субота, 18.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:27

Косово није сметња за регионалну сарадњу

субота, 05.06.2010. у 22:00

Не оче­ку­јем да ће Ме­ђу­на­род­ни суд одо­бри­ти јед­но­стра­но про­гла­ше­ње не­за­ви­сно­сти, на­гла­сио ми­ни­стар ино­стра­них по­сло­ва Ср­би­је у ин­тер­вјуу сло­вач­кој „Прав­ди”

БРА­ТИ­СЛА­ВА - Шеф срп­ске ди­пло­ма­ти­је Вук Је­ре­мић оце­нио је да про­блем ста­ту­са Ко­со­ва не пред­ста­вља пре­пре­ку за ре­ги­о­нал­ну са­рад­њу, ко­ја је, као и до­бри од­но­си са су­се­ди­ма, је­дан од усло­ва за ула­зак но­вих чла­ни­ца у Европ­ску уни­ју. „Сва­ко ко би по­ку­шао да зло­у­по­тре­би ре­ги­о­нал­ну са­рад­њу да на­те­ра Ср­би­ју да про­ме­ни став у пи­та­њу Ко­со­ву остао је без ар­гу­ме­на­та по­сле са­ра­јев­ске кон­фе­рен­ци­је. А Ср­би­ја ни по ко­ју це­ну не­ће про­ме­ни­ти свој став пре­ма Ко­со­ву”, ка­зао је Је­ре­мић у ин­тер­вјуу за ју­че­ра­шње из­да­ње сло­вач­ког днев­ни­ка Прав­да.

Је­ре­мић је на­гла­сио да на са­стан­ку ше­фо­ва ди­пло­ма­ти­ја за­пад­ног Бал­ка­на и ЕУ 2. ју­на у Са­ра­је­ву ни­је би­ло про­бле­ма, а ни­је ни пр­ви пут да Ср­би­ја и Ко­со­во се­де за истим сто­лом јер је би­ло ја­сно ко за­сту­па др­жа­ву, а ко не.

Ср­би­ја оче­ку­је да ће и бу­ду­ће зе­мље пред­се­да­ва­ју­ће ЕУ очу­ва­ти мо­дел да уз пред­став­ни­ка При­шти­не бу­де пред­став­ник УН­МИК-а и го­во­ри пре ње­га. „То не за­ви­си са­мо од пред­се­да­ва­ју­ће зе­мље, по­тре­бан је кон­сен­зус. А ја не оче­ку­јем да ће би­ло ко­ја од зе­ма­ља ко­је, као Сло­вач­ка, не при­зна­ју Ко­со­во свој став про­ме­ни­ти. Не­ма­ју раз­ло­га за то”, ка­зао је Је­ре­мић.

Он је из­ра­зио уве­ре­ње да ће Ме­ђу­на­род­ни суд прав­де у Ха­гу овог ле­та по­зва­ти Бе­о­град и При­шти­ну на но­ве пре­го­во­ре. „Не оче­ку­јем да ће Ме­ђу­на­род­ни суд одо­бри­ти јед­но­стра­но про­гла­ше­ње не­за­ви­сно­сти... Јер са­мо пре­го­во­ри­ма, а не јед­но­стра­ним ко­ра­ци­ма, мо­же да се ре­ши би­ло ко­ји ме­ђу­на­род­ни про­блем”, ре­као је срп­ски ми­ни­стар.

Је­ре­мић је на­гла­сио да ће Ср­би­ја би­ти ми­ро­љу­би­ва и стр­пљи­ва као што је би­ла до са­да, не­ће упо­тре­би­ти си­лу ни­ти ће би­ло ко­ме пре­ти­ти си­лом. „Ве­ру­је­мо да ће се то стр­пље­ње ис­пла­ти­ти. Док има­мо по­др­шку ве­ћи­не све­та, укљу­чу­ју­ћи ту и Сло­вач­ку, до та­да не­ма­мо раз­ло­га за уз­не­ми­ре­ност”, ка­зао је Је­ре­мић и до­дао да је ре­ги­о­на за­пад­ног Бал­ка­на на са­стан­ку са ЕУ у Са­ра­је­ву по­ка­зао зре­лост и спрем­ност за са­рад­њу.

За Ср­би­ју би, пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, би­ло бо­ље да што бр­же уђе у ЕУ. До­са­да­шње „до­ма­ће за­дат­ке” је ура­ди­ла и че­ка но­ве ка­да Бри­сел по­ша­ље упит­ник. „Че­ка­мо на упит­ник јер ће он са­др­жа­ти да­ље за­дат­ке, али на­ша при­ја­ва пр­во мо­ра да бу­де до­ста­вље­на Европ­ској ко­ми­си­ји. На жа­лост, то се ни­је де­си­ло ни шест ме­се­ци от­ка­ко смо под­не­ли при­ја­ву. Из не­ких раз­ло­га је др­же у фи­о­ци. Ка­да је до­би­је ЕК и по­ша­ље нам упит­ник он­да смо ми на по­те­зу”, ре­као је Је­ре­мић.

Иде­је да би мо­жда тре­ба­ло по­сле ула­ска Хр­ват­ске у ЕУ на­пра­ви­ти па­у­зу, ко­је се чу­ју из не­ких европ­ских пре­сто­ни­ца, Је­ре­мић је оце­нио као по­гре­шан ко­рак. „Би­ла би то круп­на гре­шка да се про­цес про­ши­ре­ња ЕУ на Бал­кан за­у­ста­ви по­сле ула­ска Хр­ват­ске. То би не­из­бе­жно во­ди­ло де­ста­би­ли­за­ци­ји ре­ги­о­на, што ни­је у ин­те­ре­су ни бал­кан­ских зе­ма­ља, ни ЕУ”, ре­као је Вук Је­ре­мић за ви­кенд из­да­ње сло­вач­ке Прав­де.

Бе­та


Коментари6
69bc5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Posmatrač Neveseli
Odgovor prof. iz Sofije: A da se menja realnost na terenu? Zar i to nije jedna od opcija koju je/bi mogao predsednik tadić da sprovede? Slobodarski pozdrav!
g.Nonkovicu profesor iz Sofije -Zrenjaninac
Posto ne zelim da budem neuctiv prema nikome ,pa ni prema Vama, pokusao sam Vam samo snagom argumenata objasniti zasto g.Jeremic i nas dragi predsednik B.Tadic postupaju ovako, a ne govore jezikom Mire Markovic i S.Milosevica,a za koji znate dokle nas je doveo.Ja sam duboko uveren da kada bi postojala i najmanja mogucnost da se pitanje fantomske tvorevine resi "drugim sredstvima", da bi nas predsednik to odmah iskoristio, ali niko ne porice i ne dovodi u pitanje da je teroristima, ne albanskom narodu , a samo teroristima, mesto preko Prokletija.Osttajem sa postavanjem profesor iz Sofije, ali sa dusom Srbina.Zbog pravopisnih gresaka zalim, ali su dopustene u brzini i nadam se da cu naici na Vase razumevanje.HVALA
g.Nonkovicu Odgovor
Prvo ton koji drzite jednom predsedniku R. Srbije nije u skladu sa kulturom jednog obrazovanog coveka. Veliki Boris Tadic je toliko ucinio za Srbiju, za ovih par godina, koliko svi njegovi prethodnici nisu ni na pola toga ucinili.Srbija je postovana, pomirila se sa susedima, a sta moze cini i na tome da djavo ne uspe kada je dosao po svoje.Plan B je diplomatija, jer da bismo mogli primeniti hrvatski scenario na Kosovu, morali bismo iza sebe imati one koji su nas dovde i doveli zahvaljujuci totalno pogresnoj politici predjasnjeg rezima. Ovaj najveci i najbolji do sada predsednik Srbije sam ne moze nista,nego samo diplomatijom da pokusa da odbrani ono sto nam po zakonu i bozijem i ljudskom pripada.Vidite da je u slucaju kosova primenjen lex specijalis, koji anulira dejstvo UN i medjunarodnog prava i koji je uveo pravo jaceg a jaci od srbije su 19 zemalja EZ i SAD, a Rusija i Kona osim da izraze zaljenje i da nam daju moralnu podrsku drugo ne mogu.Postujmo zato ono sto ne Boris Tadic i
Dišan Nonković
Gospodine Jeremiću i g. Tadiću! Gde Vam je plan B ukoliko medjunarodni sud kojim slučajem prizna secesiju Kosova??? Ni Takozvani Albanci nisu samo veslo sisali! Dušan Nonković urednik Glasa Dijaspore.
Cinic
Niko ne resava nastale politicke potrebe, srbiji procedurom komprimuju njen spoljni izgled, narod niko ne pita kao dasu dobili elektronski nadzor a vlada kao daje neko puni heliumom.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Вести дана

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља