субота, 24.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:40

Бурек добија правилник

уторак, 26.01.2010. у 23:59
Нашао место међу мешовитим производима Фотодокументација Политика

Трку са пицама, кроасанима, новим пецивима чудних назива и разним пекарским ђаконијама одавно је изгубио, а несрећну судбину бурека, некада редовног доручка, закомпликовао је нови правни статус овог пекарског производа.

Задесио га је усуд појединих намирница које се, за сада, налазе у такозваном законском вакууму. Када је, наиме, пре нешто више од пола године усвојен Закон о безбедности хране, надлежности над контролом квалитета и исправности прехрамбених производа строго и једноставно су подељене – храну биљног порекла контролише пољопривредна инспекција, а животињског ветеринарска. Јасна и логична подела која је, рекло би се, олакшала контролу тржишта.

Али, тада је бурек упао у процеп надлежности инспекција. Јасно је да су поједине врсте овог пекарског специјалитета, на пример, бурек са јабукама или печуркама под надлежношћу пољопривредне инспекције, али шта да се ради са најпопуларнијим варијантама – са буреком са сиром и месом. У њима се налазе намирнице и животињског и биљног порекла. И тако се ова брза храна, којом су многи у комбинацији са јогуртом почињали радни дан, нашла у процепу законских одредби. Исту судбину дели и тестенина с јајима.

Како не би остао необухваћен Законом о безбедности хране, у Министарству пољопривреде се, сазнајемо, увелико пише нови правилник о такозваној мешовитој храни. Ту ће убудуће бити сврстан не само бурек, већ и сви други производи који садрже намирнице и биљног и животињског порекла.

– Ради се на изради листе мешовите хране и начинима њеног контролисања. Мешовитом храном сматрамо прехрамбене производе добијене од сировина и биљног и животињског порекла – кажу у Министарству пољопривреде.

Зато се прави детаљан списак свих таквих производа и одређује ко ће који да контролише. Тако је, кажу у овом министарству, одлучено да бурек припадне пољопривредној инспекцији.

– Целокупан надзор од производње, преко прераде до продаје овог пекарског производа контролисаће пољопривредна инспекција. Узимаће се и узорци за лабораторијска испитивања, а провераваће се и присуство адитива, микробиолошка исправност намирница, као и количине пестицида, метала и других отровних супстанци – кажу у Генералном инспекторату Министарства пољопривреде.

Наши саговорници у овом министарству објашњавају и који производ ће пекари убудуће моћи да продају под називом бурек.

– Под називом „бурек пита” може да се продаје само пекарски производ од пшеничног брашна типа 500, масноће и воде, уз додатак млевеног меса, сира, воћа или поврћа. Бурек пита с месом мора да садржи најмање 20 одсто млевеног меса, бурек пита са сиром 20 одсто сира, а бурек пита с воћем или поврћем најмање десет одсто воћа или поврћа у односу на укупну количину коришћеног брашна – објашњавају у Генералном инспекторату.

Да ли пекари поштују ове прописе провераваће пољопривредни инспектори. А да су се инспекције озбиљно намерачиле на будући „мешовити бурек” показују и најаве да ће производњом бурека морати да руководи особа која има завршену најмање средњу школу у трајању од три године.

С. Деспотовић


Коментари14
d993b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vlada
E ovo je stvarno prvorazredno zamlacivanje i gubljenje vremena. Oni samo smisljaju kojekakve gluposti sebi za posao - samo da ne rade nesto korisno. I ostavite burek, nemojte sve tradicionalno u Srbiji da unistavate. Video sam, Skadarlija je unistena Novopazarskim kicom i hranom, platani na Bulevaru seku, sve lepo sto ima da se pokaze se sistematski unistava.
Petar Mrkonjic
Dal je slepi Filip Visnjic pevao da "Drumovi ce zeleti Turaka,al Turaka vise biti nece" Dal ce Srbi zeleti Siptara jer bureka vise biti nece..? Dal ce nase turisticke agencije za par godina da razviju ture-Degustacija bureka u Pristini- 2 dana..? Kazu stari ljudi da je u Srbiji sve moguce...
jeremija krstic
Burek je dobra prosecna srpska hrana ,ali su ga nestrucni ili ti losi majstori degradirali.Dobar i kvalitetan materijal ,dobar majstor ipristojna higijena su uslov za dobar burek.Potrosci su najveca kontrola ,inspekcija tu je izlisna .
Milan
Burek nije problem. Ni Srbi ni Albanci nego aditivi, filovi i koncentrati koji se sve vise koriste u proizvodnji pekarskih proizvoda. Sa 2 dl. koncentrata dobijate ukus za utrosenih 2 kg. putera. Jedino ne smete da ga sipate iz metalnih posuda da ga ne bi nagrizao. Oni se ne proizvode u Srbiji ali zasto potrosaci pristaju da je sve iz inozemstva bolje, zdravije, pametnije ne znam.
inspektor
Marko, ne postoji nesto sto se zove potrosacka inspekcija.... A sanitarna kontrolise zdravlje radnika i ispravnost povrsina i posuda za pripremanje hrane, dok kvalitet kontrolisu poljoprivredna i veterinarska zavisno od porekla naminrnica. Pozdrav, inspektor

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља