среда, 27.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Лажна солидарност и двоструки морал

Аутор: Александра Петровићчетвртак, 04.02.2010. у 22:00
Ната Месаровић: Неке судије бавиле су се гатањем, црном и белом магијом…

Председница Високог савета судства и Врховног касационог суда Ната Месаровић данас у Палати правде има састанак са вршиоцима функција председника свих судова у Србији. Они су дужни да обавесте Високи савет судства да ли су све изабране судије ступиле на функцију, пошто ће на следећој седници Високог савета судства бити донета одлука о расписивању огласа за попуну упражњених судијских места.

Укупно 837 неизабраних судија већ је добило је истоветно уопштено образложење за неизбор, без конкретних разлога. О томе за „Политику” говори Ната Месаровић, председница Високог савета судства и Врховног касационог суда.

Како ће, на основу јединственог образложења за све, судија знати зашто није изабран? Како да зна има ли уопште шансе на новом конкурсу?

Високи савет судства нема законску обавезу да неизабраним судијама достави појединачна образложења, јер није реч о реизбору и разрешењу, него о општем избору судија, о чему се изјаснио и Уставни суд. Међутим, већина зна због чега није изабрана.

Можете ли навести конкретне разлоге неизбора за поједине судије?

Високи савет судства нема разлога да не предочи јавности који су све били разлози за неизбор судија. На пример, у једном суду републичког ранга пронађено је више стотина предмета „пресигнализираних”од председника суда, а то значи предмета који су заведени на једног судију, па је одређивано да се дају у рад другим судијама. У орманима и фиокама председника једног суда у Војводини налазили су се предмети који су ту стајали више од пет година. Неки су узети на увид и никада нису враћени ни писарници ни судији, у неким предметима су закључене расправе а одлуке нису урађене. Утврдили смо да су поједине судије држали бутике, кафане, ауто-перионице, механичарске радње, салоне. Неки су у предметима у којима су поступали склапали уговоре о доживотном издржавању или о поклону са странкама у поступку или са поротницима. Ови се подаци могу лако проверити.

Неке судије доносиле су пресуде о накнади нематеријалне штете у великим износима, несразмерним, али само личностима са јавне и политичке сцене, блиским сродницима бивших функционера, а које су, у поступку по ревизији, преиначаване за 2/3 износа. Имали смо судије које су у свим предметима ангажовале исте вештаке, који су често уместо њих пресуђивали иако је вештачење само један доказ. Било је и оних који су приликом првог испитивања окривљенима ускраћивали права у поступку, па се такав записник није могао користити, и то у врло важним предметима, а што је ишло на руку окривљенима и отежавало доношење одлуке. Дешавало се да су поједине судије укидале пресуде без јасних разлога и давале збуњујућа решења за првостепени суд и на тај начин чиниле да поступци дуго трају, често и до застарелости. Неки су одлагали суђења због непостојања концентрације доказа иако је свима јасно да се ретко може десити да се сви докази изведу на једном претресу, али зато постоје предмети у којима је поступак трајао и по 10 и 15 година због некоришћења процесних могућности. Неки су држали предмете у евиденцији по две године и по њима нису ништа радили, па су се потом обраћали председнику суда, који је доносио решење о додели тако сложеног предмета у рад другом судији. У неким судовима није се водила евиденција о неурађеним одлукама, што је била дужност председника суда, па се дешавало да нико, осим странке, не зна колико се чека на одлуку.

Има случајева да се извећа и уради одлука о укидању пресуде, па се, пре него што изађе из суда, преиначи, и то на најдуже казне затвора. Да ли је то пример достојности и судија и председника суда? У поступцима су се користиле неоверене фотокопије као докази, па изјаве сведока из иностранства које нису дате пред надлежним органом, и то само у оним поступцима у којима се жели помоћи странци. Нетачно су интерпретирани извештаји установа за издржавање казне, или су слати извештаји другом суду да се неко лице није налазило у поступку по захтеву за ванредно ублажавање казне, иако одлука постоји у надлежном суду. Вршене су промене чланова судских већа ад хоку важним предметима да би се донела одлука за коју је неко заинтересован. Мере надзора (прислушкивање, праћење) различито су тумачене у поступку као доказ, од случаја до случаја. Дешавало се да предмети стоје у судској пракси по две године, а да се не поступа по одредбама судског пословника. Често су говорили о случајном судији, а да то није испоштовано управо од њих јер је постојала могућност да одређени судија прима предмете сваки други месец и да се на тај начин утиче на исход одлуке. Познато је да су судије конзумирале алкохол у радно време и због тога одлагале суђења.

(/slika2)У неким поступцима за насиље у породици судије су доносиле одлуку у корист насилника или су сами чинили насиље у породици, или спречавали извршење одлука. Било је судија, у једном делу Србије, који су се бавили гатањем, црном и белом магијом. Све ово може бити поткрепљено доказима.

Говори се о томе да је Високи савет судства користио податке БИА и МУП-а Србије?

Високи савет судства се није обраћао ни МУП-у ни БИА за доставу било каквих података приликом избора судија. То је клевета.

Било је случајева да судија пре него што донесе решење о укидању притвора иде да обиђе притвореника. Има судија којима су адвокати плаћали путовања по иностранству. Плаћали су им доградњу кућа, отплаћивали кредите. Има судија које су путовале са адвокатима у време док је Високи савет судства вршио избор судија. То показује колико су они мислили да су недодирљиви. Има судија које су правиле намерне грешке у пресудама, да би тако омогућили странкама ванредне правне лекове.

За све ово не треба вам ни МУП ни БИА, као ни у случајевима судија које намерно дају високу казну, а направе битну повреду поступка још у изреци пресуде, преко које другостепени суд не може да пређе, и онда је судија чист, а пресуда се укине. Имате судија који не сачине записник о већању и гласању, па се зато поништи одлука. Свашта ту има, а сви ти подаци су прибављани од тужилаштава, затим од Надзорног одбора и Великог персоналног већа Врховног суда, као и од председника судова. Много тога се сазнало и на основу притужби грађана председницима судова.

Поверенику за информације од јавног значаја стављена је на увид од стране Високог савета судства сва документација да би поступио по притужбама неизабраних судија у вези са коришћењем података од БИА и МУП-а.

Зашто правосуђе није до сада могло само да прочисти своје редове?

Није било воље. Иако је правосуђе тражило реформу од 2001. године, сада сам сигурна да и међу судијама постоји лажна солидарност. Мислим на неке од изабраних, који сада, после објављивања списка изабраних судија, јавно износе одређене тврдње, а познато ми је да су, на важним местима, раније говорили нешто сасвим друго, а негде били и извор информација о својим колегама.

Поставља се питање достојности и тих изабраних судија који се лажно солидаришу са неизабраним судијама.

Могу да разумем незадовољство оних који нису изабрани и чланова њихових породица. Људски је да нико неће за себе рећи: „Ја сам недостојан.” Али, у правосуђу се зна ко је путовао на свадбе окривљених по иностранству, зна се о недостатку предмета из судских депозита, мислим на одузете предмете, као што су накит, техничка роба и друге ствари.

Зна се о томе да су жалбе куцане на судским машинама и компјутерима из судница, зна се да су поједине судије и председници судова давали савете адвокатима и људима који раде у адвокатским канцеларијама, усмеравали поступке и вршили притисак на своје колеге да донесу одговарајуће одлуке.

Какав правни лек имају неизабране судије против одлуке Високог савета судства?

Неизабране судије имају право на уставну жалбу уколико сматрају да им је повређено неко право гарантовано Уставом. По мишљењу Високог савета судства, неизабране судије немају право на жалбу Уставном суду јер је Законом о судијама прописано да против одлуке Високог савета судства судија има право жалбе Уставном суду, али се ово правно средство односи само на судије који су изабрани у складу са овим законом и ступили на функцију 1. 1. 2010. године. Високи савет судства је спровео поступак општег избора судија, а не реизбор и разрешење.

Када ће грађани осетити праве ефекте реформе правосуђа?

Ова реформа правосуђа је коренита. Општим избором судија, а не реизбором и разрешењем, учинили смо више од свих од 2000. године. Због тога и имамо толико критичара јер се наш рад види и мерљив је. Наравно да нисмо савршени. Одласком из правосуђа несамосталних, нестручних и недостојних, искључили смо могућност утицаја разних интересних група, и од стране политике и од стране криминала и адвокатуре, јер су многи изгубили контакте. Стварањем непристрасног и независног судства створили смо могућност да Србија постане правна држава са ефикасним судством. Сматрам да је Високи савет судства својим радом дао пуни допринос да реформа судства буде успешна, а први резултати и ефекти моћи ће да се процењују на крају 2010. године.


Коментари60
cacd1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

emilija
Ali je ipak više onih reizabranih kojima i dalje plaćaju!!!
Nikola Kosanović
Zabrinut sam za “deformisano” pravosuđe. Tako ga tačno opisa jedna domišljata komentatorka, sposobna da sa malo reči dosta kaže. I za predsednicu VSS. Od početka ovog meseca se ne čuje. Nema slikanja, nema intervjua...Sa druge strane, sudovi SKORO DA NIŠTA NE RADE - dva i po meseca. To je ISTINA, a ne one priče koje dobijamo od vršilaca funkcija (mislim da je i njima svega dosta). Više od tri meseca (advokat sam) nisam primio nijednu odluku donetu po žalbama stranaka u brojnim predmetima, niti Okružnog suda u NS, ni od Višeg suda u NS, odnosno Apelacionog suda u NS (koji sada o žalbama odlučuju). Imao sam samo JEDNO zakazano i održano ročište od 01.1.2010. do danas. Petnaestak dana u Bečeju nije bilo moguće OVERITI ugovor o kupoprodaji, sud je, protivno zakonu, odbijao da VRŠI SVOJU DUŽNOST. "Očerupaše" zato sudnice jedne od najlepših sudskih zgrada u Vojvodini (Bečej), lane dograđene NOVIM krilom. Tako “deformisti” obezbeđuju dostupnost "pravde" građanima. Sve unazadiše. SRAMOTA.
Nikola Kosanovic
Arogancija predsednice VSS ubrzo ce da splasne. Naravno, institucije Evrope će nam opet "deliti packe", sasvim opravdano. Nešto ne verujem Ustavnom sudu Srbije. Bavio se statutima mesnih zajednica, ali u novije vreme ustavnim žalbama, sada i žalbama. "Žutica", bolest prljavih ruku, hara Srbijom (a ne svinjski grip).Niko u štampi ni da pomene protestno pismo sudija Francuske. Inače, neobično je da se sindikat sudija jedne velike evropske zemlje meša u unutrašnje stvari druge države. Imaju dobar razlog. Niko da obiđe sudove i vidi ono "mrtvilo" u svim sudskim jedinicama u gradovima Srbije, a haos u sudovima u gradskim centrima. I ova "centralizcija" će ovoj i ovakvoj Srbiji uskoro "doći glave". Treba pročitati kao "obaveznu lektiru" model žalbe na sajtu Društva sudija Srbije (sa prilozima). Ako nam VSS tako "sudi", može se samo zamisliti kakvo su nam pravosuđe "REizabrali" i "REformisali". REtro. To ni u komunizmu nije viđeno: Osim, možda, u prvim godinama posle II svetskog rata.
volim vllast
ja cu da pomenem radnike. Sve sto je uradjeno sudijama uradjeno je i radnicima. Za ostanak na poslu birani su oni poslusni predsedniku suda i rodjaci. U jednom od bg podrucnih sudova predsednik suda je ostavio svog brata na poslu i sada jedan je izvrsni sudija a jedan je izvrsitelj. tako to sljaka u srbiji.
Zoran Petrovic
Niko, ama baš niko ne pominje RADNIKE koji opslužuje te neizabrane suduje i nosi na ledjima svakakve zahteve što od naizabranih ranije sudija , što od izabranih sada. Ostadoše ljudi bez posla i niko ih i ne čuje. Zar je život sudije VEĆI od običnog radnika. Ljudi u ovom sastavu ne mogu da postignu da srede sve ovo što je zabrljano još najmanje 6 meseci. Predmeti se još zavode i dobijaju nove brojeve i to sa ljudima koji po rasporedu poslova - nemaju više radno mesto. Dolaze na posao - onako ( a nisu obavezni ) i pomažu , nadajući se da će ih neko vratiti na posao. A posla ima za sve - da ga rade svaki dan 24 sata dnevno sledećih 6 meseci. Kakva bre korupcija, pravednost- da su hteli , za godinu dana bi počistili svakog sa "dosijeom" ako ga ima i ne bi pljuštalo. Sada imate novi poslovnik sa "nenormalnim" usporavanjem administracije.Sada nema ko ni da radi po predmetima zbog otpuštenih ljudi ( ne sudije).Samo se ZAVARAVAJTE -MO da će mo imati brzu pravdu. Hvala im što su slušali druge.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља