Meni

Живот и стил

Свила и чипка за хаљину из снова

Било да купује или да изнајмљује венчаницу, девојка треба да следи свој стил, јер ће у противном изгледати лепо само на сликама, каже стилиста Ашок Мурти

Венчаница од свиле изнајмљује се за 80.000, а продаје за 175.000 динара

Британска принцеза Кејт недавно је носила венчаницу од 40.000 фунти и Картијеову тијару непроцењиве вредности, док је наизглед лежерну фризуру данима увежбавао тим фризера.

Шта да раде девојке које располажу скромнијим средствима, а желе да тог посебног дана буду најлепше свом принцу?

У складу са буџетом и тиме колико важности придају венчању,могу да сашију или да изнајме венчаницу, па чак и да је купе на акцији, јер се у неким салонима модели из старих колекција продају по повољнијој цени. У једној ствари би свакако било добро да се угледају на Кејт Мидлтон, а то је доследност сопственом стилу.

– Из искуства знам да девојке које имају феноменалан лични стил у том тренутку врло често улете у клише. Хаљина мора да буде доследна свакодневном стилу. У противном ће млада изгледати добро вероватно само на сликама – сматра стилиста Ашок Мурти.

Модни креатор Бојан Божић препоручује младама давенчаницу шију и да уживају у њеном стварању.

– Прави избор је једноставна форма са акцентом на детаљу ручне израде, на пример, леђа, деколтеа, руба хаљине или рукава у виду цвета – саветује Божић за кога је идеална боја бисернобела, а материјали свила и чипка ручне израде као одлика женствености и романтике.

За изнајмљивање венчанице обично се одлучују девојке које не желе да ризикују да потроше новац (најмање 100 евра за услугу шивења, без материјала) а да коначни резултат не испуни њихова очекивања.

У једном београдском салону који увози венчанице из Француске, изнајмљивање кошта од 25.000 до 45.000 динара. Уколико млада жели да прва обуче хаљину, то стаје између 40.000 и 65.000 динара. Куповина је од 45.000 до 115.000. Сличне цене су и у осталим салонима, а избор модела је разноврстан.

Уз венчаницу млада добија и асесоар: вео, торбицу, рукавице, жипон, ешарпу, болеро… У неким салонима у пакету је и свечана хаљина за случај да пожели да се увече пресвуче.

Ако је тачно да се Кејт Мидлтон сама шминкала за венчање године, онда и даме које добро баратају козметичким четкицама могу да уштеде од 50 до 70 евра, колико кошта услуга професионалног шминкера.

Кад су у питању фризуре, пуштена коса има предност над пунђама.

– Већ дуго се не траже пунђе, годишње можда урадим само једну. Најпопуларније су фризуре код којих се коса покупи с једне стране лица, а с друге стране пада слободно. Често младе траже и плетеницу на неком делу главе – каже Маја Бјелојица.

-----------------------------------------------------------

Српкиње не воле рукаве

У салонима венчаница у Србији нема помаме за венчаницом какву је носила Кејт Мидлтон, а изгледа да овдашње младе неће ни пожелети хаљину која толико покрива. Српске девојке не воле рукаве, истичу наши саговорници, већ се годинама поистовећују са Наташом Беквалац која је носила сведену корсет хаљину са венецијанским велом.

-----------------------------------------------------------

Кејтина венчаница у Кини за 200 долара

Светски модни стручњаци прогнозирали су још пре венчања да ће избор Кејт Мидлтон утицати на трендове у креирању венчаница и судећи по првим реакцијама били су у праву. Одмах после венчања у Вестминстерској опатији, дизајнери су прионули на посао. Неки су правили директне копије њене венчанице. Други су, инспирисани креацијом Саре Бартон, осмислили сличну хаљину. Прва копија је настала у Америци за само пет сати, а убрзо су направљене и у Кини и коштају само 200 долара.

Америчке младе, како јављају њихови медији, под утицајем краљевског венчања преко ноћи мењају планове и отказују већ резервисане хаљине. Кејтина венчаница прилагођена је локалним афинитетима, јер Американке воле да су им обнажене руке, па су креатори „пресликали” само део од груди наниже.

Ј.Каваја

Сутра: Кравата у складу са венчаницом

објављено: 21.05.2011

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније