Meni

Medicina

„Paracetamol” uzrok astme, alergije i ekcema adolescenata

VELINGTON - Korišćenje lekova na osnovu jedinjenja „paracetamola” može u velikoj meri da poveća opasnost od pojave astme, čak da je udvostruči, pokazali su rezultati istraživanja grupe novozelandskih naučnika.

Naučnici su ustanovili da se među adolescentima starosti od 13 do 14 godina, koji mesečno uzimaju „paracetamol”, duplo povećava opasnost od pojave astme, dok se kod godišnjeg korišćenja opasnost povećava za 50 odsto, preneli su francuski mediji.

Novozelandski naučnici su utvrdili, obavivši analizu zdravstvenih podataka o više od 300.000 adolescenata starosti između 13 i 14 godina, da „paracetamol” povećava opasnost i od nastanka alergija i ekcema.

Tanjug

objavljeno: 16/08/2010

Poslednji komentari

Jelena Jovanovic | 25/08/2010 23:55

Ja sam asmaticarka i meni je pulmolog,koji me leci,kazao da koristim paracetamol(febricet).To je bio njegov odgovor na moje pitanje:"Sta smem da pijem od lekova kada me zaboli glava,ili kada imam temperaturu"?Lkear je iz KC u BGD.

quince kap | 30/11/2010 11:05

A,sta da radimo mi koji smo alergicni na Aspirin i Andol? Alergija na acetilsalicilnu kiselinu se cesto manifestuje oticanjem jezika,kapaka,usana...usled cega dolazi do gusenja.Ja sam to prezivela (Hvala Bogu da su na vreme otkrili) i jedino mogu da koristim Paracetamol kad imam temperaturu ili jake menstrualne bolove.

Jelena Vasiljevic | 13/09/2014 14:01

@Jelena Jovanovic.I ja imam astmu i meni je pulmolog, iz KC-Beograda ,isto kazao sto i vama: da mogu da koristim paracetamol(febricet).

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije