Meni

Digitalni svet

„Ajped 3”: oštriji, brži – i malo teži

Novi tablet sa „retina” ekranom, novim procesorom i drugim inovacijama u prodavnicama od 16. marta

Ponovo odmakao konkurenciji: „ajped 3” (foto Rojters)
 Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Kada je u sredu uveče na predstavi samo za zvanice podignuta zavesa sa novog „ajpeda”, gotovo niko od prisutnih novinara nije bio izneđen – ali ni razočaran.

Pokazale su se naime tačne spekulacije da će novi tablet, koji je od svoje pojave u aprilu 2010. stvorio novu kategoriju uređaja i novo tržište, doneti mnoga poboljšanja u odnosu na prethodnu, drugu verziju, ali nijedna nije bila neočekivana. Pomaci su dakle više evolutivni nego revolucionarni.

Pa ipak, sa novom rezolucijom ekrana starih dimenzija (9,7 inča), na kome je sada čak 2.048 sa 1.536 piksela, „ajped 3” je ponovo odmakao konkurenciji. Slika je sada, kako je to predočio novi šef „Epla” Tim Kuk, bolja od one na ekranima HD televizora. Taj, takozvani „retina displej”, prvi put je inače primenjen na „ajfonu 4”.

Noviteti su i mogućnost priključivanja na 4G mobilnu mrežu, koja je čak 10 puta brža od 3G, kvalitetnije kamere (jedna spreda, druga pozadi), i poboljšana softverska rešenja, naročito ona za obradu fotografija i video snimaka.

Na novom „ajpedu” je uvedena i opcija diktata teksta, koji se automatski pretvara u pisani.

Nov je i „motor”: A5H procesor sa četvorostrukim jezgrom, znatno brži od prethodnog.

Zahtevniji hardver je iznudio i redak kompromis kad je reč o „Eplu”: novi „ajped” je za 6 milimetara deblji od prethodnog i 32 grama teži, što je bilo neophodno da bi se akomodirala baterija većeg kapaciteta i zadržalo isto vreme korišćenja, u proseku od deset sati.

Sačuvan je međutim lep običaj da nova, poboljšana verzija svakog „Epl” uređaja zadržava cenu prethodnog, pa će tako i „ajped 3” ovde u Americi koštati 499 dolara za „vaj-faj” verziju sa 16 gigabajta memorije, sto dolara više za 32 GB. Najskuplji će biti „ajped” 4G sa 64 gigabajta, koji će koštati 899 dolara.

Saopšteno je međutim da ne prestaje proizvodnja „ajpeda 2”, čija će cena odsad biti 399 dolara za verziju od 16 gigabajta.

U prodavnice, najpre samo u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu, novi „ajped” stiže 16. marta, a nedelju dana kasnije i na tržišta još 25 zemalja. Srbija međutim još nije zvanično „Epl” tržište – najbliži sa takvim statusom su nam Hrvatska i Mađarska.

Na prvoj prezentaciji novog proizvoda u čijoj kreaciji nije učestovao legendardni osnivač „Epla” Stiv Džobs (preminuo prošlog oktobra), izneti su i podaci o fantastičnom uspehu „post pi-si” uređaja ove kompanije, u koje su svrstani „ajped”, „ajfon” i „ajpod”. „Epl” je dosad prodao 172 miliona ovih gedžeta, koji u prihodima učestvuju sa 76 odsto.

Iako su izostale neke od spektakularnijih inovacija koje su minulih nedelja prognozirane (poput recimo ekrana koji će i fizički reagovati na dodir, ili promene dizajna), „ajped 3” je ipak znatno podigao rampu koju će konkurencija teško preskočiti. „Eplov” tablet je i dosad bio glavni igrač u ovom segmentu kojeg je sam stvorio, a najbliže mu se primakao „kindl fajr”, manji po dimenzijama i manje svestran tablet „Amazona”, čiji je glavni adut cena od 200 dolara.

Milan Mišić
objavljeno: 07.03.2012.

Poslednji komentari

Ispravka Tvrdnje | 08/03/2012 00:17

Niko sa teritorije bivse Jugoslavije nije zvanicni Apple zastupnik, pa ni Hrvatska.

Predrag Vasić | 08/03/2012 15:39

Tokom zvanične prezentacije, lepo se videlo na jednom slajdu da 25. marta kreće prodaja u gomili zemalja, među kojima je bila i "Kroacija".

Hrvatska već godinama ima zvaničnog mobilnog operatera koji prodaje Ajfon ("iPhone"), zvaničnu internet prodavnicu za aplikacije i zvanične distributere.

U Srbiji se, pored prilično zainteresovanog tržišta za Eplovu robu, još uvek čeka...

Тетка Иконија | 23/03/2012 12:49

Ја лепо нађох Ацерову Иконију А 500 са 64 гигабајта за 399 швајцараца. За разлику пара на пијаци могу да купим доста јабука.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije