уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:55
ТЕКУЋИ РАЧУНИ ГРАЂАНА

Замке дозвољеног минуса

Честа је појава да клијенти који често улазе у недозвољено прекорачење по текућем рачуну нису у могућности да остваре право на поновно одобравање минуса или кредит у банци
среда, 02.06.2010. у 22:00

Текући рачуни грађана су лични рачуни појединаца који служе за прилив и располагање динарским новчаним средствима. Ови рачуни представљају основни елемент у односу пословне банке и грађана и сматрају се првом у низу услуга које ће банка пружати својим клијентима.

Отварањем текућег рачуна у пословној банци, постајете клијент исте банке, што је основа за спектар пратећих и додатних услуга које ћете бити у могућности да користите у банци. Банка на основу евиденције редовности и висине ваших прихода на текућем рачуну, послодавца који вас упошљава и ваше одговорности у погледу редовног измиривања обавеза и потрошње средстава до граница расположивости, одлучује о спектру услуга које ће вам понудити и новим производима које сматра адекватним за ваш однос са банком. На основу ове евиденције, банка вам може и ускратити право на коришћење појединих производа и услуга у понуди пословне банке. Честа је појава да клијенти који често улазе у недозвољени минус по текућем рачуну нису у могућности да остваре право на поновно одобравање дозвољеног минуса или кредит у банци.

Текуће рачуне грађани могу отворити код банке независно од тога да ли имају редовне месечне приливе или не. Редовни месечни приходи најчешће доносе неке повластице при коришћењу текућих рачуна у односу на текуће рачуне грађана који немају редовна месечна примања (нпр. одобравање дозвољеног минуса). Из наведеног проистиче да постоје две основне категорије текућих рачуна: за грађане са редовним месечним примањима (плата, пензија,...) и за грађане са нередовним месечним примањима (ауторска права, хонорари, дечији додатак, алиментација, стипендија, ...).

Додатне услуге

За отварање текућих рачуна грађана са редовним месечним примањима потребно је банци приложити доказ о редовним примањима (потврда фирме да ће редовно уплаћивати примања запосленог на рачун у банци или решење надлежног Фонда о исплати пензија и пензиони чек) и идентификациони документ (лична карта или пасош). За отварање текућег рачуна грађана без редовних месечних примања неопходно је приложити само идентификациони документ. Неке банке нуде и отварање текућих рачуна на основу динарских или девизних депозита, који су гарант за покриће евентуалног недозвољеног салда који би се могао појавити на текућем рачуну. Када су у питању предузетници, банке често као додатну документацију за отварање текућег рачуна захтевају доказ о редовном плаћању пореза и доприноса.

Банка на основу донете документације отвара текући рачун, издаје чековну и/или платну картицу, која је уједно и идентификациона картица у пословној банци, те и уговор о отварању текућег рачуна у коме су наведене обавезе и права банке и клијента, власника текућег рачуна.

Зависно од пословне политике банке, отварање текућег рачуна се не наплаћује, захтева се минимална уплата на рачун, која се касније може утрошити или се наплаћује једнократна накнада. Вођење текућег рачуна се углавном у свим банкама наплаћује (сем код посебних врста текућих рачуна) на месечном нивоу. Уз текући рачун, банке углавном нуде и пратеће услуге попут коришћења електронског банкарства, достављања месечног извода о промету на рачуну, дозвољеног прекорачења по рачуну, чекова, платних картица, СМС и телефонску проверу стања на рачуну, трајни налог за плаћање месечних обавеза и сл. Ове услуге се углавном додатно наплаћују, зависно од пословне политике конкретне банке.

Пословне банке често нуде тзв. пакете услуга уз текући рачун, који су прилагођени вашим потребама. Уколико нпр. део прилива често конвертујете у страну валуту, банка вам у пакету текућег рачуна може понудити повољнији курс за куповину девизних средстава или уколико немате довољно времена за честе посете експозитурама банке, може вам у пакету бити понуђено коришћење електронског банкарства и трајних налога за плаћање.

Власник текућег рачуна може овластити и друго лице да располаже средствима са његовог рачуна. У случају давања овлашћења, овлашћено лице ће добити чековну или платну картицу. Овлашћено лице може неограничено или по датим упутствима власника рачуна, ограничено располагати средствима са рачуна. Без обзира да ли овлашћено лице има ограничено или неограничено овлашћење, никада не може ликвидирати (затворити) рачун.

О ЧЕМУ ВОДИТИ РАЧУНА ПРИ ИЗБОРУ БАНКЕ

При доношењу одлуке о отварању текућег рачуна у некој банци, поведите рачуна о следећем: колики су трошкови отварања, вођења и затварања рачуна, да ли банка издаје чекове и колики су трошкови, да ли банка одобрава прекорачење по рачуну, колика је камата на дозвољено и недозвољено прекорачење, да ли постоје ограничења при подизању готовине на шалтеру банке или на банкомату, као и каква је распрострањеност банкомата и експозитура банке. Уколико ћете средствима са текућег рачуна располагати безготовински, за вас ће бити битно и да ли банка нуди услуге електронског банкарства или трајне налоге за плаћање. Коришћењем ових услуга уштедећете плаћањем нижих провизија и нећете морати да посећујете експозитуре банке и да чекате у редовима ради обављања трансакција.

ПОВОЉНИЈИ КРЕДИТИ ЗА КЛИЈЕНТЕ

Отварање текућег рачуна у банци доноси и повољнији третман при узимању различитих врста кредита и коришћењу осталих услуга банке, распитајте се и о томе у банци... Кредити банака за клијенте су по правилу значајно јефтинији од кредита за неклијенте и увек је при доношењу одлуке о подношењу захтева за кредит препоручљиво захтев поднети у банци у којој је отворен текући рачун. Чак и уколико вам нека друга банка нуди повољније услове кредитирања уз обавезу преношења месечних примања на нов текући рачун у тој банци, имајте у виду да ова процедура захтева додатне трошкове, који нису занемарљиви и могу утицати на већу укупну цену кредита.

Сличан третман клијенти банке имају и при коришћењу кредитних картица. Банке често одобравају кредитне картице клијентима уз ниже каматне стопе и уз мање потребних средстава обезбеђења, него што је то случај код одобравања кредитних картица неклијентима. 

kamatica.com


Коментари0
776f0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља