уторак, 26.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:29

Ригo Јанчи, виолинa љубав и колач

Аутор: Р. Поповићнедеља, 01.11.2009. у 22:00

Подсећа на ону чувену пословицу о луку, који тамо неко није „ни мирисао, ни јео...”. Риго Јанчи није био ни посластичар ни велики љубитељ колача, можда зато што није стигао, јер је као музичар са својим оркестром за ондашње прилике обишао свет уздуж и попреко.

По њему је назван чувени колач „ригојанчи”. И ко зна да ли би овај мађарски тамбураш икада ушао у посластичарске анале да крајем 19. века Европом није одјекнула вест, дакле сензација достојна данашње жуте штампе, о љубавној авантури ромског свирача Рига Јанчија и француске кнегиње Шиме.

Како су се нашли и заљубили? Он, рођен у Мађарској, од детињства са виолином у рукама, будући да потиче из ромске музичке породице. Основао је оркестар и тако од кафане до кафане увесељавао госте. Давне 1895. гостовао је у отменом француском ресторану, баш када је у истом локалу са лепом супругом ту био и француски кнез Шиме. Били и отишли, али млада плавуша је почела чешће да навраћа у поменути локал одушевљена музиком мађарског свирача. Убрзо се осим музиком одушевила и – шефом оркестра. Да ли због његовог шарма, можда љубавног умећа, тек она за то доба предузима храбар корак – напушта мужа и двоје деце и из Париза бежи у Мађарску.

Тако се наместила идеална тема за трачарења по европским дворовима, кафанама, на пијацама. И док су једни оговарали, други су славили, а главни јунаци уживали у љубави. Јавност је месецима брујала, а у родном месту Ригу Јанчију су његови земљаци Роми направили свечаност. Јер не осваја сваког дана скромни тамбураш француску кнегињу. Новинари су се утркивали ко ће пре уграбити неку пикантерију о свему што се догађа, а у Француској се потеже бракоразводна парница.

Извесни будимпештански посластичар, преноси се усменим предањем, почео је да озбиљно размишља ... Новоумућени укусан десерт назива по шармантном музичару, који се у међувремену оженио плавокосом госпом. Кумови су им били ондашњи амерички и енглески амбасадор у Мађарској, али прича о великој љубави се брзо завршила, тако да „они нису живели срећно до краја живота”. Промућурни посластичар се обогатио а и сладокусци са свих меридијана, до којих је рецепт овог колача доспео, нису се жалили.

Постоје варијације на тему „ригојанчи”, али ево неких:

Рецепт број један

Потребно: 300 грама чоколаде за кување, 100 грама путера, два јајета, пет кашика шећера у праху, кашика брашна, кашикао какаоа, две кашике кристал-шећера, кашика желатина, кашика уља, шест децилитара слатке павлаке.

Одвојити беланца од жуманаца и жуманца умутити миксером, додати шећер, уље и снег од беланаца, као и какао помешан са брашном. Испећи тесто на плеху обложеном папиром, 15 минута на 200 степени. Желатин размутити у мало воде и загревати да се згусне. Миксером умутити павлаку, истопљену чоколаду и путер, желатин и шећер у праху. Калуп обложити фолијом, испечено и охлађено тесто поделити на два дела, први део ставити у калуп, преко фил, па други део патишпања. Када се колач стегне, преврнути га, склонити фолију и одозго прелити истопљеном чоколадом.

Рецепт број два

Потребно: пет јаја, умутити посебно беланца а посебно жуманца са пет кашика шећера, три кашике брашна, кашиком какаоа, уз додатак пола кесице прашка за пециво. Испећи две коре на 180 степени, 15 минута. За надев умутити седам децилитара слатке павлаке са 300 грама шећера у праху и 150 грама растопљене чоколаде. Горњу кору залити глазуром од 100 грама растопљене чоколаде. Служити сутрадан.


Коментари0
4144b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља