уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:06
ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНДОВИ

Будућност су приватне пензије

Државни пензијски системи због реформи постају све слабији па је тенденција у смањењу државних пензија, која ће бити настављена и у наредним годинама.
среда, 01.09.2010. у 22:00

Добровољни пензијски фонд је врста инвестиционог фонда који служи за прикупљање добровољних пензијских доприноса и њихово инвестирање ради остваривања приноса на уложени новац и обезбеђења касније исплате приватних пензија.

Добровољни пензијски фонд има улогу да путем инвестирања прикупљених уплата и доприноса обезбеди очување и увећање њихове вредности, а тиме и каснији износ приватних пензија за исплату. Штедња за приватну пензију је дугорочно улагање и има за циљ да сачува одређен ниво животног стандарда улагача и у временима када због пензионисања почињу да падају месечни приходи. Све државе развијенијих привреда, али и региона, па и наша стимулише штедњу у приватним пензијским фондовима путем различитих пореских олакшица.

Редовна пензија из државног фонда ни на који начин није у вези са штедњом у добровољним пензијским фондовима. Државни пензијски системи због реформи на бази текућих финансирања постају све слабији и присутна је тенденција смањења државних пензија, која ће бити настављена и у наредним годинама. Добровољни пензијски фондови имају улогу да превазиђу лошу перспективу државних пензијских фондова и омогуће грађанима пристојан приход у старости.

Ако сте раније били запослени и имате неколико година стажа за државну пензију, али не и пун стаж, онда ће ваша државна пензија бити изузетно ниска. У таквим случајевима, уколико имате било какве приходе, додатна штедња у добровољним пензијским фондовима би била добар избор и донела би додатну финансијску сигурност за будућност.

Фондови служе за заједничко инвестирање, што значи да фонд омогућава удруживање доприноса свих чланова фонда, чиме се прикупља већа количина средстава, којом управљају професионални портфолио менаџери и коју инвестирају у различите хартије од вредности, чиме се снижава ризик улагања. Предност улагања у добровољни пензијски фонд у односу на индивидуално улагање је то што је могуће диверсификовати ризик на већи број хартија од вредности већим средствима која се улажу.

Индивидуални улагач може купити далеко мањи број хартија од вредности и тиме би био у далеко већем инвестиционом ризику. Штедња у добровољном пензијском фонду није везана за постојање радног односа корисника. Могуће је и да незапослено лице из неких других прихода уплаћује доприносе у добровољни пензијски фонд. Члан фонда чак и не мора бити лице које уплаћује доприносе. На пример, послодавци могу уплаћивати доприносе за запослене, супружници међусобно или родитељи могу уплаћивати доприносе за децу, која још нису запослена.

(/slika2)Ако ваш послодавац уплаћује у добровољни пензијски фонд месечни допринос за запосленог, он неће плаћати порез на доходак нити доприносе на износ до 3.000 динара месечно. Ово је повољнија опција и за вас, јер уколико бисте самостално уплаћивали доприносе независно од послодавца, били бисте додатно опорезовани. Због тога је одлична опција договорити се са послодавцем око уплаћивања доприноса у добровољне пензијске фондове уместо дела исплате за лични доходак.

Члан фонда може бити свако домаће и страно физичко лице, а могуће је и да једно лице буде члан више добровољних пензијских фондова.

 -----------------------------------------------------------------------

У проспекту све пише

Постоји неколико важних информација на које треба обратити пажњу пре одабира фонда у који ћете се учланити

Пре него што се учланите у неки од добровољних пензијских фондова, потребно је да прикупите податке о више фондова и упоредите их, како бисте изабрали фонд који вам нуди најповољније услове. Информације о фондовима можете добити у канцеларијама друштва за управљање и њихових посредника. Ипак, основни и најбољи извор података о фонду је проспект добровољног пензијског фонда.

Друштво за управљање добровољним пензијским фондом и његови посредници су у обавези да вам га дајупре него што се учланите. У проспекту фонда ћете наћи све битне информације о фонду и информације о чланству у њему. Проспекте добровољних пензијских фондова можете пронаћи и на интернет сајтовима фондова.

Најважније је да у проспекту обратите пажњу на следеће информације:

- Опис инвестиционе политике фонда

- Минималан износ доприноса који се може уплаћивати у фонд

- Порески третман фонда и чланова у њему

- Приносе фонда у последњих годину дана, у последњих 5 година и од оснивања фонда (неке од ових информација се неће налазити у Проспекту, зависно од тога када је фонд почео са радом)

- Вебсајт и дневни лист у којима ће бити објављивана вредност инвестиционе јединице

- Услове за повлачење средстава из фонда

- Услови и документа потребна за учлањење у фонд

Инвестициона јединица показује вредност уложених средстава у фонд и то тако што се број инвестиционих јединица које поседујете помножи са вредношћу инвестиционе јединице, коју фонд свакодневно објављује на свом веб сајту и у једном дневном листу.

Вредност инвестиционе јединице је и показатељ приноса који фонд остварује. Што је већи раст инвестиционе јединице фонда, то ће и вредност приватне пензије његових чланова бити већа.

Повлачење средстава из добровољног пензијског фонда је могуће са навршених 58 година, а најкасније до навршених 70 година. Могуће је и раније повући средства, али само у ванредним случајевима (трошкови лечења или трајни инвалидитети).

Средства из фонда се могу повући на неколико начина:

1. куповином ануитета код друштва за осигурање

2. програмираном исплатом

3. комбинацијом овихначина

Раније је било могуће и једнократно повући уложена средства, међутим, то више није могуће према новим законским актима. Програмирана исплата се обавља у складу са уговором који сте потписали са друштвом. Она може подразумевати месечне, кварталне, полугодишње или годишње исплате. На сваку појединачну исплату плаћа се порез на капиталну добит, који тренутно износи 10%. Пренос средстава из фонда на рачун друштва за осигурање са циљем куповине ануитета се не опорезује. Комбинација ова три начина може подразумевати, на пример, једнократну исплату од 50 одстоакумулираних средстава, 30 одстосредстава да се исплаћује квартално, а 20 одстода се искористи за куповину ануитета код друштва за осигурање.

Надзор над радом и контролу друштва за управљање добровољним пензијским фондовима врши Народна банка Србије. Уколико Вам неке од информација о фондовима нису јасне или су Вам потребна додатна појашњења у вези са функционисањемфондова обратите се службеницима фонда или посредникуза додатна објашњења, или позовите информативни центар Народне банке Србије. Врло је важно да пре него што постанете члан фонда будете добро информисани. Уколико сматрате да имате разлога да се жалите, обратите се кол центру Народне банке Србије на број 0800-111-110.

-------------------------------------------------------------------------------- 

Разлика инвестиционих и пензионих фондова

Будућида су добровољни пензијски фондови врста инвестиционог фонда, основна начела и принципи рада су врло слични. Основна разлика између отворених инвестиционих фондова и добровољних пензијских фондова је у томе што се код добровољних пензијских фондова повлачење средстава не може обавити пре 58. године живота.

Ова основна разлика за неке ће бити слабост, али за неке и предност добровољних пензијских фондова у односу на отворене инвестиционе фондове. Наиме, отворени инвестициони фондови имају могућност да у случају потребе својих чланова исплату средстава изврше у року од 5 дана од дана издавања налога, али самим тим морају имати и ликвидна средства којима ће то учинити. Због тога, пензиони фондови имају могућност трајнијих улагања и остваривања већег приноса од инвестиционих фондова.

Током кризе на финансијским тржиштима показало се да су добровољни пензијски фондови у Србији много боље поднели падове берзе и економије од инвестиционих фондова.

kamatica.com


Коментари4
e3871
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Gojko Rodić
Ovaj naslov objavljen je u dnevnom listu Blic u nedelju 21.08.2011 godine, a članak su preuzeli i preneli mnogi internet mediji. Ono što nije nigde rečeno jeste da je članak sponzorisan od pojedinih osiguravajućih kuća i banaka koje nude privatne penzije. Ništa tu ne bi bilo sporno kada bi tabela u članku pod nazivom PRIVATNE PENZIJE I ŽIVOTNO OSIGURANJE, bila korektno i istinito prikazana. Naime po navedenoj tabeli objavljenoj od strane Sosijete ženeral penzije i Grawe osiguranje stoji da ćete za 5.000 din mesečene uplate za penziju tokom 10 godina, iz penzionog fonda narednih 10 godina dobijati 12.713 dinara, za 25 godina uplate po 5.000 din mesečno - dobijati 56.619 mesečno tokom 20 godina isplate, a za 10 godina uplate Životnog osiguranja po 5.000 dinara mesečno - dobijaćete 7.500 dinara mesečno tokom 10 godina isplate. Da je sve ovo nesitinito i krajne nekorektno obmanjivanje čitalaca možete se lako uveriti na blogu KAKO SE ZAŠTITITI OD PREVARE OSIGURAVAJUĆE KUĆE, gde možete pronaći i link do kalkulatora Narodne banke Srbije pomoću kojeg možete veoma približno izračunati koliko vam para sleduje po pojedinom uplatama za penzioni fond ili životno osiguranje. Naravno ti iznosi su veoma približni i kreću se po onoj - koliko ste dali, toliko ćete i primiti, ali samo pod uslovom da novac ne pojede inflacija ili ne propadnu investicije penzionog fonda, ili vam novac ne pojedu troškovi poslovanja.. Gojko Rodić Viši policijski inspektor MUP-a Srbije
Sindi Popovic
Nikoli zecu: Mozete investirati u decu koliko hocete, ali to ne znaci da ce vam se vratiti. Jer ma kako ih vaspitali nikada niste sigurni kojim putem ce krenuti. Uostalom, jednog ce dana ona imati svoj zivot, a meni ne pada na pamet da ih vezujem ni na kakav nacin, niti da im stavljam u obavezu da se jednoga dana brinu o meni i suprugu. Gledajuci unazad shvatila sam da nema nikakve vajde od drzave, jos ce je i manje biti. Ako sami sebi ne stvorimo normalne uslove za penziju, niko nece. Jedina stvar u kojoj se slazem s vama je ulagati u nekretnine. Ali i to je riskantno. Jer nikad se ne zna sta se moze desiti u Srbiji. Srecno
NIKOLA ZEC
Privatne penzije ili osigranja razne vrste vrednosnih papira sve je to jedna prevara kojoj nema kraja i to je prodavanje vruceg vazduha zar ne vidite sta se dogadja svaki dan i ponovo pisete ovakve tekstove.Investirajte u djecu kome je Bog dao a kome nije neka kupi neku nekretninu stan kucu ili zemljiste to nikada ne propada a papiri od vrednosti polise razne sa renditama od 2do3% a inflacija godisnja 7do 8% pa ce te lako izracunati koliko ste izgubili bolje vam je i staz u vrecu nego u razne prevarantske fondove kojima se nezna ni vlasnik ali jos manje i porijeklo novca i sta rade sa njime,jednostavno banda se dosjetila kasira premije lijepo se zivi a ko vam to garantuje onaj sareni papir na kojemu pise dobit ce te novac za 25 ili 35 godina dali ima jos blesavih da u te gluposti vjeruju.
Ljiljana N.
Mozda za mladje ljude.Ali za one preko 50 god.nema ni govora.Jer bilo koju sumu da uplacujete,ako imate 50 i vise godina,dacete vise nego sto cete dobiti,bez obzira da li cete povlaciti sredstva odjednom ili mesecno.Za ljude u poznim godinama procenti za obracun su niski,bez obzira na koliko godina idete sa uplatom.Uostalom kao i kod osiguranja zivota.Proverite,izracunajte,pa objavite sveobuhvatnu analizu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља