Meni

Medicina

Čudotvornost priče za laku noć

Usamljenost veoma boli, naročito dok su mali (Foto. M. Rica)

Roditelji koji svojoj deci čitaju pre odlaska na spavanje, trebalo bi taj običaj da zadrže i kada njihovi mališani krenu u školu. Naime, psiholozi kažu da obostrana navika čitanja i slušanja ne samo što zbližava porodicu nego kod osnovaca doprinosi boljim ocenama i većoj koncentraciji na času ili za vreme pisanja domaćih zadataka.
Takođe je dokazano da deca kojoj roditelji pre spavanja čitaju bajke, basne ili priče na školskim testovima kao i na opštim testovima inteligencije u kasnijem životu ostvaruju mnogo bolje rezultate nego njihovi vršnjaci kojima roditelji nisu čitali pre spavanja.
Tako, na primer, mališani koje su roditelji od malena navikli na knjige, kao tinejdžeri nemaju problema s učenjem i čitanjem lektire, nego zadatom štivu pristupaju s radoznalošću i razumevanjem. Pri tom, naravno, dobijaju i bolje ocene.

Priče za laku noć očigledno imaju dugoročni učinak na psihu i kognitivne sposobnosti deteta. Naime, dokazano je da devojčice i dečaci koji slobodno vreme, umesto uz televizor provode uz knjigu, kao odrasli postižu izvrsne socijalne kontakte i poslovne uspehe.

Ujedno se mogu pohvaliti i drugim osobinama kao što su zavidan rečnik, mudrost i opšte znanje na svim životnim područjima.

Psiholozi smatraju kako bi roditelji trebalo da istraju na kupovini knjiga i odvajanju slobodnog vremena kako bi svojim potomcima putem druženja i čitanja omogućili srećniji i jednostavniji život.

Zato, mame i tate, ne slušajte reklame, i ne puštajte svojoj deci tuđe glasove pred spavanje. Čitajte im dok su mala, da biste kad porastu sa njima imali bezbroj neprocenjivo vrednih trenutaka…

objavljeno:

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije