Meni

Вести дана

Стање пруге Београд - Бар алармантно

БЕОГРАД – Стање пруге Београд - Бар више је него алармантно и неопходно је обезбедити средства за њено оспособљавање, јер су на скоро четвртини пруге кроз Србију уведене лагане вожње са брзинама доп 30 километара на сат, оценио је данас шеф Одсека за железницки саобраћај и транспорт Саобраћајног факултета у Београду професор Милош Ивић.

„У случају да се обезбеде средства изузетно је значајно да се радови изведу квалитетно сходно правилима, а не као што је то често до сада било - да се само импровизује”, изјавио је Ивић Танјугу.

Он је казао да су на делу пруге Београд - Бар, која пролази кроз Србију у дужини од око 300 километара, уведене лагане вожње са брзинама од 30 километара на час, на седам деоница укупне дужине око 14,5 километара и појединачно у дужинама од 700 метара до четири километра.

На 25 деоница укупне дужине око 75 километара, а појединачно у дужинама од 300 метара до скоро девет километара, брзина износи 50 километара на час, навео је Ивић.

Према његовим речима, на три деонице укупне дужине око 2,5 километра и појединачно у дужинама од 200 метара и 300 метара као и 1,9 километара брзина износи од 60 до 80 километара на час, а кроз станицу Ужице теретна брзина је 10 километара на час.

„Имајући у виду те податке и чињеницу да је реч о магистралној прузи, која има велики знацај за Србију, може се закључити да је стање више него алармантно”, истакао је Ивић.

Према проценама стручњака за обнову пруге Београд - Бар потребно је укупно око 370 милиона евра, од чега за део кроз Србију 250 милиона.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је прошле недеље, у интервјуу Танјугу, да ће преговори са представницима руске владе о одобравању дела кредита у износу од 800 милиона долара за инфраструктурне пројекте у Србији бити окончани током фебруара.

Мркоњић је навео да је Србија тражила кредит за „Прокоп” од 200 милиона евра, пругу од Ваљева до Лознице 150 милиона евра, која Русе посебно интересује, и 250 милиона евра за ремонт пруге Београд-Бар.

Он је казао да би приликом ремонта пруге према Бару, грађевински део посла обавила наша предузећа, а да би руска страна обезбедила опрему.

Танјуг
објављено: 01/02/2010

Последњи коментари

alplien rose garden | 02/02/2010 15:15

Zdravo, ponekad su najekstremnija rešenja najbolja. Ukiniti prugu Beograd Bar i na njenim tračnicama izgradite AUTO-PUT. Na taj način uštedećete pare za jedan smer auto puta.

Vozdra drugarice i drugovi

srba  | 03/02/2010 09:33

kakva crna pruga Beograd-Bar,pa ona da se jedva koristi i u lethjoj sezoni kad turisti krenu na primorje oni koji i dalje dolaze,pre se stigne kolima ili autobusom nego vozom,tako da se ne isplati remontovati prugu koja je slepo crevo bar za srbiju.

LepiKoja  | 04/02/2010 01:09

za: Zlatan M.

Zlatane, možete li napisati nešto više o lučkom gatu u Solunu, na koji kažete da Srbija polaže pravo još od II balkanskog rata, molim Vas?

...A i još koju reč o izgradnji pruge Beograd-Bar, za sve one koji su mlađi od dogovorne ekonomije samoupravnog socijalizma, da iz prve ruke čujemo kako je to nekad bilo.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније