Meni

Medicina

Aspirin – skoro pa lek za sve

Novo istraživanje pokazuje da redovna upotreba ovog leka smanjuje rizik od velikog broja kancera

Preporučuje se dnevna doza od 75 miligrama

Obična pilula protiv bolova izgleda da leči sve, tvrde profesori Univerziteta Oksford. Aspirin u znatnoj meri smanjuje rizik od velikog broja kancera i srčanih oboljenja, pokazuje njihovo novo istraživanje na oko 25.000 ljudi.

Ko dnevno uzima 75 miligrama ovog leka ima za petinu manje šanse od drugih da oboli od raka, preneli su britanski mediji. Aspirin smanjuje šanse za dobijanje raka u proseku za  25 odsto, posebno je umanjen rizik od kancera creva, prostate, jednjaka i pluća. Za deset odsto umanjuje mogućnost fatalnog ishoda od bilo koje druge bolesti.

Vođa istraživačkog tima profesor Piter Rotvel savetuje zdravim ljudima između 45 i 50 godina, kada se i povećava rizik od dobijanja mnogih bolesti, da svakodnevno u narednih 25 godina uzimaju aspirin.

Izgleda da što duže uzimate aspirin, veća je korist, dodaje Rotvel.

Preporučena doza je za četvrtinu manja od standardnog aspirina od 300 miligrama. Za efikasnost leka nije bitno da se ta doza povećava već da se lek uzima tokom dugog vremenskog perioda.

Ispitivani pacijenti uglavnom su Britanci koji su praćeni godinama. Terapija ovim lekom koja je trajala između četiri i osam godina štitila je u sledećih 20 godina.

I ranije se već znalo da ovaj medikament smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara onih koji inače imaju povećane izglede da obole upravo od ovih bolesti. Prepisivan je protiv groznice, migrene i drugih bolova. Ipak, lekari su bili oprezni sa receptima jer se aspirin nije pokazao kao savršeni štit za ljude koji inače nemaju predispozicije za kardiovaskularna oboljenja. Dešavalo se da se pacijenti koji uzimaju ovaj lek žale na mučninu i varenje, a u težim slučajevima i na krvarenje u stomaku i crevima. Ipak, dobrobit od aspirina veća je od mogućih neželjenih dejstava, zaključuje nova studija. O ovome bi posebno trebalo da misle stariji od 45 godina i oni čiji su rođaci bolovali od srčanih oboljenja ili raka.

Profesor Piter Elvud, jedan od prvih istraživača aspirina, kaže da je najbolje uzimati lek pre spavanja uz mleko jer san i kalcijum pospešuju dejstvo aspirina. Tako se za deset odsto smanjuje rizik od smrti u srednjim godinama.

Na aspirin treba gledati kao na promene u stilu života kao što su dijeta ili vežbe, kaže Elvud.

J. Stevanović

-----------------------------------

Najveći rezultati

Aspirin smanjuje rizik od dobijanja raka:

prostate – za 10 odsto

pluća –      za 30 odsto

creva –       za 40 odsto

jednjaka –   za 60 odsto

objavljeno: 08.12.2010

Poslednji komentari

Misko Ozrenac | 08/12/2010 11:17

Postaavlja se pitanje da li verovati ovim profesorima jer efekat od 10% ne moze biti garant da je to stvarno efekat aspirina ili je rezultat slucajne genetske karakteristike pojedinca iz grupe koja je bial predmet ispituivanja.
Danas imamao strucnjaka koji se potpisuju sa profesorskim titulama a koji ne vrede nista intelektualno nego su spremni staviti potpis na bilo sta samo da se dobro plati.
Dali se radi o aspirinu ili o nekom drugom proizvodu na koji imaju monopol multinacionalne kompanije.Ne bi me iznenadilo da se slicna svojstva pripisu Coca Coli.Zbog toga uzimama sve ova saopstenja sa nekih amercikih i slicni univerziteta sa rezervom.

Zlatoje Ikonov | 08/12/2010 19:58

Moj deda stric i strina su uzimali aspirin trideset godina svakog dana. Čak po dve, tri na dan.Uvek, kad se, kao, ne osećaju dobro. A to je bilo svakodnevno.Lekar je savetovao mom ocu da im ne dozvoljava da uzimaju toliko aspirina, ali nisu slušali nikoga.Živeli su na selu i đubrište im se, sećam se, caklilo od onih malih svetlih metalnih kutijica u kojima je bio aspirin tada, pre 1960.
I šta se desilo? Umrli su istog dana, navodno od srca, ali oboje prešli devedeset godina!

amerikanka doktorka | 29/04/2011 03:01

@Misko ozrenac. Dobro ste me zasmejali--vazno je da vi znate bolje od vodecih lekara sa americkih univerziteta...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije