Meni

Vesti dana

Rehabilitovan Dragiša Cvetković

Odlukom Okružnog suda u Nišu rehabilitovan bivši predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije i potpisnik protokola o pristupanju „Trojnom paktu”

Niš – Veće Okružnog suda u Nišu, kojem je predsedavao sudija Novica Stefanović, juče je donelo odluku o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića, bivšeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije, inače jednog od potpisnika protokola o pristupanju Jugoslavije „Trojnom paktu”, 25. marta 1941. godine.

Okružni sud u Nišu proglasio je ništavnim odluku Državne komisije Demokratske Federativne Jugoslavije, od 15. septembra 1945. godine, kojom je Dragiša Cvetković proglašen državnim neprijateljem. Jučerašnjom odlukom suda poništene su i sve posledice proizašle rešenjem Državne komisije od njenog stupanja na snagu do danas. Postupak u niškom sudu o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića podneli su njegovi potomci.

Zanimljivo je, rečeno je juče na ročištu u niškom sudu, da odluka iz 1945. godine, kojom je premijer Kraljevine Jugoslavije posle Drugog svetskog rata proglašen za državnog neprijatelja, nikada i nigde nije pronađena. Jedino postoje tragovi u nekim drugim državnim dokumentima da je ona zaista 15. septembra 1945. godine i doneta.

Ročištu su prisustvovali unuka Dragiše Cvetkovića Milica Ranković i unuk Mihailo Sretenović.

Dragiša Cvetković je rođen 1893. godine u Nišu, a umro je u Parizu 1969. godine. Karijeru je započeo kao novinar u niškom dnevnom listu „Niška slobodna tribina”, a potom je biran za gradonačelnika i predsednika opštine Niš. Bio je i narodni poslanik, ministar vera, zatim i ministar zdravlja i socijalne politike, kao i ministar unutrašnjih dela, posle čega je izabran i za predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Major Knežević dovodi svrgnutog Dragišu Cvetkovića u Predsedništvo vlade 29. marta 1941. da preda dužnost generalu Simoviću
Posle kapitulacije Jugoslavije, nakon Aprilskog rata 1941. godine, Dragiša Cvetković je odbio bilo kakvu saradnju sa Nemcima i vladom Milana Nedića. Ratne godine proveo je  u kućnom pritvoru u Niškoj Banji, ali je tokom rata dva puta hapšen i dva puta bio zatočenik logora na Banjici u Beogradu. Posle rata, iako nije sarađivao sa okupatorom, o njemu se govorilo kao o korumpiranom ministru i izdajniku. Nikada mu, međutim, nije suđeno, a ipak je bio osuđen... Okrivljen je za izdaju zemlje, jer je po odluci Krunskog saveta potpisao protokol o pristupanju Jugoslavije „Trojnom paktu”.

Pre ove jučerašnje odluke o rehabilitaciji, grad Niš je jednu od svojih centralnih ulica nazvao po svom nekadašnjem gradonačelniku.

Toma Todorović
objavljeno: 26/09/2009

Poslednji komentari

anabela  | 26/09/2009 22:56

Partizanski komandant i posleratni funkcioner Tempo je napisao da je on bio sef jugoslovavenske delegacije,koja je trebalo da potpise ugovor o pristupanju Jugoslavije novonastalom MMF .Posto su u delegaciji bili pretezno bivsi borci i nisu poznavali sve finansijske probleme,strahovali su kako ce se snaci u pregovorima i da li ce se izboriti za dobre pozicije zemlje u MMF.Neocekivano sacekao ih je Dragisa Cvetkovic,koji je odlicno poznavao medjunarodne finansije i iako su oni bili delegacija njemu neprijateljske vlade,oni su za njega ipak bili delegacija koja je trebalo da napravi vazne ugovore za otadzbinu i on im je pruzio na licu mesta vaznu pomoc,objasnio im je mnoge stvari i uputio ih je sta treba da traze.Tempo i drugovi su bili iznenadjeni,ali sacinili su dobar ugovor sa MMF i zadovoljni su se vratili u zemlju.O toj pomoci i o patriotizmu Dragise Cvetkovica, Tempo je pisao u memoarima.

Jovan_ - | 27/09/2009 10:19

@Hitmus,
Kakav status u drugom svetskom ratu su imale: Ceska, Slovacka, Belgija, Holandija, Portugal, Danska, Svedska, Luksenburg, Rumunija? Ovom spisku se moze dodati i Francuska,koja prakticno posle ulaska nemackih trupa u Pariz nije metka opalila.Nemci su za nagradu u dr.sv.ratu odlazili u Pariz,a po kazni na ruski(istocni)front.O cemu pricaju ljudi kada kazu nije bila moguca neutralnost?

zdrav razum | 27/09/2009 11:55

da li su Nemci(gubitnici?) od kraja 2 svj rata do danas 2009 ikad cekali pred nasim ambasadam da dodju da rade i zive u Srbiju. Isto vazi za ostale "gubitnike". Srbijo skidaj narcisoidne naocale odavno si zadnja rupa na svirali!!!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije