понедељак, 25.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:41

Израелци напали брод за Газу: 19 мртвих

понедељак, 31.05.2010. у 22:00

У међународним водама источног Средоземља одиграла се реприза велике кубанске ракетне кризе, само, овог пута, са трагичним последицама. Погинуло је, по досадашњим подацима, 19 људи, 36 особа је рањено. Наравно, увек је болно када дође до таквих жртава, ниједној влади није лако да на међународном плану објашњава зашто је дошло до овакве примене силе са кобним крајем. Посебно ако се ради о употреби силе против мировних активиста, из разних земаља, међу којима је и један нобеловац и неки европски посланици који, сви, носе хуманитарну помоћ блокираној области Газе. Сходно томе, логично је претпоставити да ниједна влада у таквим околностима неће посегнути за силом ако већ нема „дебелих” разлога, јер то је увек на граници контрапродуктивног. Зашто и како је, дакле, дошло до трагедије у источном Средоземљу?(/slika2)

Област Газе, у којој живи око 1,5 милиона Палестинаца, већ дуже је под блокадом Израела, али и Египта. Разлог су ракетни напади припадника „Хамаса” на оближње израелске градове и насеља. Израел позива палестинске власти у Гази да обуздају „Хамас” у његовом екстремизму, што не наилази на одговарајуће разумевање, јер палестинске власти или то не могу, или то не желе. Са египатске стране границе, кроз прокопане тунеле, припадници „Хамаса” шверцују делове за ракете које се склапају и затим испаљују из подручја Газе. И све то траје већ прилично дуго.

Како израелске власти на копненим контролним пунктовима контролишу све што улази у подручје Газе, то су активисти разних хуманитарних организација смислили начин да морским путем организују спектакуларан дотур хуманитарне помоћи у Газу. Без контроле израелских власти. Шест бродова, са укупно 10.000 тона хуманитарне помоћи, са око 700 пропалестинских мировних активиста кренуло је ноћу да пробије израелску поморску блокаду. Израелске власти су данима упозоравале организаторе конвоја де неће дозволити улазак бродова у Газу без претходне контроле терета. Израел је предложио да сви бродови из „Флотиле слободе”, како су организатори назвали конвој, претходно уплове у израелску луку Ашдод, да се терет тамо прегледа и онда крене за Газу. Организатор је то одбио.

Организатор је турско хуманитарно удружење Insami Yardim Vakfi, IHH, иначе регистровано у Истанбулу 1995. године. Главни штаб те организације је у Џеди, у Саудијској Арабији, један од регионалних штабова је у Немачкој, а канцеларије су, чак, и у Загребу и Сарајеву. Добре везе ове хуманитарне организације су са одређеним екстремистичким круговима у Алжиру и у Ирану, наравно и са „Хамасом”, а годишњи буџет удружења је око 150 милиона долара. У Сарајеву за ову организацију раде и ирански оперативци. Подружнице ове хуманитарне организације у БиХ су у Теочаку, Живиницама, Бановићима, Тузли, Калесији... Америчке обавештајне службе тврде да та организација има добре контакте и са Ал Каидом.

Ако су организатори конвоја „Флотиле слободе” знали да све то знају Израелци, а то су морали да претпоставе, онда је одбијање да се прво иде на преглед терета у израелску луку Ашдод срачуната провокација ради изазивања светске јавности. Када нека озбиљна држава, а Израел је озбиљна држава, прогласи поморску блокаду – онда нема шале.(/slika3)

По међународном поморском праву, кршење те блокаде је ризик оног ко крши блокаду. Када су Американци у великој кубанској ракетној кризи прогласили поморску блокаду Кубе, а Куба је међународно призната држава, совјетским бродовима је преостало или да се подвргну контроли терета, или да се врате одакле су дошли. Или да ризикују трећи светски рат. И одлучили су да се окрену и врате кући.

Организатори „Флотиле слободе” нису тако размишљали и кренули су ка Гази. Израелска ратна морнарица упутила је своје ратне бродове и специјалне командосе „Командо Јами” из јединице „Флотила 13”, односно „Шајетет 13”. Под окриљем ноћи, командоси су на брзим патролним чамцима класе „дабур” и „супердвора”, и уз помоћ хеликоптера, извршили десант на бродове „Флотиле слободе”. Дошло је до физичког контакта са обезбеђењем конвоја, до размене ватре и жртава на обе стране. Акција је потпуно успела, јер су израелски морнарички командоси елита елите израелских оружаних снага.

Наравно, биће сада протеста и огорчених иступа разних политичара и организација у свету. Жртве су пале, а није морало бити тако да су бродови „Флотиле слободе” пристали да иду на претходни преглед терета у луку Ашдод. Када је Југославија у време рата за слободу Алжира слала бродовима оружје алжирском покрету отпора, француска ратна флота зауставила је на отвореном мору наша два трговачка брода. Била је проглашена поморска блокада алжирске обале и морали су да стану. Французи су пронашли оружје и ми смо остали без два трговачка брода.

Када је у септембру 1991. године СФРЈ прогласила поморску блокаду свих наших лука на Јадрану, југословенска подморница „Сава-831” била је у заседи пред луком Плоче. Добијен је обавештајни податак да ка луци иде брод под панамском заставом који превози илегалан товар оружја. Рат је већ беснео у СФРЈ, и командант подморнице је имао овлашћење да потопи брод са илегалним товаром. Имао га је на перископу, торпеда су била у цевима. Данас, када год га сретнем, кажем му да је могао да буде једини Србин у историји који је торпедовао неки брод.

„Каква је била држава иза мене, хвала ти, сада бих био у Хагу.”

Но, Израел је озбиљна држава. Неки то заборављају.

Мирослав Лазански

-------------------------------------------------------------

Кол: Одговорност на прохамасовским активистима

Сукоб између израелске морнарице и пропалестинских активиста, који су носили помоћ за појас Газе, у којем је погинуло 19 људи, изазвало је бројне оштре осуде у Рамали, Анкари и Дамаску, док су представници Европске уније затражили хитну истрагу о овом случају .

Објашњавајући како је дошло до инцидента на бродовима који су носили помоћ, амбасадор Израела у Србији Артур Кол за „Политику” каже да је Израел у оружаном конфликту са Хамасом, који контролише Газу, јер су „Хамасови терористи бомбардовали ракетама израелске грађане, а оружје је кријумчарено у Газу различитим каналима по земљи и мору.

„Поморска блокада је, према међународном праву, признато и легитимно средство за време оружаног сукоба, а Израел има обавезу да га примени у циљу заштите својих грађана од терористичких напада. Нажалост, група прохамасовских активиста, чији је јасан циљ био провокација, покушао је да пробије блокаду употребом насиља. Израел је понудио организаторима флотиле да испоруче помоћ носећи је кроз Израел, али они су то одбили”, каже амбасадор Кол.

Он истиче да су израелске власти деловале уз пуно поштовање међународног права, али да су се сусреле са насилним отпором прохамасовских активиста, који су користили отворено ватру, као и друге врсте оружја. Према његовим речима, они (прохамасовски активисти) једини су одговорни за последице.

Упитан шта мисли да ли ће ова ситуација угрозити позицију Израела у мировним преговорима, будући да су израелску операцију осудили Турска и многе чланице Европске уније, амбасадор Кол је рекао да је важно истаћи да они нису изазвали сукоб.

„Надам се да ово неће бити на памети никоме у региону и широм света. Наш главни циљ, као државе, остаје то да постигнемо одржив и трајни мир са нашим суседима. Надамо се да недавни догађаји неће омести актуелне преговоре са Палестинском управом. Тако ометање би само служило циљевима Хамаса и осталих радикалних терористичких организација”, рекао је за „Политику” амбасадор Израела у Београду.

Јеврејска држава нема намеру да одустане од блокаде појаса Газе у коме живи милион и по становника, како оружје не би дошло до Хамаса.

Палестински председник Махмуд Абас назвао је масакром убиство најмање 19 пропалестинских активиста на конвоју бродова и прогласио тродневну жалост на палестинским територијама.

„Оно што је Израел починио на флотили слободе јесте масакр који осуђујемо”, изјавио је Абас званичној палестинској новинској агенцији Вафа, при чему је најавио да ће на састанку палестинског руководства бити донете „тешке одлуке”.

Европска унија је затражила покретање истраге о погибији људи у конвоју бродова са хуманитарном помоћи који је заробила израелска морнарица и затражила од Израела да дозволи слободан пролаз хуманитарне помоћи у појас Газе.

Према најавама, јуче после подне, према локалном времену у Њујорку, Савет безбедности УН је требало да одржи хитну седницу због овог случаја

Н. Радичевић

-----------------------------------------------

На нападнутим бродовима било и држављана Србије

Тел Авив, Каиро – Међу пропалестинским активистима који су се налазили у хуманитарном конвоју од шест бродова које је јуче напала израелска армија било је и држављана Србије, саопштио је Покрет за слободну Газу. На бродовима је било око 700 људи, од којих је већина турских држављана, али је било и грађана САД, Британије, Аустралије, Грчке, Канаде, Малезије, Алжира, Белгије, Ирске, Норвешке, Шведске, Кувајта и Македоније. Међу путницима била су и два немачка парламентарца, као и два палестинска члана Кнесета.

Танјуг

-----------------------------------------------

Анкара опозвала амбасадора у Израелу

Турско-израелски односи, после јучерашњег оружаног инцидента у источном Медитерану, нашли су се на великом испиту, историјској провери. „Ово је акт за жаљење. Израел ће морати да сноси последице за своје понашање које је у супротности са међународним правом”, истиче се у протесту који је Министарство спољних послова у Анкари уручило израелском амбасадору, док је Влада Турске одлучила да из Тел Авива опозове свог амбасадора.

Турска је потврдила и да ће затражити одржавање ванредне седнице Савета безбедности УН поводом данашњег оружаног напада израелске армије на конвој у коме је у источном Медитерану страдало 19 хуманитарних активиста који су бродовима носили помоћ грађанима Газе. Турска је тренутно нестални члан Савета безбедности.

У нападнутом конвоју три брода су пловила под турском заставом. Ову акцију подржале су многе хуманитарне групе у Анкари, а 400 од укупно 580 активиста били су турски држављани.

У Истанбулу је испред израелског конзулата демонстрирало више од десет хиљада грађана који су осудили оружани напад израелске армије на хуманитарни конвој под изговором да жели да спречи достављање оружја припадницима радикалног Хамаса. Грађани траже да влада прекине односе са Израелом. Полиција је имала пуне руке посла да спречи разјарену масу да упадне у зграду конзулата

Министар одбране Турске Мухамед Гунал напустио је НАТО састанак који се одржава у Битољу и вратио се у земљу. Поводом неких спекулација, заменик премијера Булент Аринч је демантовао тврдње да је Анкара већ упутила ратне бродове у источни Медитеран. Али, потврђено је да ће Турска отказати раније договорене војне маневре са израелском армијом.

Све до пре годину и по дана Турска је била једна од ретких исламских земаља која је имала веома развијене односе са Израелом, чак и војну сарадњу. Анкара је због тога често критикована у исламском свету да помаже „ционистички режим” у Тел Авиву. Преокрет је уследио крајем 2008. године када је израелска армија напала појас Газе како би се тамо обрачунала са припадницима екстремног Хамаса који ракетама гађају Израел. Страдало је 1.400 Палестинаца углавном цивила.

„Ви сте убице жена и деце”, изјавио је тада премијер Тајип Ердоган и оптужио Израел да је главна препрека миру на Блиском истоку.

Према наводима локалних медија, председник владе Ердоган је одлучио да скрати садашњу турнеју по Латинској Америци и сутра се враћа у земљу.

В. Лалић


Коментари212
fb592
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dajan
@Đerđ Juhas, 06/06/2010, 10:03-" Izrael je 1947. godine stvorila Velika Britanija" - To NIJE tacno! Kao da Vam nije poznato da su Britanci svim silama pokusavali da sprece stvaranje jevrejske drzave. Britanci su imali i vojni okrsaj sa Izraelcima zbog toga. Slavnom Mosi Dajanu su Britanci cak iskopali oko: dok je dvogledom osmatrao bojiste britanski metak je pogodio u dvogled i Mose Dajan je izgubio oko!
Bog i batina
Quod licet Iovi, non licet bovi. To je sva istina: zakon jačega.
Đerđ Juhas
Nek niko ne uporedjuje zidove sa srbima! Srbi od vajkada zive na svojoj teritoriji! I jeste: KOSOVO je srpsko, uprkos tome da tamo zivi albanci t.j. siptari. To je istorijska teritorija i jezgro Srbije! Albanci na Kosovu NEMAJU PRAVO za tu teritoriju! Oni imaju svoju drzavu, nek se presele tamo kod svojih. Ja, licno, nikako ne mogu da priznam samostalnost takozvane kosovske siptarske drzave! Ali je Srbija kriva za to sto je doslo do sve ovog, jer za srpski zivalj nije bila komforna ta teritorija i napustila, dok su siptari urazmnozavali se u tu teritoriju. No, cak ni onda ne moze odseci od Srbije! Sasvim je drugacija situácija sa zidovima i palestincima. Izrael je 1947. godine stvorila Velika Britanija (sumnjam, da su britanski jevreji u to imali veliki pritisak a Britaniju). Sa tim su oduzeli teritorije od palestinaca (koji su bili sefard jevreji, dok nisu presli na islamsku veru). Pogledajte a Google-u grad Gazu. Ocaj. Kao crni ski-fi.
Miki za Luku
Ne Mosad, već je Hamas osnovala UDBA. Ima li kraja srpskoj mašti.
danijela brkic
@samo jedno pitanjce. gaza je sama, izolovana od palestine. i do njih nestize nista. gaza se granici sa izraelom i egiptom. egipat drzi granice zatvorene i neda da ista udje u gazu. npr. prosle godine kada su bombardovali gazu ljudi iz gaze su bezali u egipat. probijali su se kroz zatvorene granice da se spasu.egipcani im i nisu bas pomagali

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља