понедељак, 25.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:41

Имам љубав која је ослобођена интереса

Аутор: Славко Трошељсубота, 22.08.2009. у 22:00
Лепота нас окружује у свим ситуацијама: Дуња Фигенвалд-Пулетић (Фото Латиф Адровић)

ВИШЕ ОД СПОРТА
Имала је жарку жељу да буде глумица, а стекла је углед и славу незамењивог ТВ лица. Додуше, Дуња Фигенвалд-Пулетић је и глумила. Снимила је три филма. Главну улогу играла је у филму редитеља Вука Вуча „Луда глава”. Партнер јој је био Велимир-Бата Живојиновић.

Ипак, највише уметничке домете достигла је као спикер, водитељ, аутор и одговорни уредник редакције Контакт програма РТС-а. Њене су програме жељно ишчекивале и редовно пратиле читаве породице. Догађало се то у ударним терминима: недељом поподне, суботом увече...

Нашла се, тако, у прилици да утиче на формирање укуса гледалаца. Њени ставови, начин говора, комуникација са саговорницима и гледаоцима, били су прави пример за углед. А отменом појавом, посебно избором тема и програмским садржајем, дала је посебан печат свом раду. Да је то баш тако доказ је оцена коју су јој дали гледаоци у једној анкети: „И да лажете ми бисмо вам веровали”. А кад је једном „скинута” с програма гледаоци су масовно захтевали да је врате!

Рођена је 27. новембра 1941. у Загребу. Њен отац, инжењер Ханс Фигенвалд, првенац је Алзашана Емила и Ивке Хафнер, а мајка шеста од седам сестара „Шибенских голубица”, рођених из брака Ђованија де Гриманија, Италијана, и Бенке Јурин из имућне шибенске породице. Имали су пре ње и сина Ненада.

На Филолошки факултет уписала се у родном граду, а дипломирала je на Филолошком факултету у Београду. Говори три страна језика: енглески, француски и италијански. Свом презимену, по рођењу, додавала је још три. Прво је у Загребу била Сигетић, а у Београду Ланго, па Пулетић. Из другог брака има Истока (41) и Срну (38), а из трећег Луку (23). Бака је Алекси (16) и Павлу (10) од Срне, а Сари (8) и Лани (девет месеци) од Истока.

Кад сте почели да радите?

Одмах после велике матуре, 1960. године, јавила сам се на аудицију у РТ Загреб и међу двестотинак девојака изабрана сам са још једном девојком. Радила сам, кратко, као најављивачица, па сам се јавила на аудицију за спикера Радио Загреба . И ту сам лако прошла аудио тестове и тестове из опште културе. Била сам спикер и новинар. Ипак, убрзо су ме позвали да се вратим у Телевизију, али тада као спикер и водитељ у информативном програму. У пару са Оливером Млакаром водила сам вести, Дневник, фестивале забавне и џез музике у Опатији (1966) и Загребу (1967).

Колико Вас је тада занимао спорт?

Наравно да сам као спикер и новинар била обавештена и о догађањима у спорту, али лично нисам, сем вожње бицикла, мало тениса и много пливања, чинила готово ништа паметно на ту тему. Но, мислила сам тад, а и сад мислим, исто: спорт је за младог човека, посебно за дете, значи фантастичну, очигледну наставу у школи живота. Спорт тражи ангажман и преко сопствених снага, захтева одрицање, пожртвовност, комбинаторику, стратегију, борбеност и, пре свега, постављање циља.

Ко вас је извео из Загреба?

Дошла сам у Београд као Дуња Ланго, супруга новинара Милана Ланга. Знала сам да ће ми страшно недостајати мама, брат, тата... Ипак, после кратког састанка са директором РТБ, на који сам дошла аутобусом, и исто тако, два сата касније, вратила се кући, у Загреб, све је било решено: примљена сам, без дана прекида стажа, у Информативну редакцију РТС као спикер Дневника. Дивни човек, господин Ера Илић, тражио је од мене само да завршим студије. Послушала сам га и дипломирала енглески језик и књижевност.

Како Вас је дочекао Београд?

Врло динамично. Радила сам исте програме као у Загребу: вести, Дневник... А већ 1969. године и „Београдско пролеће”, музички фестивал на који су ме позвали Бубиша Симић и Пеца Вујић. Постала сам и члан Удружења музичара џеза и забавне музике, Удружења спикера, Удружења новинара и Удружења естрадних уметника Србије и Југославије. А „Београдско пролеће” сам радила и овог маја, заједно са Мићом Орловићем, баш као и 1969. године и седам година, заредом, после тога!

Како се ту развијао посао?

Углавном у добром правцу, са све више одговорности и обавеза. Нове године, летњи програми, купови певача, неколико серија квиза, па годинама „Недељно поподне”, као водитељ и аутор сарадник, водитељ и уредник, па водитељ са Мићом Орловићем, Драганом Никитовићем, Мишом Радивојевићем, Драганом Николићем и Драганом Зарићем... Затим викенд програми, специјалне јубиларне емисије поводом фестивала у Монтреу, на пример, затим евровизијска серија „Игре без граница”... Ко би се, уопште, свега и сетио. Много сам и дуго радила. Читав радни век.

Зашто је Вучелић Ваша црна ТВ тачка?

Зато што је мене, као и многе „непоћудне” (Гордана Суша, Филип Давид...), те 1991. године послао, нечасно, и ван професионалних разлога, на принудни одмор.

Кад је укинут Вучелићев „закон”?

После четири године! Позвана сам да се вратим. Учинила сам то. Нисам враћена на место одговорног уредника са којег, званично, нисам смењена. Позвала сам тада Неду Тодоровић, личност од стила, са којом сам и раније успешно сарађивала, и направиле смо „Модни магазин”, телевизијски модни часопис, који је говорио о начину живота. Тих се емисија ни данас не бих постидела.

Кад сте се повукли са сцене?

После бомбардовања 1999. године. И данас се често питам да ли је 1995. године требало да одбијем да се вратим у РТС после оне нечасне смене. Али, ову сумњу ми потиру гледаоци за које је „Модни магазин” раван мом ранијем опусу, па је то био достојан опроштај од посла коме сам посветила цео свој радни век. 

Шта је био Ваш основни принцип у раду?

Пружити гледаоцима паметан, културан, занимљив садржај, лепу тему и информацију, које су припремали исто такви млади и талентовани, али и искусни сарадници, а било их је много. Трудила сам се да добијем за сараднике квалитетне људе, а у госте су нам долазили најбољи уметници, сликари, писци, музичари, архитекте, глумци... и представљали своја дела и идеје.

Да ли има талентованих ТВ лица?

Има, наравно. Ипак, таленат се тако брзо погуби ако испред и иза њега не стоји образовање, много рада, учења, припреме. Увек сам говорила младим сарадницима да читају, уче, ослушкују...

Шта је за Вас врхунска емоција?

Љубав. Увек само љубав. У свим односима...

Увек сте имали љубав, а сад?

Наравно да имам љубав. Пре свега за своју и њихову децу. То је, ваљда, једина емоција потпуно ослобођена било какве калкулације и интереса. То је љубав ван категорије. Затим жарко љубим лепоту у свим облицима; лепоту духа, уметности, мисли, града, природе... Лепота нас окружује у свим ситуацијама, потребна је само зрелост и мудрост да се она, упркос свему, увек изнова открива.

Да ли отворено говорите о сексуалности?

Немам проблема ни са овом темом, али је не спуштам на лични ниво.

У чему је тајна Ваше лепоте?

Хвала вам. Веома сте љубазни. Па кажите Ви мени...

Шта Вас сад окупира?

Мајстор сам да себи наметнем, по правилу, вишак обавеза. А углавном се трудим да урадим све што испланирам, па сад видите...

Како себе доживљавате?

Волим да мислим о себи као о одговорној и пожртвованој особи. Прилично сам захтевна, али мислим да сам и толерантна. Сада сам, побогу, ваљда већ остварена професионално и приватно, па заслужујем и неки спокој.

Да ли сте верник?

Не, нисам.

Ко су Вам били узори?

На телевизији сам брзо нашла свој идентитет и визуелни израз.

Да ли је било зависти, љубоморе?

Немам податке ни сећања те врсте. Прилично сам журила напред. Ипак, неко је, могуће, губио послове које сам ја добијала. Ко би то знао...

Зашто је дошло до развода од Ланга?

Нисам ни те, 1980. године, причала о томе, а Вама ћу сад само рећи да више нисмо били исти. Ми, тада, више нисмо били они „ми”. То није било добро ни за децу.

Кад је Пулетић ушао у Ваш живот?

Венчали смо се 1985. године.

Које су Ваше духовне вежбе?

Вежбам ведар и оптимистичан поглед на живот и будућност. Чиним то и кад ми ни место ни време нису увек наклоњени. Ипак, не одустајем...

Од чега још не одустајете?

Од живота оваквог какав је. Јер, живот је, сам по себи, чудесан и вредан сваког труда.

Чему не можете да одолите?

Памети.

Да ли је бити срећан лично ремек-дело?

Хм... Можда... Али, срећа се, ипак, измиче било каквој дефиницији.


Коментари7
0ee51
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mina minov
Много поштована Дуња, Оно што је за Јапанце трешњев цвет за мене је без имало двоумљења дуњин цвет.С пролећа у рана јутра журим на прозор да видим ту раскош лепоте на крошњи у мојој башти.Онај ко Вам је дао тако лепо име, имао је рафинирани осећај за лепо и засигурно тиме зацртао ваш будући сензибилитет, интелигенцију и лепоту, све у једној личности и све у једном имену.Пуно сам часова провела са Вама, кад год сте били на послу били сте гост у мојој кући.Увек сам Вам веровала шта год да сте изговорили. Хвала Вам на свим незаборавним тренуцима проведеним са Вама, незаборавни зато што никада нећу заборавити да сам понављала све што кажете на начин како то Ви кажете и тако научила да говорим лепо и користим 7 падежа. Хвала Вам.
Gospođa Dunja blista, ali i gospodin Slavko odradio je novinarski posao vrlo suptlino, gotovo neprimjetno dočarao svu veličinu vrhunske spikerice. Današnji su hrvatski i srpski spikeri i voditelji blijeda kopija neponovljivih Dunje, Olivera, Miće, Helge, Vesne, Ksenije, Jasmine... Tih prekrasnih profesionalaca koji su pridonijeli zvjezdanim trenucima zagrebačke i beogradske televizije u prošlomu stoljeću!
Ben Gabriel
Postovana gospodjo Dunja, Mogu Vam reci samo to: Kada ste Vi imali emisiju na televiziji moji roditelji, sestra i ja bili smo gledatelji. Zelim Vam puno zdravlja.
Ljiki
Postovana gospodjo Dunja,bila sam postovaoc Vaseg rada i Vase licnosti od trenutka kada ste se pojavili pred kamerama TV Zagreb,pa i danas.Pratim takodje i dalje Vasa povremena istupanja u medijima,pa i nedavno u emisiji TV lica...uvazene gospodje Tanje Peternek.Hvala za sve lepe trenutke koje sam provela uz Vase emisije.Zelim Vam mnogo srece i zdravlja u daljem zivotu.
mila
Divna osoba i veliki profesionalac, stvorena kao Lango.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спорт / Интервјуи

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља