уторак, 31.05.2016. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:48
Трагач

За и против: Интолеранција на храну

Постоји 25 метаболичких типова људи, неко одмах губи килограме, а неком је потребан дужи период. – Не можемо да гарантујемо делотворност, јер је питање колико се ко придржава препоруке, кажу у лабораторији „Анализа”
Аутор: Јелица Антељ - Ивана Албуновићсреда, 24.02.2010. у 12:08

Када је добила списак намирница које може да конзумира у наредних три месеца наша читатељка је први пут посумњала у тест интолеранције на храну. Да ли је одрицање од поморанџи, пилећег меса, рибе, млечних производа, готово свих врста поврћа па још и соли и бибера може довести до боље линије?

Можда, али како ће то утицати на њену крвну слику и здравље, питала је као и већина оних који су се јавили редакцији „Потрошача” у жељи да нешто више сазнају о овој врло популарној методи која се користи за регулисање телесне тежине.

Шта је тест интолеранције на храну и да ли баш свака особа може да му се подвргне. На интернет форумима све више је страница на којима се могу прочитати различита искуства људи. Неки су имали позитивне резултате, други нису бележили никакве промене, а велика број људи је и даље недовољно информисан о овој методи, њеној научној потврди и могућем утицају често рестриктивне исхране на здравље.

Не зна се тачно колико лабораторија у Србији ради тест интолеранције на храну, али истраживања показују да готово нема већег града који нема подужу листу оних који су се већ тестирали. Познато је и да постоје различите методе по којима се тестирање обавља и углавном се разликују по броју намирница које се испитују. Понегде има разлике и у цени, мада се основни скрининг тест код свих плаћа око три хиљаде динара. Принцип је углавном исти. Узима се узорак крви из прста и одређују се висина холестерола, триглицерида и глукозе. Тај резултат заједно са другим подацима који се траже од пацијента (висина, тежина, болести, терапије...) убацује се у софтверски програм који за сваког пацијента даје другачији списак намирница које може, не може или мора опрезно да користи.

У београдског биохемијској лабораторији „Анализа” кажу да ова метода није алтернативна и да не може да шкоди здрављу, јер је препорука да се таква врста исхране, понекад и рестриктивна, користи свега три до четири месеца после чега се препоручује контрола.

– Неопходно је разликовати два појма, односно две клиничке манифестације – алергија на храну и нетолеранција на храну.

Док мање од два одсто популације пати од алергија, процењује се да више од 20 процената пати од нетолеранције на храну. Она може да угрози било кога у било ком старосном добу, али пошто се симптоми често јављају тек после извесног времена од узимања хране, откривање проблематичне хране може да буде тешко без коришћења нових лабораторијских тестова – каже Радмила Врзић, руководилац ове лабораторије и специјалиста биохемије.

Према њеним речима иако се овај метод примењује годину и по дана (скрининг тест) не постоје статистички подаци о ефикасности методе, али додаје да га људи сами једни другима препоручују и да има много оних који су задовољни. Ипак, овај режим неће деловати код свих на једнак начин.

(/slika2)– Постоји 25 метаболичких типова људи. Неко одмах губи килограме, а неком је потребан дужи период. У сваком случају ми не можемо да гарантујемо делотворност, јер је питање колико се ко придржава савета – каже Врзић.

На питање да ли је ова метода препоручљива свим узрастима (као што се обавља у неким лабораторијама у Београду) наша саговорница истиче да се тест алергија на храну не може радити деци млађој од три године, док се у случају скрининг теста интолеранције на храну у њиховој лабораторији не препоручује за особе млађе од 15 година.

Овај тест преузет је са америчког тржишта и то је вероватно разлог што су тестови типски, па се у резултатима често могу наћи намирнице којих нема код нас или се не користе. Врзић напомиње да су задржали типски тест, јер су им пацијенти и странци.

„Потрошач” је покушао да контактира и друге лабораторије, али до неких од њих могуће је доћи само по заказивању, док основне информације пружају путем говорног аутомата. На једном од њих тако кажу да се тест интолеранције на храну ради на 130 материја од којих је 80 одсто нутритивних, а остатак инхалаторних. Да је тест индивидуалан, да се ради на основу узорка крви и да се може радити у свим узрастима од бебе до старих.

– Тест је резултат софтверске методе у којој се упоређује електромагнетни спектар организма и материја које се испитују – једна је од основних информација које ова лабораторија пружа просечном потрошачу.

Тест интолеранције, тренутно можда и најпопуларнији метод утврђивања намирница које не пријају или шкоде организму, у званичној медицини , изгледа нема подршку. Велики институти овакве тестове не обављају, што су нам потврдили у Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”, као и на Војномедицинској академији. Званична медицина ову методу сматра алтернативном и препоручује тестове који су засновани на научној основи.

----------------------------------------

Расправе на форумима

Интересантне расправе о тесту интолеранција на храну воде се и на интернет форумима. У Хрватској се, рецимо, многи распитују колико кошта исто испитивање у Италији, полемише се о јавним личностима које су успеле да доведу линију у ред управо захваљујући интолеранцији, а неки износе и негативна искуства и жестоки су противници ове методе.

– Била сам на том тесту у Пули и морам рећи да сам презадовољна. Цена је око 30 евра, ради се за 130-150 намирница. У Трсту овај тест кошта од 200 до 400 евра и зависи од броја намирница на које се тестира – каже једна учесница на форуму.


Коментари15
1f5d4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marija Zlatovic
Ja sam uvek Za ,moje iskustvo je da sam za mesec ipo dana skinula 6 kg, i borba se nastavlja :)
o s
I ja bih dodala moje iskustvo i komentar o intoleranciji ili ... kazite kako hocete. Radoznalost me dovela da licno probam i tu metodu, a u sustini, trazila sam nacin da sprecim proizvodnju loseg kolesterola i da se oslobodim lekova koji upropascuju jetru. Ako bih oslabila za 2-3kg, jos bolje. Zivim u inostranstvu, test sam radila kod nas i cvrsto se drzala odobrenog i zabranjenog. Posle 3 meseca pravila sam analizu krvi i kolesterol je nestao. Sto se tice kilograma, dobila sam kilo plus, ALI mogu vam garantovati da mi se vratila energija, nesanice su nestale i pored mog dobijenog kilograma,osecala sam se lakse. Svi smo unukati kako god da okrenete, pa sto nekome odgovara, drugome ne. Pa neka je samo i autosugestija u , ako pomaze, 30eura je niska cena za veliko dobro.
ДУШАН ВУКОВИЋ
Скрининг је преглед.Кад је скрининг онда може овце да шиша а кад је преглед онда је јасно да је све то жвака за лудака.
DD
Ovo me podseca na jednu knjigu koju sam procitala pre desetak godina od Dr.Petera J.D Adama USA,ishrana na osnovu 4 krvne grupe.Tabela sta smete da jedete redovno,sta mozete povremeno (ali sto redje) i na kraju ona tabela sta ne smete uopste da jedete.Ona mi se nekako ucinila najduzom.Ubrzo posle toga izdata je i knjiga sa receptima od istog autora.Probala sam mnogo od tih teorija i konacno shvatila da je najbolje da jedem sve ali po malo.Izbegavam samo secer i belo brasno.Nema nista bez vise kretanja.Ona najstarija teorija gde se unose manje kalorija nego sto nam je potrebno je najbolja.Ako po nekad unesemo vise tu su fizicke aktivnosti.Uz to je vazno da jedemo polako,dobro sazvacemo hranu i naravno nacin na koji pripremamo hranu.Nije lose ni to da obratimo paznju na meseceve mene.Ne moramo da gladujemo ali samo da manje jedemo dok se mesec puni a malo vise dok se prazni.
nutricionista
Postovani komentatori i svi ostali,pridravajte se pravila da ravnomerno u malim kolicinama unosite u organizam namirnice iz svih grupa namirnica,da namirnice budu pravilno termicki pripremljene,da eliminisete faktore rizika i da upraznjavate fizicke aktivnosti.Nece vam trebati turbo,kupus i ostale dijete,a eliminisacete i mnoge zdravstvene probleme.Na zalost, veliki deo naseg stanovnistva ima pogresne stavove o ishrani.Takodje,mislim da su mnoge stvari u nasem drustvu postale pomodarstvo.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб
Развој: Tehnicom Solutions

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља