субота, 30.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Стрме мердевине једина веза са светом

Годинама литица висока 800 метара у југозападној Кини била је њихов дом. Једину везу са светом одржавали су преко стрмих мердевина преко којих су могли да сиђу у подножје и цивилизацију. Све…

Пост и(ли) игра глади

Када упишете у претраживач реч аутофагија искаче гомила страница и разних друштвених група у којима су многи нашли решење за гојазност. И не само то. Познате особе попут Новака Ђоковића ових дана…

1

Бивши певач „Бијелог дугмета” улази у политику да реши мигранстку кризу

БИХАЋ – Певач Ален Исламовић вратио се у родни Бихаћ у којем ће у будућности проводити више времена и, како је најавио, активно се политички ангажовати, на шта га је навела тешка мигрантска криза…

1

Кукавица прелетела 12.000 километара

Једна кукавица прешла је пут од преко 12.000 километара од јужне Африке до Монголије, што је најдужа сеоба неке копнене птице која је…

2

Римски путокази

Саобраћајни знаци данас се налазе на свим путевима широм света и служе да упозоре возаче на опасност, обавесте о ономе што их чека на…

Комшије положиле испит

Међу станарима вишеспратнице у београдском насељу Раковица с тридесетак станова, после проглашења ванредног стања, испоставило се да само…

2

Европа – Древни поштански путеви

Током историје, свака јака и добро организована држава имала је развијену мрежу за комуникације и транспорт. Отоманска империја у чијем…

1

Да ли знате?

Када је једини прави „змај” летео над Земљом
Пре 60 милиона година * Једини прави змај који је икада летео над Земљом био је огромни птеранодон. Последњи примерци ове врсте једрили су кроз тропски ваздух одумирућег раздобља ере креде (најмлађег геолошког периода у мезозојској ери) пре 60 милиона година. Крила ове птице премашивала су седам метара. Остаци птеранодона налазе се у знатном броју у слојевима из горње креде у Канзасу тако да је Г. Ф. Итон 1910. године у својој познатој монографији „Остеологија птеранодона” поменуо 465 нађених примерака. Лобања птеранодона била је велика и позади продужена дугим коштаним израштајем. Дуга и шиљаста чељуст била му је безуба и изврсно прилагођена хватању риба и мекушаца. Палеонтолози га упоређују са данашњим албатросом, сматрајући да се кретао кроз ваздух углавном једрећи и то врло брзо уопште не покрећући крила. Птеранодони су били савременици гмизаваца месождера из рода тилосауруса. Вероватно је да су их ове морске звери често узнемиравале у лову на рибу, па чак их и прождирале. Канзаско море из раздобља горње креде већ одавно не постоји, а фантастични змајеви из стварности давно су изумрли, задржавши се само у бајкама.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 30. мај 2020
#
Ован

На послу ћете бити веома ангажовани, али ће вам недостајати концентрација и пажња. Избегавајте расправе са колегама, могу прерасти у озбиљне неспоразуме. Смањите цигарете.

#
Бик

Посветите више пажње млађим члановима породице, потребна им је подршка. Ако сте слободног статуса, контактираће вас некадашња симпатија. Смањите масну храну и слаткише.

#
Близанци

Прави је тренутак да се позабавите заосталим кућним пословима. Немојте улазити у расправе са старијим укућанима, заузимате супротстављене ставове. Уносите више витамина.

#
Рак

Напети сте и склони исхитреним емотивним реакцијама. Будите толерантнији у комуникацији са рођацима и блиским пријатељима. Неопходан је опрез у саобраћају, спорије возите.

#
Лав

Напети сте и склони исхитреним емотивним реакцијама. Будите толерантнији у комуникацији са рођацима и блиским пријатељима. Неопходан је опрез у саобраћају, спорије возите.

#
Девица

Поједини саговорници ће вас иритирати ставовима и коментарима. Имаћете утисак да вас провоцирају. Избегавајте расправе, склони сте исхитреним реакцијама. Коригујте исхрану.

#
Вага

Имате потребу за одмором и разонодом, незаинтересовани сте за посао. Посветите пажњу партнеру, осећа се запостављено. Немојте трошити новац на непотребне луксузне ствари.

#
Шкорпија

Не успевате да ускладите пословне и породичне обавезе. Обратите се за помоћ старијим члановима породице. Будите опрезнији са техничким апаратима. Уносите више течности.

#
Стрелац

Незадовољни сте пословним статусом, али не доносите исхитрене и непромишљене одлуке. Послушајте савет искуснијег колеге. Будите опрезни у саобраћају у вечерњим часовима.

#
Јарац

Немојте улазити у расправе са рођацима и комшијама, могу прерасти у озбиљне неспоразуме. Ако сте слободног статуса, имаћете понуду за љубавну авантуру. Смањите лекове.

#
Водолија

Будите опрезни са новцем, немојте се несмотрено задуживати. Избегавајте расправе са партнером, заступате супротстављене ставове. Пронађите више времена за одмор и разоноду.

#
Рибе

Имате жељу за пословним променама, али немојте доносити исхитрене одлуке. Ако сте слободног статуса, будите активнији на друштвеним мрежама, упознаћете занимљиву особу.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља