субота, 30.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 15.03.2010. у 22:00 Марина Лаловић

Мој син расте под најбољим небом на свету

Винарија и виногради Нерија у Монталчину

Од нашег дописника

Рим, 15. марта – Најважније је сачувати скромност и максимално поштовати природу, јер једино она може да нам пружи потпуно задовољство, каже за „Политику” енолог Ђакомо Нери, један од најугледнијих светских произвођача вина. Са невеликог имања (55 хектара) Ђакома Нерија, прекривеног виноградима и маслињацима, потекла су право на насловне странице специјализованих часописа нека од најбољих вина света: „Вајн Спектејтор“ прогласио је 2001. „Брунело Тенута Нуова” за најлепше црно вино на свету.

Пољопривредно имање Казанова ди Нери основао је Ђакомов отац Ђовани Нери 1971. Имање се протеже на 55 хектара у месту Монталчино у регији Тоскана, познатој по производњи најквалитетнијег вина. Казанова ди Нери данас производи шест различитих марки врхунског црног вина: „Брунело ди Монталчино”, „Брунело ди Монталчино Тенута Нуова”, „Брунело ди Монталчино Череталто”, „Пјетрад Ониче” (познатији као „кабернет Совињон Монталчина”), „росо ди Монталчино” и „росо ди Казанова ди Нери”. Осим вина, Неријево имање поседује и петнаест хектара маслињака и тако производи и квалитетно маслиново уље. Маслине се ручно беру и свакодневно цеде како би се што боље одржао квалитет маслињака.

Како успевате да на тако малом имању задовољите тако велику светску тражњу за вашим винима?

 Годишње успевамо да произведемо око 180 хиљада флаша вина или 1900 хектолитара вина. Оно што је битно истаћи јесте да наше имање не купује грожђе, већ је све вино које производимо направљено од грожђа које узгајамо у нашем винограду. Филозофија наше производње састоји се у квалитету и у стварању уникатних вина високог квалитета.

Чим се прочуло да је моје вино завршило на насловној страни престижних часописа, одмах сам био преплављен комплиментима и наруџбинама – толико да нисам био у стању да подмирим све захтеве. Скоро свих педесет хиљада флаша вина „Тенута Нуова” 2001. у кратком року је распродато. (/slika2)

На који начин је ваше вино постало најбоље на свету?

Вино за мене представља живот и сигурно је нешто више од обичне производње. Квалитет и структура су настали захваљујући терену на коме се налазимо и одговарајућој микроклими а одмах затим и захваљујући пажњи коју пружамо нашим виноградима али и прецизном раду који обављамо и у другој фази производње вина, ферментацији у винским подрумима. „Брунело Тенута Нуова” за мене представља неку врсту сина кога сам одгојио и посматрао док одраста. Ово вино направљено је од пробраног грожђа санђовезе и првобитно се чува у бурадима од храстовине 24–30 месеци након чега се оставља да одлежи барем годину дана у флашама. „Брунело” сазри тек после пет година.

Да би се направило добро вино потребно је много стрпљења: просечно је неопходно око десет година, користећи наравно грожђе изразито високог квалитета. Али можда су управо време и стрпљење ти који дарују вину квалитет, лепоту и чар.

 Које вино, осим вашег, радо пијете?

 Ја сам изразити и страствен љубитељ вина. Свиђају ми се вина која су добра, наравно, квалитетна, препознатљива и која имају карактер. На свој сто радо стављам „амароне”, „барало”, „боргоњу”.

 Италија и Француска, два највећа произвођача најквалитетнијих вина у свету, уједно су и велики ривали. У чему се разликују италијанска вина у односу на француска?

 Велики сам љубитељ и веома поштујем француска вина. Мислим ипак да Италија, говорим посебно за нашу територију, поседује можда мало више топлине и сунца што се неминовно одражава и на наша вина.

 Шта мислите о винима из Калифорније и уопште о новом таласу америчких вина?

Када је вино добро и квалитетно, није битно одакле стиже: из Калифорније, Француске или Италије.

Битно је поштовати рад виноградара који су у стању да произведу добро, квалитетно и пре свега препознатљиво вино. (/slika3)

Шта мислите о вештачки направљеним винима и усклађивању укуса вина по стандардима и критеријумима угледних винских критичара?

Моја велика срећа је та да сам рођен на великој територији где се производе најквалитетнија вина и да поседујем винограде од којих производим вино које има свој сопствени карактер. Ми апсолутно не јуримо трендове нити желимо да ускладимо укус нашег вина са престижним светским трендовима. Када је у питању Италија, усклађивање укуса вина, по мом мишљењу, не постоји међу најквалитетнијим винима.

Ко је највећи увозник вашег вина?

Извозимо углавном у Канаду, Јапан, САД. Ми ипак нисмо масовни произвођачи вина; наше имање је мало али се труди да пре свега производи квалитетно вино.

Да ли сте имали прилику да извозите ваше вино у Источну Европу?

Са великим задовољством почели смо да извозимо вино у Србију и у Русију.

Коментари0
157e1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља