четвртак, 01.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 10.09.2010. у 09:01

Генерална скупштина УН једногласно усвојила Резолуцију Србије о Косову

ЊУЈОРК - Генерална скупштина УН једногласно је усвојила Резолуцију Србије о Косову на седници која је почела са више од два сата закашњења.

Нацрт резолуције усаглашен са Европском унијом представио је Министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Текст резолуције, коју је Србија после вишедневних дипломатских контаката усагласила са ЕУ, позива на дијалог о косовском питању, а Србија ни на који начин не признаје независност своје јужне покрајине.

Овим је окончан процес који је почео пред Међународним судом правде. То, међутим, не значи да се о том питању више неће разговарати у светској организацији.

Тим питањем ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН у складу са резолуцијом 1244.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио је на почетку седнице Генералне скупштине УН од председавајућег Али Абдусалам Трекија да објасни присуство делегације привремених власти у Приштини с обзиром на то да Косово није суверена земља и чланица Уједињених нација.

Треки је објаснио да се представници косовских Албанаца - министар спољних послова Скендер Хисени, председник владе Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу, који су седели у делу предвиђеном за представнике невладиних организација - у сали налазе као гости Француске, Немачке, Велике Британије и САД, после чега је дао реч шефу дипломатије Србије.

Представљајући документ, министар спољних послова Србије Вук Јеремић је изразио спремност српске стране на дијалог, али и поручио да Београд не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Он је објаснио да је резолуција, поднета након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, статусно неутралан документ, и да се њим поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога између две стране.

Јеремић је изразио очекивање да ће усвајањем резолуције бити створени услови за дијалог Срба и Албанаца.

„Немојте сумњати да ће Србија и даље остати одлучна. Нећемо се уморити зато што не смемо да не успемо. Преостаје много изазова пред нама, али су и наше снаге такве, јер гледамо у будућност са убеђењем у праведност наше ствари”, поручио је Јеремић.

Свој став о косовском проблему су, након усвајања резолуције, изнели представници више земаља чланица ЕУ, који су поздравили усвајање резолуције и поновили став својих влада о једнострано проглашеној независности Косова.

Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.

Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе.

„Кина подржава узајамно прихватљиво решење,” напоменуо је он.

Кина, како је додао, „прима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења.”

Он је поновио подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. „Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно прихватљиво решење,” истакао је он.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи.

Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености. Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је она, а ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир.

САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је амбасадорка САД.

Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону.

„Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење,„ рекао је он напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Представник Бразила је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Он је додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Он је изразио поштовање за „напоре ЕУ да Србија заузме разуман став.”

На крају, представник Фиђија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.

---------------------------------------------------------------------------------

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

ЊУЈОРК - Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

(/slika2)Јеремић је синоћ рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

„Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајнијих држава - Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију јасно је дискутовала у корист Србије”, рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

„Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности”, истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН.

Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације.

Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава - САД, Немачка, Британија, Италија и Француске - позвало представнике косовских Албанаца као госте.

-----------------------------------------

У расправи и против једнострано проглашене независности

ЊУЈОРК - У расправи која је претходила усвајању Резолуције Србије о Косову три државе су се успротивиле једностраном проглашењу независности од матичних земаља и подржале наставак дијалога.

Представник Азербејџана у ГС УН рекао је да његова земља има принципијелан став да једностране акције не могу да буду прихватљив начин за решавање територијалних питања, поштујући принцип заштите територијалног интегритета сваке државе и не дозвољавајући отцепљење.

Азербејџан подржава напоре да се настави дијалог између страна у циљу постизања безбедности у региону, додао је представник Азербејџана и подсетио да међународно право не дозвољава отцепљење држава нити допушта да се створе основе за признавање легитимности отцепљења.

Једини начин да се пронађе решење сукоба је приступ заснован на пуном поштовању духа међународног права, закључио је он.

Представник Венецуеле је изјавио да влада те земље сматра да је једнострано проглашена независност привремених власти Косова кршење Резолуције 1244, јер не узима у обзир поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Она је и у нескладу са претходним резолуцијама 1160, 1199 и 1203 из 1988 године и резолуција 1239 из 1999., рекао је представник Венецуеле.

Влада Венецуеле верује да је право на сецесију у контексту права народа на самосталност може да се примени само на колонизоване територије и подржава било које решење у складу са очувањем међународног права, закључио је он.

Представник Аргентине подржао је предложену резолуцију рекавши да у случају Косова постоји резолуција 1244 Савета безбедности која јасно успоставља правне и политичке параметре, али да је важно и и мишљење Међународног суда правде.

-------------------------------------------------

Позиција Грчке у погледу Косова остаје стабилна

АТИНА - Грчка је саопштила да је њена позиција у погледу Косова добро позната и да остаје стабилна, јавили су грчки медији.

„Ми ћемо наставити да улажемо напоре, заједно са нашим партнерима у Европској унији, у циљу европских интеграција региона”, изјавио је јуче портпарол грчког министарства спољних послова Григорис Делавекурас на конференцији за новинаре.

Он је раније казао да нацрт резолуције, који су усагласиле Србија и ЕУ, представља значајан развој догађаја који потврђује став и напоре које је уложила Грчка у проналажење решења за Косово које би се темељило на консензусу.

„Поново је потврђен и европски пут Србије, што је кључни елемент за решење за Косово, Србију и цео регион”, поручио је Делавекурас.

Танјуг

Коментари76
227e6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Esref Tandirevic
Ja tkodje mislim da je ova rezolucija jako dobra,ako,ponavljam,ako politicka elita bude svatila sta ona nudi i sta znaci.Ja iskreno sumljam da nasi politicari razumiju ovu rezoluciju.zato smatram da ce ovi pregovori doziveti fijasko.Srpski diplomata Vuk Jeremic mora imati u sebi pomirljivu i poverljivu diplomatiju prema albancima,ako to on nema tu nece ni biti pregovora sa nekim rezultatima.Dacu jedan primer;on je na generalnoj skupstini trazio da albanski diplomate napuste salu generalne skupstine,sa tim je samo pokazao da nasa diplomatija nema nikave vrednosti i da se bavi nekim banalnim stvarima,i u tome je dozivela veliki neuspeh,Albanci su ipak ostali u sali a diplomatija dozivela poraz.Zasto nasa diplomatija nije pozelela dobrodoslicu albanskoj diplomatiji i da su tu napravili neke razgovore i pokazali znake pomirenja i vrednosti republike srbije.zao mi je da jos nasa diplomatija nema pravih vrednosti za diplomatiju,zato ce stalno gubiti.Iskreno mi je zao sto smo bez mudrosti.
Mihajlo_10 Bones
Генерална скупштина УН једногласно је усвојила Kapitulaciju Србије о Косову - sta se tu jos moze da kaze!!! Mihajlo_10
GB GB
"Jednoglasno".-to me zbunjuje.
mihajlo simić
Tačno je da se vodila izgubljena bitka, ali se vode (isto tako) i izgubljeni ratovi. Knez Lazar nije hteo da "prede gaće i košulje" sultanu Muratu a "prinudio je" (ostavio) svome sinu da to radi, i gle čuda, sin je "vitez" i "vladar" a knez je postao "mučenik" i "svetac". Slobodan Milošević nije hteo rat u Jugoslaviji ali bio je primoran (zbog Srba u Hrvatskoj i BH) i izgubio te ratove. Neki izhodi se mogu naslutiti (intuitivno) ali postoje političke prinude u datim vremenskim okolnostima koji se nemogu izbeći a teško su objašnjivi, naročito (u sadašnjim vremenima) tvrdoglavim i glupim oponentima sa akdemskim zvanjima i političkim uticajima i gle čuda, (opet) oni likuju, trijumfuju, oni su "to znali", oni su "to govorili" . Kao što vidimo, istorija je puna absurda i mnogi se od njih proglase kao "velike" i "svetle" pobede i tako će se i slaviti u budućnosti.
Robert Fletcher
Pa Srbiji nema sanse da ista uradi dogod se Albanci tretiraju kao najveci prijatelji Kvinte. Samo objasnjenje predsedavajuceg zasedanja da su Taci i Sejdiu prisutni као гости Француске, Немачке, Велике Британије и САД, daje nam do znanja da su sve maske pale i da su Kosovari predodredjeni kao najnapredniji i najpovlasceniji deo Zapadnog Balkana. Svi pregovori ce biti gurani njima na vodu, tako da ce sve ovo biti repriza pregovora u Becu pod Ahtisarijem. Zasto im je jedna ovakva kvazi drzava potrebna koja ce samo trgovati drogu i belo roblje meni nikad nece biti jasno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља