уторак, 27.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 21.01.2010. у 23:59

Пекари не шаљу хлеб на анализу

Тачно је да сваки трећи пекар у Србији, прецизније 35 одсто њих, према истраживању Министарства пољопривреде, не меси хлеб по прописима, односно не испуњава ни минималне техничке услове за производњу ове основне животне намирнице.Али, како је онда, према резултатима истог истраживања, ова основна животна намирница на нашем тржишту задовољавајућег квалитета? Да ли то значи да су пекари оптерећени сувишним прописима, или да српска векна не заостаје за европском?

Добра је и вест да на рафовима наших малих пекара нема хлеба са жишком, пикавцима, нити брашна по којем су шетали мишеви, а у инспекцијама објашњавају да кршење појединих прописа или неиспуњавање услова из разних правилника не мора да значи да је векна небезбедна.

– Сваки пекар, на пример, када избаци нов хлеб на тржиште мора да га пошаље на анализу – каже Ненад Вујовић, начелник пољопривредне инспекције, у чијој је надлежности контролисање квалитета ове намирнице.

Највећи број неправилности односио се управо на то што пекари нису обавили такве анализе, а то се евидентира као неправилност, иако су њихове векне исправне.

Слично је и са декларисањем, другом великом бољком наших пекара и трговаца. Здравље грађана неће угрозити погрешно наведена грамажа, или када се обојени хлеб означи као црни. Али, у сваком случају, реч је о обмани потрошача и прекршају.

И на територији Београда је исто. Инспектори су обишли 78 мањих и средњих пекара у престоници, од чега су у 32 уочили бар по једну неправилност. Реч је о готово половини контролисаних објеката, али како кажу наши саговорници у пољопривредној инспекцији, ситуација ипак није алармантна. Списак пекара није јавно објављен, али инспектори кажу да нема векни са недозвољеним адитивима, конзервансима, вештачким бојама и другим додацима који могу да угрозе здравље купаца.

– Нисмо наишли на хлеб који је здравствено неисправан, већ се највећи број неправилности и овде се односи на то што пекари производ нису послали на анализе, а има и грешака у декларисању. Најчешће због неадекватног означавања упакованог хлеба, али и оног који се продаје у ринфузу – објашњава Вујовић и понавља да поред неупакованог хлеба на рафу мора да буде налепница са ценом, називом произвођача и грамажом.

Инспектори су, ипак, једној престоничкој пекари забранили да производи хлеб.

– Нису испуњавали минималне техничке услове, односно нису имали довољан број просторија – истиче наш саговорник, а како сазнајемо, реч је о пекари у Новом Београду.

Против власника контролисаних објеката поднето је 27 прекршајних пријава и четири пријаве за привредни преступ, а 21 пекару инспектори су наложили да уклони поједине недостатке.

С. Деспотовић

Коментари2
56db9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

DUSAN VUKOVIC
Hleb ne valja 100% ! Zasto? Zato sto je inspekcija korumpirana 100% !U pravu sam 100% !
jeremija krstic
Gospodo inspektori mislim da se malo razumeto o proizvodnji ikvalitetu hleba .Kao prvo nikad bolja i modernija tehnika ,nikad losiji hleb ,ne vizuelno vec unutrasnjim kvalitetom .Brzina proizvodne mesenja ,aditiva nikad vise se nije stavljalo ,pecenje se obavlja isto nedovoljno i na manjoj temperaturi tj. hleb se kuva .Danasnji hleb hleb prvi zdravstvene probleme na dugi vremenski period .Nedovoljno obradjen i aditivimna zcinjen i malo pecen ,izaziva zeludacnu kiselinu a ova pojavu cira ,ztim gastritis .Ove kontrole su samo jedan privid da se nesto radi .jer ovo je velika i ozbiljna tema .Da kazem i kakva nam je i zitarica cime se tretira kakvi strucni kadrovi u prradi i proizvodnji hleba imamo .Samo je sreca sto se hleb sve manje jede.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља