уторак, 29.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 25.06.2010. у 08:00

Печурке на пијацама нико не контролише

За исправност печурака веома је важно и у каквим се условима гаје Фото Фонет

Квалитет и здравствену исправност гљива које се продају на пијацама, по свему судећи, нико не контролише.

Инспекције Министарства пољопривреде, како сазнајемо, проверавају печурке које се налазе на рафовима регистрованих радњи, док су пијачне тезге остале изван ланца контроле. То значи да потрошачима остаје једино да верују на реч продавцу, који тврди да их је баш тог јутра убрао и да се надају да се баш на њиховој трпези неће наћи гљива опасна по здравље.

– Већ годинама упозоравамо на то да нико не зна каквог су квалитета печурке које се продају на пијацама. Због тога свим купцима саветујем да избегавају куповину печурака на тржницама, јер је ту немогуће утврдити где су убране и како су складиштене – истиче Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Проблем је што несавесни произвођачи печурке гаје у неодговарајућим условима, а продавци их на тезге износе и када су високе температуре, па долази до кварења гљива и тровања конзумената.

– Купци би најпре требало да провере да ли свеже гљиве, које се продају упаковане, имају декларацију са називом јестиве печурке, фирмом и седиштем или именом произвођача, односно лица које их је упаковало, датумом производње и роком употребе – кажу у Генералном инспекторату Министарства пољопривреде.

Јасмина Гламочија, виши научни сарадник Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” и председница Миколошког друштва Србије, каже да су се они више пута обраћали надлежним органима, предлажући да организују обуку продаваца, али да нико није показао интересовање за то.

– Требало би едуковати и тржишне инспекторе јер су они задужени за контролу продаје изван пијачних тезги – сматра Гламочија.

Мирјана Пјевић, председница Извршног одбора Миколошког друштва, сматра да је највећи проблем неконтролисана продаја гљива испред пијаца, на картонским кутијама.

– Нису безазлени ни шампињони који се продају у трговинама, запаковани у целофан, ако се чувају у неадекватним условима. Они у рафовима не би смели да буду дуже од два дана, без обзира на то што на декларацији пише да је рок трајања седам дана, јер може да дође до пропадања протеина у њима. Ако нису добре, гљиве имају мирис покварених јаја или меса. Неки произвођачи прскају „хемијом” шампињоне да би лепше изгледали, па их зато не треба куповати ако миришу на хлор – додаје наша саговорница.

-----------------------------------------------

Отровани и професионални берачи гљива

Због лакшег тровања гљивама, ове године је на Војномедицинској академији завршило четворо људи. У јулу прошле године у Клиници за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања ВМА прегледана су 42 пацијента са акутним тровањем гљивама од којих је 29 болнички лечено. Како објашњава професор др Славица Вучинић, начелница Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ВМА, половина пацијената имала је најтежи облик тровања, а шесторо њих је преминуло.

– Нажалост, сви пацијенти са тешким тровањем гљивама јавили су се лекару после више од четири дана након што су јели отровне гљиве, а оптимални период за примену терапије је 48 сати. Сви пацијенти су конзумирали самоникле гљиве, а већина отрованих се брањем печурака бавила и по више деценија. Наводили су да су такве гљиве већ јели, да су у питању такозване зеке. Те печурке су налик зеленој пупавци која је изузетно токсична и одговорна за већину смртоносних тровања гљивама. Симптоми су мучнина, болови у трбуху, повраћање, дијареја, да би се већ другог дана појавили знаци оштећења јетре и бубрега – објаснила је др Вучинић.

Стручњаци објашњавају да је важно да се у случају тровања одмах изазове повраћање и да се пацијент јави лекару.

С. Деспотовић

Д. Давидов-Кесар

Коментари5
75b73
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marko Jovanovic
Ja sam uzgajivac pecurke Bukovace.U pakovanjima je dekleracija sa datumom projzvodnje,rokom trajanja,mojim podacima.Pecurka je ispitana.Savetujem svim uzgajivacima da tako prodaju pecurke.Da ih pre prodaje ispitaju,jer ce na taj nacin biti zasticeni,a samim tim nece biti rizika da se neko zatruje.A kupcima savetujem da kupuju samo ispitanu pecurku sa dekleracijom.
Milan Milan
Postovani Prijatelji... To sto se prodaje na pijacama je strasno...Niko ne kontrolise pecurke..Ni gajene a ni sumske..ja sam uzgajivac pecuraka pa zana sta se radi na pijacama i gde ljudi i koji ljudi uzgajaju pecurke..pecurkarstvo je sve siva ekonomija...nema poreklo ni robe a ni uzgajivaca...E zato treba uvesti fiskalne kase na pijacama i svi ce biti zadovoljni..i kupci a i drazava.... Pozdrav Milan shiitaka
Љиљана Ј.
Па наравно да их нико не контролише када нема довољно квалификованих инспектора јер важније је Министарству имати масу дрвених филозофа у Београду него кренути контроле од примарне производње и тако лепо причати о себи и о безбедности хране али када се трбе конкретно урадити ,пола њих не би знало шта треба да уради јер не постоје јасне процедуре .У овој земљи се више не зна ко шта ради и ко је за шта задужен.
Nebojsa
Jos jedan u nizu primera da nadlezni ne rade svoj posao odgovorno, bolje reci samo ga otaljavaju. U takvim okolnostima put ka EU bice veoma dug i spor!
Jovan Ilic
Sasvim je izvesno da u Beogradu ima veliki broj strucnjaka za gljive,pecurke pa bi bilo pametno te ljude u sezoni gljiva, naravno uz honorar, angazovati kao inspektore, na pijacama ,koji bi osim edukcije bili i ovlasceni da zabrane prodaju nejestivih gljiva. To u Valjevu radi jedan volonter mislim da se zove Dragic Tomic, kojeg nazalost lokalna samouprava nije materijalno podrzala! Inace , gljive su, tvrde nutricionisti, odlicna hrana te ih i treba u ishrani koristiti. Narocito su kvalitetne gljive sa nasih prostora!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља