четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.05.2010. у 22:00

Уз валцер и беле голубове

На крају церемоније младенци су, како то протокол налаже, заплесали Фото Д. Ћирков

Јед­но за­јед­нич­ко гро­мо­гла­сно „да” и све­ча­ни чин ко­лек­тив­ног вен­ча­ња за­вр­шен је уз бе­ле го­лу­бо­ве ко­ји су по­ле­те­ли из­над мла­де­на­ца, ку­мо­ва, род­би­не, при­ја­те­ља, Бе­о­гра­ђа­на…, да на нај­леп­ши на­чин уве­ли­ча­ју ову тра­ди­ци­о­нал­ну град­ску ма­ни­фе­ста­ци­ју. А он­да, на пла­тоу ис­пред Ста­рог дво­ра ко­ји је био пре­ма­ли да при­ми све по­се­ти­о­це, ка­ко то већ на­ла­же про­то­кол, мла­ден­ци су за­пле­са­ли. Пр­во уз зву­ке вал­це­ра, по­том и ко­ла…

Мла­де об­у­че­не у бе­ле и беж ха­љи­не, мла­до­же­ње, ка­ко ко­ји. Не­ки у цр­ним оде­ли­ма, не­ки у си­вим, бра­он… Уз мно­ге од њих и де­ца. Др­же ма­ми­не би­дер­ма­је­ре, сме­шка­ју се по­ма­ло збу­ње­но. Не­ки су то­ли­ко ма­ли да их ма­ме др­же у на­руч­ју.

У гу­жви пре­по­зна­је­мо са­го­вор­ни­ке „По­ли­ти­ке”, са­да брач­ни пар Ур­ба­но­вић. Инес из Ве­не­цу­е­ле, од пре 13 го­ди­на на­ста­ње­на у Бо­ру, си­ја од сре­ће. По­ред ње, са­да и зва­нич­но, муж Бор­ко и три ћер­ке.

– Ово је фан­та­стич­но! Осе­ћа се… осе­ћа се ри­там, емо­ци­је… пре­срећ­на сам – ка­же Инес.

Нај­ста­ри­ја ћер­ка Ори­ја­на На­та­ли на­сме­ја­на до­да­је:

– Срећ­ни смо због јед­не див­не цр­не же­не!

Ко­ле­га фо­то­ре­пор­тер мо­ли Бор­ка Ур­ба­но­ви­ћа да по­диг­не мла­ду у на­руч­је због леп­ше сли­ке а мла­до­же­ња ше­рет­ски, ди­жу­ћи са­да су­пру­гу Инес, до­ба­цу­је:

– Уф, а ле­ђа!

А он­да са­свим озбиљ­но при­зна­је да је це­ло­куп­на ор­га­ни­за­ци­ја – див­на.

– Би­ло би ле­по ка­да би и оста­ли гра­до­ви у Ср­би­ји, на­рав­но, сва­ки у скла­ду са сво­јим мо­гућ­но­сти­ма, ор­га­ни­зо­ва­ли не­што слич­но. Чим до­би­је­мо ка­се­ту ове, са­да и на­ше, це­ре­мо­ни­је ша­ље­мо је у Ве­не­цу­е­лу. Да ви­де ка­ко ми то ов­де ра­ди­мо – ка­же не скри­ва­ју­ћи за­до­вољ­ство.

Брач­ном па­ру из Бо­ра при­дру­жу­је се још је­дан пар – Ива­на и Љу­би­ша Злат­ко­вић.

На на­ше пи­та­ње да ли су осво­ји­ли не­ку од на­гра­да, Љу­би­ша по­ка­зу­је ке­су и ка­же:

– Ха, ха, ки­шо­бран. За слу­чај ки­ше. На сре­ћу, ни­је нам био по­тре­бан.

Злат­ко­ви­ћи се сла­жу да је све би­ло „фе­но­ме­нал­но”.

А он­да, пар по пар ста­је у ко­ло­ну и ла­га­ним хо­дом кре­ћу ка Ска­дар­ли­ји. У ко­ло­ни брач­них па­ро­ва до­ста труд­ни­ца, уз мно­ге трч­ка­ра­ју де­ца.

Не­где пред Ска­дар­ли­јом за­у­ста­вља нас је­дан брач­ни пар стра­них ту­ри­ста и пи­та:

– Шта је ово? Да ли је тач­но да има сто, две­ста па­ро­ва?

На наш по­твр­дан од­го­вор, го­спо­ђа ка­же:

– Див­но. Али, они су сви већ од­ра­ни­је у бра­ку, зар не?!

– Не, да­нас су се вен­ча­ли, од­го­ва­ра­мо уз об­ја­шње­ње да је ово тра­ди­ци­о­нал­на це­ре­мо­ни­ја гра­да Бе­о­гра­да ко­ја тра­је већ 12 го­ди­на. И да је пр­во ко­лек­тив­но вен­ча­ње одр­жа­но усред НА­ТО бом­бар­до­ва­ња.

– Сјај­но! И то је, си­гур­но, би­ла  див­на сли­ка ко­ја је об­и­шла свет.

За то вре­ме, мла­ден­ци су се већ ла­га­но спу­сти­ли низ Ска­дар­ску ули­цу…

С. Чи­ка­рић

Коментари3
59ec7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

lepa
I 'OVO JE BALKAN' bravo Hrustanovicka i svi ostali koji ste doprineli i ovakvom imidzu Srbije! Svaka cast, puno srece bracnim parovima ,alal Vam vera svima. Ucesnicima i organizatorima spektakla. Izvanredno!
Ljiljana
Prelepe scene i prelepi trenuci,koji mi uvek izmame suze.Svima im zelim srecne dane u buducnosti i lepsi zivot nego ga trenutno svi imamo.
Nada K.
Svim mladencima iskrene čestitke, uz želju da im svi predstojeći dani, po osjećanjima, liče na jučerašnji. Ostali smo uskraćeni za informaciju šta je gospodin Čikarić rekao paru stranih turista na njihovu konstataciju da je sigurno vijest o kolektivnom vjenčanju u Beogradu u vrijeme bombardovanja obišla svijet. Nadam se da je bilo nešto u smislu: Ne, gospodo, lijepe vijesti iz Srbije ne obilaze svijet.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља