Meni

Život i stil

Veliko pomirenje u kozmetičkoj monarhiji

Naslednica „Loreala”, milijarderka Lilijan Betankur i njena ćerka Fransoaz zakopale ratne sekire, a čovek koji se između njih isprečio obećao je da neće više primati skupocene poklone

Lilijan Betankur

Francuska saga o bogatoj madam i žigolu privedena je kraju. Vremešna naslednica „Loreala” Lilijan Betankur (88) i njena ćerka jedinica Fransoaz Betankur-Mejer (57) do prošlog vikenda nisu govorile i čekale su okršaj na sudu. Ove sedmice su saopštile da su spremne „na zajedničku budućnost“. Čovek koji se isprečio između njih – umetnik i fotograf Fransoa-Mari Banije (63) obećao je da više neće primati poklone od svoje znatno starije prijateljice.

Zbog velikog pomirenja u kozmetičkoj monarhiji odahnuo je „Loreal“, čiji je Lilijan Betankur najveći akcionar (31 odsto). Laknulo je i političkoj eliti, koja je pretrpela priličnu štetu. U porodičnom prepucavanju preko suda poseglo se za tajnim snimcima, koji su otkrili ne samo planove madam Betankur već i detalje zbog kojih je ova afera otvorila niz istraga o utaji poreza i ilegalnim političkim donacijama Sarkozijevoj stranci.

Ćerka je pristala da povuče tužbu protiv Banijea, „grabljivca koji je koristio fizičke i psihičke slabosti njene majke“. Od suda je tražila da majku proglasi neuračunljivom pošto je, kako tvrdi, tokom 20 godina dala Banijeu poklone u vrednosti od milijardu dolara. Po novom dogovoru, on će zadržati darove u vrednosti od 300 miliona evra, uglavnom umetničke predmete, ali neće više biti nosilac dve polise životnog osiguranja, vredne oko 600 miliona evra.

„Ova odluka mi uliva nadu. Ispunjena mi je želja da se porodica ujedini“, rekla je Lilijan Betankur, čiji je otac 1909. u kuhinji smućkao čuvenu farbu za kosu i na njoj izgradio kozmetičku imperiju. Sa imetkom od 14 milijardi evra ona je trenutno 17. na „Forbsovoj“ listi milijardera, najbogatija Evropljanka i treća najbogatija žena na svetu.

Betankurova je upoznala Banijea, pisca, umetnika i fotografa, kada je 1987. trebalo da je fotografiše za jedan časopis. Postali su prijatelji i počela je da ga zasipa skupim poklonima.

Ćerka Fransoaz podnela je tužbu protiv Banijea neposredno posle smrti oca, poznatog političara Andrea Betankura. Presuda je više puta odlagana između ostalog i zbog toga što majka nije htela da pristane na lekarske preglede.

Porodične nesuglasice izbacile su na videlo nove tajne jedne od najbogatijih francuskih porodica, već opterećene nacističkom prošlošću i oca i supruga Betankurove. Istovremeno, nastala je politička kriza na najvišem nivou. Bivši batler je na tajnom snimku zabeležio razgovor Lilijan Betankur sa Patrisom de Mestrom, čovekom koji je upravljao porodičnim bogatstvom. Pominjanje ofšor računa pobudilo je sumnje na utaju poreza. Međutim, pravni postupak protiv De Mestra i bivšeg poreskog advokata Betankurove biće obustavljen, preneo je AFP.

Fransoaz Betankur - Majer

Sada su porodične ratne sekire zakopane, ali ostaju političke posledice. Nastavlja se zasebna istraga o korupciji. Sumnja se da je bivši Sarkozijev ministar rada Erik Vert uzeo novčane donacije od De Mestra i da je, dok je bio ministar za budžet, obezbedio za suprugu posao u porodičnoj firmi Betankurove. Vert sve ove optužbe negira, ali je početkom septembra priznao da se založio da De Mestr bude odlikovan „Legijom časti“.

Mnogi su se pitali zašto je ćerka, autorka knjiga o hrišćanstvu i judaizmu (udala se za sina rabina ubijenog u Aušvicu), vodila tako žestoku sudsku borbu protiv majčinog prijatelja, iako joj je zagarantovano da će naslediti 90 odsto porodičnog bogatstva preko akcija.

Poznati francuski advokat Žorž Kježman, zastupnik madam Betankur, tvrdio je da se ovde nije radilo o novcu nego o disfunkcionalnom odnosu između majke i ćerke.

„Ovo je porodična priča. Ćerka koristi sud da reši psihološki konflikt sa majkom. Devojčica od 57 godina žali se da majka više voli dečka nego nju“, govorio je Kježman.

J. J. K.

objavljeno: 10.12.2010.

Poslednji komentari

znaci takooooo a | 10/12/2010 14:22

ove izgledaju kao da prodaju maglu a ne lepotu

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije