среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.05.2010. у 22:00

У личном имену највише три речи

Док у Сред­њој и Ју­жној Аме­ри­ци сва­ки гра­ђа­нин, у скла­ду са ва­же­ћим за­ко­ни­ма, мо­же да има не­ко­ли­ко име­на и пре­зи­ме­на, у на­шој зе­мљи то ни­је мо­гу­ће. По­ро­дич­ним за­ко­ном из 2005. го­ди­не про­пи­са­но је да лич­но име не мо­же да са­др­жи ви­ше од три ре­чи. У Бе­о­гра­ду има гра­ђа­на ко­ји се мо­гу по­ди­чи­ти да но­се пра­ба­би­но, пра­де­ди­но, мај­чи­но и оче­во пре­зи­ме, пре­ци­зних по­да­та­ка о то­ме ко­ли­ко жи­те­ља за­пра­во но­си ви­ше од два пре­зи­ме­на на­жа­лост не­ма. По­себ­на зач­ко­љи­ца је што ни­ко, сем фа­ми­ли­је и по­зна­ни­ка но­си­о­ца број­них пре­зи­ме­на, не­ће ни са­зна­ти ње­го­во пу­но име, јер у лич­ним до­ку­мен­ти­ма тог вла­сни­ка не мо­же да бу­де упи­са­но ви­ше од три ре­чи. У оп­штин­ским ма­тич­ним слу­жба­ма ка­жу да су­гра­ђа­ни ова­кве не­сва­ки­да­шње зах­те­ве и да­ље под­но­се, до­ду­ше не та­ко че­сто.

– Уко­ли­ко се лич­но име са­сто­ји од че­ти­ри или ви­ше ре­чи, он­да гра­ђа­нин мо­ра да се пред ма­ти­ча­рем из­ја­сни ко­јим скра­ће­ним име­ном же­ли да се слу­жи. За­кон­ска огра­ни­че­ња о бро­ју ре­чи у име­ну уве­де­на су из тех­нич­ких и прак­тич­них раз­ло­га. Ни­је ла­ко упи­са­ти лич­но име од не­ко­ли­ко ре­чи у ма­тич­ну књи­гу, ком­пју­тер, лич­ну кар­ту или здрав­стве­ну књи­жи­цу. Сем то­га, по­сто­је и раз­ло­зи због ко­јих ма­ти­чар не­ко­ме не мо­же да одо­бри про­ме­ну име­на и то у слу­ча­ју ка­да је оно по­грд­но, вре­ђа мо­рал, ни­је у скла­ду са оби­ча­ји­ма и схва­та­њи­ма сре­ди­не, или ако је ли­це под ис­тра­гом, осу­ђи­ва­но... – об­ја­шња­ва Да­ни­ца Да­ни­чић, ре­фе­рент за гра­ђан­ска ста­ња из оп­шти­не Ста­ри град.

Пре де­се­так го­ди­на, при­се­ћа се она, на вра­та оп­шти­не за­ку­цао је го­спо­дин са др­жа­вљан­ством Ср­би­је ко­ји је због кре­та­ња у лор­дов­ским кру­го­ви­ма Ве­ли­ке Бри­та­ни­је тра­жио да му се лич­но име про­ме­ни у скла­ду са њи­хо­вим оби­чај­ним пра­вом.

– У су­срет смо му иза­шли, иако се ње­го­во име са­сто­ја­ло од пет-шест ре­чи. Го­спо­дин је имао за­ми­сао да је­дан део за­ме­ни пре­зи­ме­ном – до­да­је Да­ни­чи­ће­ва.

Да би про­ме­нио пре­зи­ме или име, сва­ки гра­ђа­нин мо­ра да до­ста­ви ма­тич­ној слу­жби кр­ште­ни­цу, из­вод из др­жа­вљан­ства, по­твр­ду да ни­је осу­ђи­ван и уве­ре­ње да је из­ми­рио по­рез.

– Ма­ти­чар за­др­жа­ва пра­во да од­би­је зах­те­ве гра­ђа­на про­тив­не оби­ча­ји­ма сре­ди­не. Та­ко смо не­дав­но од­би­ли брач­ни пар ко­ји је же­лео да свом де­те­ту по­да­ри име Пе­тар Дру­ги. До­да­ва­ње број­них пре­зи­ме­на на лич­но име ни­је чест слу­чај код нас. Сма­трам да је то не­по­треб­но ком­пли­ко­ва­ње жи­во­та, јер сил­на пре­зи­ме­на кад-тад мо­гу да „из­ро­де” гре­шку у ад­ми­ни­стра­тив­ним по­сло­ви­ма – об­ја­шња­ва Ми­ли­ца Но­ва­ко­вић, шеф ма­тич­не слу­жбе Сав­ског вен­ца.

Стра­ни др­жа­вља­ни не под­ле­жу за­ко­ни­ма на­ше зе­мље. Аме­ри­кан­ци и Бри­тан­ци има­ју нај­че­шће два име­на уз пре­зи­ме, док у Сред­њој и Ју­жној Аме­ри­ци де­те по ро­ђе­њу на­сле­ђу­је и оче­во и мај­чи­но пре­зи­ме. Њи­хо­во уну­че ће, да­ље, но­си­ти но­во тре­ће пре­зи­ме што је до­зво­ље­но оби­чај­ним пра­вом тог под­не­бља.

Код нас су пра­ви­ла бит­но дру­га­чи­ја јер ако ро­ди­те­љи из Ср­би­је има­ју раз­ли­чи­та пре­зи­ме­на, њи­хо­во де­те ће по­сле до­го­во­ра но­си­ти пре­зи­ме јед­ног од њих.

– Стран­ци ко­је смо вен­ча­ва­ли, углав­ном из Чи­леа, Пе­руа и Ве­не­цу­е­ле, има­ли су мо­гућ­ност да упи­шу број­на пре­зи­ме­на у ма­тич­не књи­ге јер су пра­ви­ла њи­хо­вог за­ко­на би­ла ува­же­на – за­кљу­чу­је Ми­ли­ца Но­ва­ко­вић.

М. Бра­ко­че­вић

Коментари10
f9933
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мали Перица
Ljudi , vodite racuna o tome - nasi informacioni sistemi u MUP-u Srbije ne trpe ako imate ime ili prezime duze od 20 slova. A to onda moze da se izrodi u opasne probleme....... Pozdrav iz drzave stapa i kanapa
Aspalathos M
Разни људи - разни обичаји. у Кини живи на стотине хиљада људи са истим именом и презименом! Латиноси имају своје обичаје, али спортисте сви знају по надимцима. Рационално је ограничити број речи, поготово у нацији која нема више од 15 милиона припадника, па се опет нађе много Петровића, Попадића, Јовановића са истим именом. Но, ову бих тему завршио детаљем о промени: Дане Гузина поднесе пријаљву за промену, и одобре му. На питање матичара, како жели сада да се зове, енергично одговори Мане Гузина!
Cika Sokol
O cemu se tu radi? Neko uskladjivanje sa evropom ili filozofski stav nekoga iz takuce politicke elite. Sreasnio me plase ti znaci diktature u drustvu koje bi trebalo da se oslobadjaju ostataka komunistickog nametanja jednoumlja. Kome pri zdravoj pameti moze da smeta kako ce slobodan covek u slobodnoj zemlji da se zove? Ili se stvarno radi o jos vecem odrazu nepostovanja osnovnih ljudskih sloboda od strane birokratije da neko stvarno misli da moze i sme da odredi duzinu ljudskog imena da ono stane u onoliko kockica koliko je na formularu.
Rea
"Да би про­ме­нио пре­зи­ме или име, сва­ки гра­ђа­нин мо­ра да до­ста­ви ма­тич­ној слу­жби кр­ште­ни­цу, из­вод из др­жа­вљан­ства, по­твр­ду да ни­је осу­ђи­ван и уве­ре­ње да је из­ми­рио по­рез."Kakva je ovo glupost sa porezom?Sta ako nisam poreski obveznik ni po kom osnovu?
Dekii
kakva glupost, sta ima neko stim kako cu ja da se zovem, zasto ta Danciceva ne promeni ime ako je tako pametna. ne mogu vise da slusam i citam ovakve budalastine i uvodjenje satanizma kod nas uz ovakve stvari.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља