уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:07
ИНВЕСТИРАЊЕ И ТРГОВАЊЕ НА БЕРЗИ

Колико вреде акције НИС-а

Трговина акцијама постала јевеома занимљива широј јавности од када око пет милиона грађана поседује акцијеовог предузећа, које се тренутно могу продати искључиво на Београдској берзи
среда, 15.09.2010. у 22:00

С почетком трговања акцијама Нафтне индустрије Србије на Београдској берзи, близу петмилиона грађана је добило задатак индивидуалног инвеститора. Да ли продати акције одмах или сачекати раст цене? Да ли ће се наставити тренутни пад цене акција? Колико реално вреди акција НИС-а? Да ли купити нове акције НИС-а на берзи по тренутним ценама и сачекати раст или дивиденду? Да ли је менаџмент НИС-а способан да унапреди пословање компаније?

Ово су само нека од питања која ће себи поставити сваки власник акција НИС-а у Србији, са циљем да што повољније прода акције које је добио. Иста ова питања постављају себи и сви остали инвеститори који поседују акције других компанија листираних на Београдској берзи.

Индивидуално инвестирање представља улагање новчаних средстава у различите хартије од вредности или капиталне пројекте са циљем остваривања приноса на уложена средства кроз увећање вредности или остваривање прихода од позитивног пословања.

Вредност хартија од вредности се мења свакодневно и зависно од врсте се објављује у јавним гласилима, на сајтовима берзе, фондова и других институција. Уобичајена улагања малих инвеститора су усредсређенана акције и обвезнице.

У Србији је на Београдској берзи листирано више стотина компанија, чијим се акцијама свакодневно тргује. Обвезнице у Србији нису нарочито развијене, бар када је у питању могућност малих инвеститора да их купују. У нашој земљи, тренутно, једина могућност малих инвеститора који желе да инвестирају у обвезнице је куповина државних записа Републике Србије.

Трговина акцијама на Београдској берзи ће у постати веома занимљива широј јавности, имајући у виду да око петмилиона грађана поседује акције НИС-а, које се тренутно могу продати искључиво на Београдској берзи. Осим акција НИС-а, на Београдској берзи се тргује акцијама стотина српских компанија.

Цене акција свих компанија на Београдској берзи могу се пратити свакодневно на сајту Београдске берзе,а цене акција којима се највише тргујеи у дневној штампи. Цене свакодневно флуктуирају, а укупни трендови кретања цена акција могу се посматрати кроз кретање основних индекса берзе – Белекс 15 и Белекслајн.

(/slika2)Приноси који се остварују трговањем на берзи су засновани на две основе: раст цене акција и исплата дивиденде. Раст цене акција може бити последица широког спектра фактора, а основни су квалитет пословања компаније и тржишни услови у којима послује компанија са акцентом на перспективу даљег пословања. Исплата дивиденде је резултат квалитетног пословања компаније и она се обично исплаћује на годишњем нивоу, с тим што је исплата могућа само ако је компанија остварила профит и ако је менаџмент компаније одобрио исплату дивиденде из профита.

За сваког малог инвеститора је од изузетне важности да упозна пословање компаније чије акције намерава да купи. Процена квалитета пословања и перспективе развоја компаније је заснована на оцени менаџмента компаније, тржишних перспектива привредне гране у којој послује компанија и упоређивањем пословања са конкурентским компанијама.

Улагање у акције одређене компаније је резултат процене инвеститора да ће остварити принос на уложена средства било растом цене акције билоисплатом дивиденди. Збир свих појединачних улагања и продаја акција формира трговање на конкретној берзи. Различите стратегије, очекивања и оцене појединачних инвеститора стварају и добитнике и губитнике на берзи.

Улагање на берзи треба посматрати као дугорочно улагање. Краткорочне приносе је могуће остварити у периодима раста берзе, али улагања ради остваривања оваквих приноса су врло ризична. Таква трговања се називају шпекулативним и углавном су заснована на неочекиваним информацијама о пословању појединачних компанија, које су доступне мањем броју улагача. Уколико се у обзир узме дугорочно посматрање кретања берзанских индекса, може се извести закључак да су само улагања на више од петгодина високопрофитабилна улагања. У овом периоду квалитетне компаније остварују профите, проширују пословање, исплаћују дивиденде и цена акција расте. Ипак, треба имати у виду да за инвеститоре на берзи не постоји „сигурно профитабилно” улагање и да сва улагања носе мању или већу дозу ризика. Од склоности инвеститора према ризику зависиће и начин улагања.

Због већег ризика које носи са собом, инвестирање на берзи доноси и веће профите од мање ризичних улагања, попут инвестирања у државне записе или штедње у пословним банкама.

-------------------------------------------------------- 

АЛТЕРНАТИВЕ ИНДИВИДУАЛНОМ УЛАГАЊУ НА БЕРЗИ

Индивидуално инвестирање на берзи спада у ризичније начине инвестирања. Под претпоставком да индивидуални инвеститор има ограничено знање о функционисању тржишта капитала и ограничена средства за улагање, која својом величином представљају безначајан део трговине на берзи, јавља се могућност погрешног улагања и умањења уложених средстава. Такође, индивидуални инвеститори због ограничених средстава нису у могућности да довољно диверсификују свој портфељ хартија од вредности куповином великог броја различитих хартија и тако ублаже ефекте повремених негативних кретања на берзи.

Због наведених ризика, на домаћем тржишту су присутни инвестициони фондови и добровољни пензијски фондови. Ови фондови прикупљају новчана средства појединачних чланова и укупно прикупљена средства инвестирају у хартије од вредности и капиталне пројекте, са циљем остваривања што већег приноса на прикупљена средства.

Инвестициони фондови и добровољни пензијски фондови управљају далеко већим средствима него што то чине појединачни инвеститори, што им даје могућност диверсификације ризика кроз куповину већег броја различитих хартија од вредности. Тиме се знатноумањују ефекти могућих негативних кретања на берзи и пада цена појединачних хартија од вредности. Осим тога, инвестиционим фондовима и добровољним пензијским фондовима управљају портфолио менаџери, који су обучени професионалци за пословање и улагање на тржиштима капитала.

Улагањем средстава у ове фондове ослобађате се обавезе свакодневног праћења кретања на тржишту капитала, истраживања о пословању појединачних компанија листираних на берзи и те послове остављате онимакоји су обучени за наведене послове. Уз то, умањујете и све остале ризике који проистичу из недовољног обима средстава за улагање.

kamatica.com


Коментари0
b0080
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља