петак, 24.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Пенушава митологија Белгије

уторак, 09.03.2010. у 22:00

Од нашег сталног дописника
Брисел, марта – Белгијанци су поносни на своја пива. И не без разлога. Атмосфера манастирских пивара где се праве мале количине ароматичних пива и индустријских погона за производњу веома се разликује. Aли сви укуси и мириси пива помирени су у полумраку традиционалних бриселских брасерија – пивница. На менију су све врсте јечменог напитка, од пилса до траписта и пива с медом „стела арто”, „мас”, „жупилер”, „дувел”, „квак”, „шимај”, „шуфе”, „хугарден”, „леф”, „бланш шиме”, „вестермал”, „барбар”, „орвал”, „шуф”, само су нека од познатих белгијских пива. Свако пиво служи се у посебној чаши и пије полако.

Прво што ћете приметити јесте да је типично белгијско пиво различитог укуса од већине других пива која сте пробали и да је много јаче. За разлику од „пилс” пива која садрже до 5,5 одсто алкохола, многа овдашња пива имају више од 10 одсто алкохола.

Још један допринос миту о белгијском пиву јесте урбана легенда из пивнице надомак Брисела која кружи градом. О храбром Шкоту пивопији који се кладио да ће за сат времена попити 10 „дувела” и пао под сто после девете флашице (0,3 литра). Већина људи свакако би пала раније. Опклада је и даље отворена, можда ће неко успети да обори рекорд и попије 10 пива за сат времена и остане на ногама. Награда је – 1.000 евра.

У брасеријама уз пиво служе се сиреви, кобасице, сенф и млевени першун, а чаша се испија полако. Још понегде дозвољено је пушење, као у једној од најстаријих брасерија у Бриселу – „Морт субит” у којој ентеријер није промењен последњих 100 година. У најпознатијој бриселској пивници „Делиријум кафеу” с поносом истичу да су званични светски рекордери у броју различитих пива које нуде – са 2.004 врсте колико су имали 2004. године у понуди која је ушла у Гинисову књигу рекорда.

(/slika2)Уз неизбежни ирски „гинис” у „Делиријуму” има наших и свих других пива која бисте пожелели, али и многих врста које вероватно нисте пробали. Од „лагера” до црвеног фламанског пива, браон, црног „бланша”, „дубла”, „трипла”, „ламбика”, „траписта”, „абеја”, стоног пива, сезона, шампањског или белог пива. Многи произвођачи свом пиву додају зачине, воће и различите траве, а за ферментацију користе ретке врсте бактерија, због чега је укус пива разнолик. Од слатког до горког и киселог, са укусом ликера и ракије, густо и тешко, или пенушаво и питко.

Пиво се на подручју Белгије производи од средњег века, а један од најпознатијих овдашњих производа је пиво „трапист”, које су у ове крајеве крајем 18. века донели француски монаси избегли после револуције. Хришћански монаси из реда траписта прочули су се не само по пиву, него и по сиру.

Чува се у хладним и мрачним подрумима и никада се не пуни у лименке или пластичне флаше, већ искључиво у стаклене флаше тачно одређене боје. Пиво се увек одједном сипа у чашу и не досипа се, може да се пије и на екс. Али ако сте Белгијанац, испијаћете га као што Француз дегустира вино.

-----------------------------------------------------------

Свака чаша има своје пиво

Свако пиво служи се у чаши посебног облика, што зависи од особина пива. Уколико је потребно истаћи мирис пива најбоље су широке чаше у облику пехара, чаше које се сужавају на врху добро задржавају пену и наглашавају боју пива. У уским високим чашама служи се „пилс”, а у широким чашама са дебелим стаклом „бланш”. Још једна од тајни овдашњег пива јесте да се флаша не отвара уколико није одстајала барем неколико недеља. Такође, с флашом треба пажљиво поступати и никако је не мућкати пре употребе. Све у свему, није тешко закључити, у Белгији је пиво више од обичног пића и у њему се ужива свим чулима.

-----------------------------------------------------------

Култ пива

Култ производње и испијања пива у Белгији може се упоредити са нашим када је реч о ракији, или са француском љубављу према вину. Многе мале мануфактуре у Белгији и Холандији производе пиво за локалну употребу и нису заинтересоване за његову планетарну комерцијализацију, већ само за ширење мита о „најбољем пиву на свету”.

-----------------------------------------------------------

Најбоље на свету

Многе мале мануфактуре у Белгији и Холандији производе пиво за локалну употребу и нису заинтересоване за његову планетарну комерцијализацију, већ само за ширење мита о „најбољем пиву на свету”.

-----------------------------------------------------------

Трапист пива

Однедавно у свету постоји свега седам манастирских пивница које имају дозволу да производе „трапист”, од чега их је шест у Белгији и једна у Холандији. „Трапист” пива су тамна и садрже природне шећере и живи квасац, веома су ароматична и тешка, са садржајем алкохола од седам до 11 процената.

-----------------------------------------------------------

Ламбик пиво

„Ламбик” пиво карактеристично је за Брисел и околину. Оно се справља уз помоћ 86 различитих микроорганизма укључујући и локалну бактерију bruxellensis lambicus и по много чему подсећа на вино. Боце „ламбика” могу се чувати 10 до 20 година до потпуне ферментације пива. Обично се „ламбик” који је стар годину дана меша са количинама из ранијих година и тако флашира.

Владимир Јокановић


Коментари1
2d2d6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

g4
Probao sam "Lefe" koga mnogi hvale, ali je po mom ukusu sladunjavo, navikao sam na gorko pivo koje osvezava i dusu i telo :).

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља