Meni

Ритам

Песме по стиховима Милене Павловић Барили

Акустичарски дуо који чине Миодраг Ковачевић и Констандин Димитријевић објавио нови сингл у ком је као текст послужила поезија српске сликарке

Дуо „The Invisibles” (Невидљиви): Миодраг Ковачевић и Констандин Димитријевић

Две године после објављивања првог сингла „Сагорећемо месец”, нумере компоноване за потребе документарног филма „Милена” Чарне Радоичић, акустичарски дуо „TheInvisibles” (Невидљиви) објавио је нову композицију. За текст је поново искоришћена поезија српске сликарке Милене Павловић Барили, којој Миодраг Ковачевић, члан овог музичког двојца, поклања посебну пажњу.

– Трудим се не само музиком већ и ширим уметничким опусом, кроз видео-радове, перформансе и поезију да вратим Милену Павловић Барили на пиједестал који њена уметност свакако заслужује – каже Ковачевић, који се кроз свој уметнички ангажман труди да музички оживи заборављену поезију наше сликарке.

У синглу „У пакости свих седам дана” (Nella malizia dei sette giorni), који је двојезични (италијански и српски), искоришћени су стихови из Миленине италијанске фазе. Мање је познато да је наша сликарка, као полиглота, писала поезију на италијанском, шпанском, француском, наравно и на српском језику; а претпоставља се и на немачком и енглеском.

Ковачевић и његов колега, гитариста Констандин Димитријевић, дуго се већ баве музиком. Последње две године, како каже Ковачевић, одлучили су да не буду „невидљиви”, иако под тим називом наступају.

Питамо како само глас и гитара опстају у времену популарне музике чији су неизбежни састојци – компјутер и електроника.

– Публика увек одлично реагује. Наступе конципирамо тако да пруже осећај путовања: музичког, кроз епохе, просторе, језике... Наравно, изводимо и песму „Сагорећемо месец”, нумеру из документарца посвећеног Милени – каже Ковачевић, по образовању филолог јапанског језика.

Милена Павловић Барили на отварању своје изложбе у Њујорку 1943. (Фотодокументација Галерије „Милена Павловић Барили”)

Признаје да доста користи интернет, глобалне мреже и свој блог (milenapavlovicbarilli.com) за промоцију свих видова уметничког изражавања, и подсећања на нашу уметницу, која је, као и он, родом из Пожаревца.

Прву седмицу јуна дуо ће провести у Италији где ће имати серију перформанса у оквиру пројекта „The Invisibles”.Концерте ће одржати у Венецији, Вићенци, Верони...Видео-записисатог путовањабићеискоришћениза кадровевидео-спота за следећи, трећи синглкојинајављујузајесен. Ова песма бићеауторскајерприпремајуоригиналнумузикуитекст,итонаенглеском.

-----------------------------------------------------------------

Миленина путовања по свету

МиленаПавловићБарилије рођена 1909. године у Пожаревцу. Мајка јој је била учитељица, а отац Италијан – композитор, музиколог и песник. Школовала се у Немачкој, а последње године живота провела је у САД. Тамо је и преминула 1945, а сахрањена је у Риму, у гробници са родитељима. Њена уметност у Србији пажњу је привукла тек у шестој деценији 20. века, када је и отворена спомен-кућа у Пожаревцу.

А. Ц.
објављено: 10.06.2013.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније