уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:55
Купопродаја страног ефективног новца

Проверити понуде у више мењачница

У Србији се новац може заменити на шест хиљада места, а како се накнаде у мењачницама и банкама разликују, добро проучите услове приликом конверзије већих сума новца
Аутор: kamatica.comсреда, 30.06.2010. у 22:00

У Србији послују 3.022 мењачнице које су добиле овлашћење Народне банке Србије за обављање мењачких послова. Уз ове мењачнице, све пословне банке у својим пословницама у Србији обављају мењачке послове, што указује на податак да купопродају ефективног страног новца можете извршити на преко 6.000 места у Србији.

Велика конкуренција међу мењачима је свакако довела до прихватљивог нивоа накнада за услуге које обављају грађанима. Резултат тога су мала одступања у погледу одређивања куповних и продајних курсева, али и код висине накнада. Ипак, у случајевима када се врши купопродаја веће суме новца, ова одступања могу добити на значају. Неопходно је да грађани буду упознати са својим правима у односу са мењачима, као и са обавезама мењача, како би на лакши начин могли изабрати услугу оног мењача за кога оцене да им нуди најповољније услове купопродаје страног ефективног новца.

Потпуна информација

Народна банка Србије је прописала обавезу мењачима да грађанима пруже пуну информацију о условима које нуде приликом продаје или куповине ефективног страног новца. Овом одлуком грађани су стекли право да од мењача добију информацију о свим трошковима који прате купопродају девиза пре него што обаве трансакцију.

Обавеза мењача је да на курсној листи истакне минималан износ који плаћа приликом откупа, односно максимални износ који наплаћује при продаји ефективе за све валуте. Међутим, мењачи нису у обавези да на курсној листи истакну, односно да наведу накнаду коју наплаћују при куповини или продаји ефективе. Ипак, постоји обавеза мењача да на захтев грађана наведе висину накнаде коју ће наплатити при купопродаји ефективе. Грађани, такође, имају право да траже од мењача да се већ обављена трансакција сторнира уколико мењач није испоштовао одлуку Народне банке Србије о условима и начину обављања мењачких послова и у складу са њом их није у потпуности обавестио о условима које нуди приликом купопродаје ефективног страног новца пре него што је трансакција обављена.

Пријавити Народној банци

Уколико сматрају да су оштећени или да мењач није испоштовао своје обавезе према њима, као клијентима, грађани могу пријавити овакве случајеве Народној банци Србије, која је задужена за надзор и издавање сертификата за обављање мењачких послова.

Уобичајено је да у Србији све институције које обављају мењачке послове наплаћују накнаду за продају страног ефективног новца грађанима, а куповину ефективе врше по минималном курсу, наведеном на курсној листи. Треба имати у виду да постоје и поједине институције које наплаћују и накнаду за куповину ефективе од грађана, те обратите пажњу и на то. Накнаде за продају страног ефективног новца грађанима се крећу углавном у распонима од 0,3 до 0,8 одсто.

Разлике у курсу

За грађане је најважнија укупна цена, односно противвредност валуте коју конвертују. Имајући то у виду и чињеницу да се минимални и максимални курсеви мењачница и банака разликују, накнаде које се наплаћују губе на значају. На пример, уколико једна мењачница наплаћује накнаду од 0,3 одсто, а друга 0,8 одсто, то не мора неопходно значити и да ће прва бити јефтинија. Уколико је максимални продајни курс прве мењачнице знатније виши од максималног продајног курса друге мењачнице, може се десити да је повољнија куповина ефективног страног новца у другој. Због тога је препоручљиво да увек посматрате укупну цену конверзије – збир курса и накнаде за конверзију.

Веома је важно да при одабиру мењачнице која у тренутку када обављате конверзију нуди најповољније услове за вас не остајете стриктно везани за исту при наредним конверзијама јер се повољност понуда мењачница и банака у мењачким пословима мења на дневном нивоу. Наиме, и банке и мењачнице имају своје краткорочне интересе у погледу нивоа односа ефективне стране валуте и динара, те купопродајне курсеве прилагођавају тим интересима свакодневно. Тако се може десити да мењачница у којој је месецима био најповољнији продајни курс у једном тренутку учини исти курс јако неповољним и на тај начин демотивише клијенте да купују ефективну страну валуту.

Слична је ситуација и са купопродајним курсевима за различите стране валуте. Мењачнице и банке прилагођавају на дневном нивоу курсеве сваке валуте појединачно својим потребама и интересима. Због тога се дешава да мењачнице које нуде најповољније курсеве за евро не нуде најповољнији курс за конверзију долара или швајцарских франака.

Егзотичне валуте

Истраживања портала kamatica.com су показала да су генерално купопродајни курсеви у мењачницама повољнији него у пословним банкама, због тога што се мењачки послови у банкама сматрају секундарним пословима и нису међу приоритетним активностима пословних банака. Међутим, постоје разлози због којих је понекад повољније конверзију извршити у пословним банкама него у мењачницама. Први међу разлозима може бити краткорочна потреба банке за страним ефективним новцем или за динарима. Када банка има повећану потребу за одређеном валутом, она прилагођава дневне курсеве својим потребама, а то може ићи и у корист клијента који врши конверзију.

Мењачнице ретко прихватају да конвертују тзв. егзотичне валуте, односно ефективни новац који није наведен у курсној листи. С друге стране, банке врше ове послове, али уз више провизије и уз нешто другачију процедуру од оне при конверзији конвертибилних валута. Када желите да конвертујете егзотичне валуте у динаре, неопходно је да планирате период од минимум пет радних дана за добијање динара. Ово због тога што банке егзотичне валуте проверавају по посебној процедури која захтева дужи временски период и самим тим се исплата динара не обавља у тренутку депоновања егзотичних валута у банку.

Предност – пакети банака

На крају, најчешћи разлог због кога је понекад боље извршити купопродају стране валуте у банци су пакети услуга банака. Наиме, пословне банке често везују конверзију валута као секундарну услугу за неки од својих примарних производа. Тако, на пример, уколико за одобрени кредит одмах купујете ефективни страни новац, поједине банке нуде повољнији курс. Слична је ситуација и са ороченом штедњом – уколико купљени износ стране валуте одмах орочавате у банци, може вам бити понуђен повољнији курс. Постоји и низ других производа банака који се везују са купопродајом страног ефективног новца по повољнијим условима – трајни налог за куповину, лоро и ностро дознаке, Vestern Union i MoneyGram трансакције, као и многе друге.

----------------------------------------------

Препоруке при конверзији новца

Будите потпуно информисани о условима пре него што обавите купопродају.

Увек проверите услове купопродаје у више мењачница и банака.

Проверите да ли банка чији сте клијент нуди повољније курсеве у својим пакетима услуга.

При упоређивању понуда користите поређења збирног износа курса и накнада.

Увек по обављеној трансакцији купопродаје узмите извештај о обављеној трансакцији.


Коментари1
f0b66
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Srđan Đurđić
U Srbiji se strani novac može zameniti na šest hiljada mesta,da dobro ste pročitali .Ali dok obični građanin obiđe u toku prepodneva samo dvadesetak menjačkih mesta,velika je verovatnoća da se i najpovoljniji kurs već promenio,ili je u međuvremenu ponestalo dinara.A oni srećnici koji menjaju VEĆE količine novca,uglavnom dobiju povoljniji kurs u svakoj menjačnici.Ako ne želite da po najvećoj toploti ili iznenadnoj kiši uštedite za cenu jednih dnevnih novina, promenite novac u najbližoj menjačnici.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља