понедељак, 17.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:15

Киосцима брзе хране прети нестанак

четвртак, 22.07.2010. у 22:00

Многи киосци брзе хране, којих има на готово сваком ћошку, могли би да нестану у наредних годину дана. Због увођења Хасапа (контроле ризика и критичних тачака производње), најављеног за јун 2011. године немали број ћевабџиница, пицерија, палачинкарница, бурегџиница могао би, прогнозирају многи, да стави кључ у браву.

Строги хигијенски услови и стандарди које овај систем предвиђа, али и висока цена увођења биће превелики залогај за мале услужне радње. Kада је Хасап увођен у Мађарској, готово трећина пекара је преко ноћи ставила катанац. Таква искуства из региона наговештавају да би исто могло да се догоди и код нас, али без обзира на то, одлагања нема. Сви који производе, спремају и продају храну мораће да уведу нови систем.

– Према Закону о безбедности хране предвиђено је да сви који послују са храном, па и пекарска и кондиторска производња, имају уведен систем Хасап. Десети јун 2011. године крајњи је рок када ће они морати у потпуности да успоставе Хасап систем – кажу у Генералном инспекторату Министарства пољопривреде.

То значи, објашњавају у министарству, да ће морати да успоставе систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и промета. Али, то није све. Мале привреднике очекује још један удар на џеп.

– Свако ко послује са храном мораће да има у сталном радном односу и особу одговарајуће стручне спреме за спровођење и примену Хасап система – објаснили су у Генералном инспекторату.

То важи за велике системе, али да ли ће то бити и обавеза за мале предузетнике, још нико не може да прецизира. И док највећи трговци, кланице и млекаре одавно имају ове стандарде, поставља се питање шта ће конкретно увођење Хасапа значити за мали киоск брзе хране у комшилуку. У Ветеринарској инспекцији кажу да „фаст фудове” очекује низ обавеза.

– Најпре ће морати да уведу строгу контролу улаза сировине у објекат и о томе ће водити евиденцију. Сировине ће моћи да набављају једино из регистрованих и проверених производних погона. Мораће да успоставе строге услове чувања, што обухвата температурне режиме, а и хигијена запослених и целог објекта ће морати да буде на високом нивоу – објаснила је Сања Челебићанин, начелница Ветеринарске инспекције, задужене и за контролу продавнице брзе хране.

Да ли ће тада сви који опстану почети да личе на ресторане брзе хране који су нам стигли са Запада остаје да се види, али, ко не буде испунио све ове услове, од јуна наредне године неће моћи више да послује. Може се учинити да многи и сада то раде, али није тако, јер ће када Хасап буде постао обавеза, морати да документују ове процедуру и да евиденцију о сваком кораку, односно поступању у свакој ризичној тачки у току припремања хране документују инспекторима када их посете. Када су примили сировину, од кога, ко је примио, па и када је ко од запослених опрао руке, све ће то морати да уписују на папир што се ради у страним ланцима брзе хране.

Постоји теоретска могућност да власници радњи сами успоставе такав систем, кажу у Министарству пољопривреде. Али то је мало вероватно јер „Хасап не подразумева сертификат окачен на зиду, већ систем који функционише”. У пракси, биће неопходно ангажовати консултантске и сертификационе куће које се баве овим послом, а чије услуге нимало нису јефтине.

– Најпре ће такав систем морати да уведе консултантска кућа, чије услуге за мање објекте коштају до 1.500 евра, а потом сертификациона кућа издаје сертификат да они заиста и имају систем, попут Хасапа, што такође кошта до 1.500 евра – рекли су нам у једној сертификационој кући, додајући да још ниједном киоску брзе хране нису пружили такву услугу, већ „тек покојој пекари”.

То значи да би, према незваничним информацијама, власника једне ћевабџинице са пет-шест запослених, услуга увођења Хасапа, али и припремање објекта за то могло да кошта и до 5.000 евра, због чега многи и прогнозирају „самозатварање” оваквих радњи. Осим тога, ни увођење овог система не траје кратко.

У Ветеринарској инспекцији кажу да и, према њиховим информацијама, увођење Хасапа у киоске брзе хране још није почело, али да процедура успостављања тог стандарда захтева неколико месеци. Стога многи прогнозирају да ће кроз годину дана тржиште брзе хране бити отворено за велике играче и ланце малих ресторана, попут оних у западним метрополама.

---------------------------------------------

Превентива уместо контроле

„Главни циљ Хасапа је да се успостави интегрисани превентивни у свакој фази производње, прераде и дистрибуције, чиме се доприноси елиминисању ризика или његовом смањењу на ниво прихватљив по здравље људи, односно да осигура производњу микробиолошки исправне хране”, каже Душан Пајкић, директор Генералног инспектората Министарства пољопривреде.систем који осигурава безбедност хране

Уместо традиционалног начина контроле готових производа, објашњава он, Хасап систем превентивно делује тако да се најпре идентификују ризичне тачке производње, односно тачке у технолошком процесу у којима може доћи до загађења производа.

– После одређивања критичних тачака одреде се превентивне мере за њихову контролу које ће спречити загађење хране. Обавеза свих произвођача је да овај интерни систем контроле уведе и спроводи, док ће надлежне инспекције вршити контролу како би провериле да ли су сви субјекти који су били у обавези да уведу систем безбедности хране то и урадили – објаснио је Пајкић.

С. Деспотовић(/slika2)


Коментари40
56bb8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ugostiteljka iz Bgd. Djekic
Nesto nisam primetila da su se ljudi do sada silno potrovali od hrane.Po meni je ovo sve nova ideja drzave da nam iscedi pare,ali kratkorocno.
Владан Владановић
Господо законодавци, молим вас престаните да ме штитите! Ако негде једем добро, јешћу тамо поново, ако негде покварим стомак - нећу. Не треба ми ваш ХАСАП за то. ХАСАП треба МекДоналдсима, БургерКинговима, КејЕфСиовима и сличним ланцима да униште конкуренцију.
Muradin Rebronja, ugostitelj
Ing. Petković je delimično u pravu kada kaže da Hasap nema nikakve veze sa kvalitetom hrane i da se striktno bavi bezbednošću proizvodnje i distribucije iste. To je ono što bi država trebala da kontroliše preko sanitarnih inspektora. Za kvalitet hrane su odgovorni kuvari, a kuvarstvo je umetnost. A evo gde se primenom Hasapa i kuvarstva dobija i jedno i drugo: Ako se određeni deo mesa planinskog jagnjeta odmah vakuumira, u samoj klanici, koja i sama mora da ima Hasap standarde, onda će se takvom mesu znatno produžiti rok trajanja, ali će mu se istovremeno zarobiti prirodni aromati, tako da će ujedno biti i mnogo kvalitenije, pod uslovom da pomenuti kuvar umetnik zna, i da ima uređaje, da te komade, kada ih gost poruči, prethodno pasterizuje do unutrašnje temperature od 60 C, a onda samo zapeče do potrebnih 63 C. Nema nikakve potrebe da bilo ko daje bilo kakve sertifikate. To je sastavni deo kuvarstva i usluživanja hrane. Dovoljna kontrola sanitarne inspekcije i samog gosta koji bira
Mikan Djuric
Odlicna vest. Zatvoriti sto vise kioska s brzom hranom, jer broj nezaposlenih u Srbiji jos uvek nije dovoljno velik.
ing. Petkovic
Hasap nema apsolutno nikakve veze sa KVALITETOM hrane, vec se striktno bavi bezbednoscu proizvodnje i distrubucije iste. O tome KO i KAKO dodeljuje Hasap sertifikat, nekom drugom prilikom.Pitajte one koji pokusavaju da ga uvedu.Ako ima neki ozbiljan novinar koji bi se bavio istrazivanjem oko uvodjenja ovog standarda, dosao bi do nekih vrlo cudnih rezultata.Kao i sve ostalo u ovoj "drzavi" i to se odavno pretvorilo u farsu u prvom cinu,pljacku u drugom cinu,pa ponovo u farsu u trecem cinu.Epilog ce kao i obicno biti tragican.Prijatno !

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља