Meni

Medicina

Dijagnoza Parkinsonove bolesti nije presuda

Nije svako drhtanje znak ove neurološke bolesti od koje u Srbiji boluje oko 20.000 ljudi. – U proseku tri godine lutanja do tačne dijagnoze

„U Srbiji od Parkinsonove bolesti boluje između 15.000 i 20.000 osoba, ali dijagnoza ovog neurološkog oboljenja ne treba da se doživljava kao teška presuda. Istina je da se ova bolest u proseku najčešće postavlja kod osoba koje imaju 62 godine, ali, na žalost, u Srbiji i sve češće kod četrdesetogodišnjaka i pedesetogodišnjaka, ali dobri lekovi omogućavaju relativno dobar, kvalitetan i dug život.” Ovo je za „Politiku” izjavio akademik Vladimir Kostić, direktor Instituta za neurologiju Kliničkog centra Srbije, na nedavno održanom simpozijumu o Parkinsonovoj bolesti, u organizaciji kompanije Beringer. Profesor Kostić je, međutim, dodao da u proseku naši pacijenti tri godine „lutaju” od lekara do lekara dok se ne postavi prava dijagnoza i počne lečenje savremenim lekovima, koji su umnogome izmenili život sa ovom bolešću. Savremeni lekovi ublažavaju glavne simptome motornih poremećaja, ali, još važnije, smanjuju depresiju. Glavni simptomi Parkinsonove bolesti, koja je posle Alchajmerove bolesti drugi najčešći neurološki poremećaj kod starih osoba, jesu tremor odnosno drhtanje ruku, ukočenost, usporeni pokreti, poremećaj ravnoteže, zanošenje pri hodu i gubitak mimike na licu. Pacijentima još teže padaju nemotorni simptomi poput depresije, bolova, poremećaja spavanja i koncentracije.

– Čak i neurolozi su imali lošu naviku da dijagnozu Parkinsonove bolesti postavljaju sa vrata, kako pacijent uđe u ordinaciju. Tako je dijagnoza bila pogrešna kod svakog četvrtog ili petog pacijenta. Mi gotovo dakle kod četvrtine bolesnika grešimo u dijagnozi. Međutim, nije svaka drhtavica odnosno tremor ruku parkinsonizam, niti svaki pacijent sa ovom dijagnozom mora obavezno da ima ovaj simptom. Od skenera nekad je važnija dobra klinička dijagnoza, a onda još važnije odluka o početku terapije. Moramo da priznamo da svi sadašnji lekovi, ipak, samo ublažavaju simptome, ali ispod površine bolest ide svojim tokom, zato propisane doze leka moraju često da se „popravljaju”, objašnjava akademik Kostić.

Kod starijih ljudi, međutim, kako objašnjava akademik Kostić, nevolju pravi tzv. esencijalni tremor, drhtanje, koje se javlja u starijim godinama. Ovaj tremor nije tipičan za Parkinsonovu bolest, već se javlja prilikom održavanja određenog položaja, na primer pri jelu ili kad drži šoljicu za kafu.

– To je dobroćudna forma, ali se vrlo često pogrešno dijagnostikuje, zato je važno zapamtiti maksimu da nije svaki tremor Parkinsonova bolest, kao što postoje pacijenti sa ovom dijagnozom, kod kojih ovaj simptom potpuno izostaje. U početku polovina bolesnika uopšte ne ispoljava tremor. Dijagnoza se brže otkriva kod dešnjaka, nego kod levorukih.

O. Popović
objavljeno: 02/08/2009

Poslednji komentari

Miroslav Knezevic | 02/08/2009 18:25

Da lise moze saznati koji su to savremeni lekovi koji se koriste u lecenju ove bolesti?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije