субота, 05.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 16.08.2009. у 22:00

„Слатке дивиденде” из воћњака

Спојио корисно с лепим: Витомир Бабић Фото П. Копривица

Савино Село код Врбаса – Када је пре шест година добио позамашну суму новца од продатих акција Фабрике шећера „Бачка“ у Врбасу, где је запослен, Витомир Бабић је томе придодао још нешто уштеђевине, купио њиву од шездесет ари и засновао воћњак са 160 садница шљива, исто толико лешника и око 200 чокота винове лозе. Показало се, каже, да је направио прави потез а уложене паре већ се вишеструко враћају.

– Наслутио сам да после приватизације ништа више неће бити као пре, да ће останак на радном месту увек бити неизвестан, па сам тако и одлучио да почнем да се бавим воћарством, како бих додатно обезбедио неку социјалну сигурност. И нисам се покајао, напротив – у овом послу сам нашао велико задовољство, а и знатну материјалну корист. Испада, уз то, да сам се и заштитио од последица транзиције. За разлику од многих, одолео сам изазову потрошачког менталитета да новац од акција спискам на куповину аутомобила, скупоцене гардеробе или на туристичка путовања – објашњава наш саговорник мотиве због којих се определио да и на овај начин унапреди своје домаћинство у Савином Селу, недалеко од Врбаса.

Мада металац по струци, Витомир Бабић је свикао на рад у пољопривреди, будући да заједно са оцем и братом обрађује двадесетак катастарских јутара земље. Вели да је још одмалена научио све о производњи ратарских и индустријских култура, а сада се, ето, посветио и воћарству које захтева подоста рада, али и знања и сталног стручног усавршавања.

– Веома добро сарађујем са стручњацима Института за воћарство новосадског Пољопривредног факултета, посебно када је у питању заштита воћа од разних болести и штеточина. Пратим редовно и стручну литературу из ове области, размењујем искуства са искусним произвођачима широм Србије, одлазим на сајмове, учим такорећи свакодневно, јер се у воћарству ништа не сме препустити случају – прича за наш лист Витомир Бабић, док с поносом показује свој беспрекорно уређени воћњак у којем ће, истиче, ове сезоне убрати најмање вагон и по квалитетних шљива „чачанске родне“ и „америчког стенлеја“, од шест до осам тона лешника и исто толико грожђа.

Каже још да с пласманом нема никаквих проблема, јер је потражња велика, а и цене су сасвим солидне. Део рода преточиће, као и претходне три године, у чисту домаћу ракију – шљивовицу и лозовачу, по чијој се производњи већ прочуо у овом делу Бачке. Све у свему, закључује овај домаћин, његов овогодишњи приход од воћњака на 60 ари биће знатно већи него што би могао остварити на петнаестак хектара засејаних пшеницом. То су, рече на крају Витомир Бабић, његове „слатке дивиденде“ од фабричких акција.

Петко Копривица

Коментари4
23dbc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milos
Da li je moguce preko redakcije doci u kontakt sa ovim covekom?Ja planiram slicno pa bi mi kontakt bio dragoce,unapred hvala.
Mixer
Svaka cast, zivim da vidim vise ovakvih vesti gde su oni koje je drzava ojadila uspeli sami da se izbore uz minimalna sredstva.
тако треба
Браво, паметан и вредан човек!
Zikica Popovic
Bravo domacine.ruke ti se pozlatile. najlakse je sedeti,kukati i druge kriviti za sve(mada ruku na srce u crno su nas zavili domaci olos,u sprezi sa politicarima i kriminalcima).

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља