Meni

Život i stil

Objavljen ceo snimak iz Kenedijevog aviona

Originalni materijal ne piše ponovo istoriju, ali otkriva neke lične razgovore i detalj posle ubistva američkog predsednika

Sni­mak na­pra­vljen za Ke­ne­di­je­vog naj­vi­šeg voj­nog sa­vet­ni­ka ge­ne­ra­la Klif­to­na 42 mi­nu­ta je du­ži od zva­nič­ne ver­zi­je (Foto raabcollection.com)

Originalna verzija audio-snimka iz aviona „er fors 1” kojim je telo Džona Kenedija preneto iz Dalasa u Vašington od ove sedmice je dostupna javnosti na sajtu Nacionalnog arhiva. Snimak od 22. novembra 1963. otkriva detalje sa jednog od najturobnijih letova u istoriji. U predsedničkom avionu  nalazili su se Kenedijeva supruga Žaklina, glavni savetnici i Lindon Džonson, koji ga je nasledio na funkciji.

Dugo se verovalo da je jedini snimak razgovora s tog leta onaj koji je Džonsonova administracija montiran predala predsedničkoj biblioteci, a ona stavila na uvid javnosti sedamdesetih godina. Međutim, sada je dostupan kompletan materijal u trajanju od dva sata i 22 minuta, 42 minuta duži od zvanične verzije. Snimljen je za Kenedijevog najvišeg vojnog savetnika, generala Čestera Teda Kliftona mlađeg, koji je bio na tom letu i posle je čuvao trake u svom domu. General je umro 1991, a kada mu je 2009. preminula supruga, kalifornijska kuća „Rab” je otkupila snimak od naslednika. Jednu kopiju je prodala za 500.000 dolara, a drugu je poklonila Nacionalnom arhivu, koji ga je ove sedmice stavio na sajt i omogućio široj javnosti da oseti deo haotične atmosfere koja je zavladala posle Kenedijevog ubistva.

Materijal ne piše novu istoriju, ali otkriva nove nijanse iz nekih ličnih razgovora. Tu je i jedan detalj koji će zaintrigirati ljubitelje teorija zavere, komentariše američka štampa.

Za ljude sklone teorijama zavere (po anketi iz 2009. tri četvrtine Amerikanaca veruje da je prava istina o ubistvu zataškana) zanimljivo će biti otkriće gde je tog dana bio general Kertis Lemej, glavnokomandujući američkog vazduhoplovstva. Lemej je bio jedan od glavnih Kenedijevih kritičara i suparnika, koji ga je smatrao miriteljem, a rešenje kubanske raketne krize „najvećim porazom u američkoj istoriji”.

Na novom snimku čuje se razgovor koji je iz zvanične montirane verzije izbačen. Gde se on nalazio 22. novembra 1963. nije se znalo – do sada. Na snimku se čuje kako jedan savetnik generala Lemeja pokušava da dođe do njega. „General je u (avionu) C140. Poslednja tri boja su 497. Šifra mu je ’Unuk’ i želim s njim da razgovaram.“

O čemu je hteo da razgovara i zašto je to izbačeno iz zvanične verzije? Najlogičnije objašnjenje je da bi se zaštitile šifre i drugi osetljivi podaci. Ipak, za mnoge će ovaj novi detalj biti zgodan materijal za nove verzije tragičnog događaja.

----------------------------------------------

Naglo prekinut razgovor s majkom DŽFK

Lindon Džonson je položio predsedničku zakletvu samo nekoliko minuta pre poletanja aviona iz Dalasa, manje od dva sata pošto je DŽFK proglašen mrtvim. On je iz aviona pozvao Kenedijevu majku Rouz da joj izjavi saučešće, a ona zahvaljuje i kaže: „Znam koliko ste voleli Džeka. I on je voleo vas”. Onda naglo prekida razgovor, što je možda znak da odnosi između njenog sina i potpredsednika nisu bili tako jednostavni.

J. J. K.
objavljeno: 03.02.2012.

Poslednji komentari

Ceda Bradic | 03/02/2012 01:29

1-За људе склоне теоријама завере (по анкети из 2009. три четвртине Американаца ..) Pa, teorija zavere je poznata i dokazana-Predsednik SAD je bio zavereni, uz to i drzavni neprijatelj i izdajnikk-tajno se dogovrio sa Hruscovom oko verzije resenja "Kubanske krize", protivno drzavnim interesima SAD,kako tvrdi gen Limej. 2- Лемеј је био један од главних Кенедијевих критичара и супарника, који га је сматрао миритељем, а решење кубанске ракетне кризе „највећим поразом у америчкој историји”. Gen Limej je apsolutno u pravu-trebalo je SAD da pobedi SSSR.Ovako je sadasnja situacija jos gora.

артиљерац артиљерац | 03/02/2012 15:59

Господине Брадићу,досад сам имао примедбе на ваш
смушен начин писања.У оба писма(мало ћирилица,
мало латиница).Али,сад пишете нонсенсе.ЏФК је ушао
у сукоб са ЦИА(Ален Далс),ФБИ(Џ.Е.Хувер),Пентагоном
(начелник здруженог генералштаба ген.Омар Бредли),
Стејт Дипартментом(Џ.Ф.Далс,брат Алена Далса).Алена Далса,Џ.Ф.Далса и Омара Бредлија је склонио,Хувера
није ни смео ни могао.Иза Бредлија је остао Френсис Ле
Меј,командант УСАФ-а.Луд као струја.Он је хтео да баца
А-бомбе на Кину и СССР(to burn the bastards).да почне 3.
Св.Рат.И сад Ви то подржавате.Нећу вам више отписивати,
не сматрам примереним,само ћу се прекрстити.

Лаки Топаловић | 03/02/2012 16:46

... а овај је, као- прави..?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije