Meni

Vesti dana

Dočekana srpska Nova godina

BEOGRAD – Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je u gotovo svim većim gradovima u centralnoj Srbiji i na severu Kosova i Metohije.

U Beogradu, za razliku od prethodnih godina, nije bilo javnih manifestacija, pa ni vatrometa, ali su zato restorani, posebno u Skadarliji, bili puni.

Prema tumačenju protoneimara Spomen hrana Vojislava Milanovića, organizacija dočeka ispred Hrama Svetog Save bi bila neprimerena, jer je Srpska pravoslavna crkva u žalost zbog smrti Patrijarha.

Pravoslavnu Novu godinu obeležvaju Srpska, Ruska, Gruzijska crkva i Sveta Gora.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista slavi se 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, i jedan je od Gospodnjih praznika kojim je objašnjena suština hrišćanske vere i stradanja Hristovog.

Ovim činom, kako kaže Sveto pismo, Isus Hristos preuzeo je na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

Prema zapisu vladike Nikolaja Velimirovića, „Hristos je na sebe primio ljudsko telo... i podneo bol za greh određen”.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održan je tradicionalni Novogodišnji operski gala koncert, na kome su u trosatnom programu nastupili solisti, orkestar i hor Narodnog pozorišta.

Pod dirigentskom upravom Johanesa Harnajta, Zorice Mitev-Vojnović, Dejana Savića, Ane Zorane Brajović i Đorđa Pavlovića, u režiji Ivane Dragutinović, pred brojnom publikom nastupili su operski biseri, a sam početak pravoslavne Nove godine publika je dočekala uz zvuke „Marša na Drinu” i „Tamo daleko” Stanislava Biničkog.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dočekao je pravoslavnu Novu godinu u Nišu s pripadnicima odreda Žandarmerije, koji su angažovani i na očuvanju mira i stabilnosti u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

On je pripadnicima Žandarmerije poželeo da sve zadatke obavljaju u interesu države i građana, da imaju što manje posla, ali i da ga istovremeno obavljaju uspešno, na dobrobit svih naših građana.

Na minus dva stepena, uz veličanstven desetominutni vatromet i uz pesme i muziku pop i rok grupa Neverne bebe i Vesele osamdesete, Kragujevčani su na trgu „Kod krsta” dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Veliki broj građana „srpsku” novu godinu dočekao je u svojim domovima, a jedan deo u nekim od kafića i restorana, gde je, takođe, organizovan doček pravoslavne 2010. godine.

Više od 2.000 građana Jagodine i Pomoravlja i njihovih gostiju dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na gradskom trgu, uz pevačicu Natašu Bekvalac i raskošan vatromet.

Gradonačelnik Dragan Marković Palma je, za srpsku Novu godinu, građanima sela Voljevče i Deonica predao je na upotrebu nove domove kulture, a za odbornike Gradske skupštine, u restornu Kluba „Tigar”, priredio je večeru i doček.

Gosti na dočeku su, među ostalim, bili čelnici svih stranaka koje praticipiraju u lokalnoj vlasti, kao i folk pevači Lepa Lukić, Olja Karleuša i Era Ojdanić.

Nišlije su srpsku Novu godinu dočekale u Svetosavskom parku, uz grupu „Galija”, koja je istovremeno obeležila 30 godina rada.

Svečano je bilo i u kutlurno-turističkom kompleksu Drvengrad, kojim rukovodi filmski reditelj Emir Kusturica, kao i u ugostiteljskim objektima Zlatibora, Tare i Zlatara.

Bogat jučerašnji popodnevni program otvaranja 3. Filmskog i muzičkog festivala „Kustendorfa”, na Mećavniku, u prisustvu slavnog holivudskog glumca Džonija Depa, protegao se sve do ponoći, kada je više stotina gostiju festivala, uz raznovrsan muzički program dočekalo prve časove nove godine.

Meštani zlatiborskog sela Jablanica, u društvu mnogobrojnih turista, prosalavili su dolazak srpske nove godine, uz loženje ostatataka badnja, Božić Batu i neizbezne trubače.

Većina Užičana je dolazak Nove godine proslavila u svojim domovima, uz prigodan televizijski program, dok su se mladi zabavljali u mnogobrojnim kafićima i restoranima, uz raznovrsne muzičke programe.

U Loznici je zbog štednje izostao doček Nove godine po julijanskom kalendaru.

--------------------------------------------------------------------

Kragujevac uz Neverne bebe i Vesele osamdesete

KRAGUJEVAC – Na minus dva stepena, uz veličanstven desetominutni vatromet i uz pesme i muziku pop i rok grupa Neverne bebe i Vesele osamdesete, Kragujevčani su na trgu „Kod krsta” dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Veliki broj građana „srpsku” novu godinu dočekao je u svojim domovima, a jedan deo u nekim od kafića i restorana, gde je, takođe, organizovan doček pravoslavne 2010. godine.

Novogodišnji koncert beogradske i kragujevačke pop grupe počeo je u 22 sata i trajao je do sat iza ponoći i, prema prvim informacijama dežurnih u policiji, protekao je bez narušavanja javnog reda i mira i bez ozbiljnih incidenata.

Ranijom odlukom gradskog veća Kragujevca prva novorođena beba u tom gradu dobiće od gradske uprave novčanu poklon čestitiku u iznosu od 50.000 dinara.

Organizator koncerta za doček pravoslavne nove godine je Dom omladine, a pokrovitelj Skupština grada Kragujevca.

Prošle godine je za doček pravoslavne nove godine, takođe na trgu „Kod Krsta”, Kragujevčane, uz kišu koja je ledila uveseljavao Željko Joksimović.

--------------------------------------------------------------------

Proslavljena srpska Nova godine u RS

BANJALUKA – Veliki broj Banjalučana dočekao je noćas na Trgu Krajina Srpsku novu godinu uz pesmu Miroslava Ilića i svirku krajiških trubača.

Tačno u ponoć ispaljen je veličanstven vatromet, a u Hramu Hrista Spasitelja služen je moleban za novo leto.

Veselo je bilo i u ovdašnjim restoranima, gde su uglavnom mladi uz muziku i pesmu dočekali i pravoslavnu Novu godinu, po Julijanskom kalendaru, koji poštuje Srpska pravoslavna crkva.

Slavilo se i u drugim većim gradovima RS, gde se dočekivala Nova godina po julijanskom kalendaru, u narodu poznata i kao Srpska nova godina, a u crkvenom kalendaru kao Mali Božić.

U Republici Srpskoj je, na osnovu vladinog zaključka, danas neradni dan, tako da neće raditi republički organi i organizacije, lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

-------------------------------------------------------------------- 

U Podgorici uz vatromet i trubače

PODGORICA – Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je u Podgorici pred crkvom Svetog Đorđa velikim vatrometom, uz pesmu i trubače iz Guče.

Moleban je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je poželo kraj svim neprijatlejstvima među ljudima, svađama i psovkama.

Opozicione prosrpske poltiičke partije u Crnoj Gori ove godine nisu učestvovale u organizaciji dočeka Nove godune po Julijanskom kalendaru iz, kako su saopštili, finansijskih razloga.

Agencije
objavljeno: 14/01/2010

Poslednji komentari

Zoran  | 14/01/2010 12:55

Gospodjo ne znam kakve veze ima sto je narod verujuci sa proslavom nove godine i neradnim danom.Po veri npr Sveti Nikola je daleko veci verski praznik pa nije neradni dan,ili se vi zalazete da svako crveno slovo u kalendaru bude neradni dan

igor  | 14/01/2010 17:48

@Zoran , 14/01/2010, 12:55 Sveti Nikola je neradan dan za one koji ga slave, toliko valjda znate da svako ima pravo da ne radi onog dana kada mu je slava. Tako bi trebalo uvesti i za Srpsku novu godinu, pa ko slavi taj dan da mu se da pravo da mu bude neradan. Srećna Srpska nova godina.

@igor  | 15/01/2010 04:22

Pa ne zna čovek. Ili slavu ne slavi ili ne živi u Srbiji.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije