Meni

Šarena strana

Pronalasci

Ptice i žabe od papira

Umetnost savijanja papira veoma je popularna širom sveta. Mnogobrojne knjige u kojima su uputstva kako da postanete origami majstor i da pravite najrazličitije predmete i likove od papira štampane su na svim kontinentima. Iako je i danas u modi, origami je veoma stara veština. Prema nekim istorijskim podacima nastala je u prvom ili drugom veku, i to u drevnoj Kini, a u šestom stoleću postala je izuzetno popularna u Japanu. Sam naziv nastao je od dve japanske reči „ori” i kami” – prva znači savijanje, a druga papir. Vremenom su Japanci od veštine savijanja papira napravili pravu umetnost i po njoj su postali poznati širom naše planete.

Kada se origami pojavio bio je privilegija bogatih, jer je papir bio deficitarna roba, teško je mogao da se nabavi i bio je izuzetno skup. Veština savijanja papira i pravljenja predmeta od njih bila je omiljena među samurajima, koji su u napravljene likove od papira stavljali sušenu ribu i nosili je na poklon kada su odlazili u goste.

Majstori origamija umeli su da iskoriste sve delove papira i da od njega naprave fantastične predmete i likove. Vremenom su pronađene nove tehnologije pravljenja papira koji je postao jevtiniji i samim tim pristupačniji i srednjoj klasi, kao i siromašnijima, pa je origami postao popularan među svim Japancima.

Stolećima je veština savijanja papira prenošena usmenim putem, sa generacije na generaciju, a prvi pisani dokumenti o origamiju i uputstva nastali su krajem 18. veka, kada je u Japanu objavljena prva knjiga o pravljenju predmeta od papira. U decenijama koje su usledile iz štampe je izašlo nekoliko dela posvećenih origamiju sa detaljnim uputstvima za pravljenje papirnih likova. Tako je 1845. godine objavljena knjiga sa objašnjenjima za stvaranje 150 papirnih životinja, među kojima je i ono za stvaranje žabe od papira, koja se i danas pravi na identičan način. Iz Japana ova veština proširila se na druge kontinente i stigla je do Afrike i Evrope. U Španiji je origami veoma rado prihvaćen, a osim papirnih životinja vremenom su počeli da se prave i različiti geometrijski predmeti čija je izrada dovedena do savršenstva. U 19. i 20. stoleću umetnost savijanja papira proširila se na ceo svet i gotovo da nema dela naše planete gde nije popularna. Danas postoji i specijalni, „žilavi” papir četvrtastog oblika i odgovarajućih dimenzija od kojeg se prave figure, a vešte ruke uz određena uputstva u stanju su da naprave prava mala remek-dela od papira.

D. I.

objavljeno: 13/01/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije