четвртак, 21.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:26
НЕ САМО О ПОСЛУ: АЛИСА МАРИЋ

Краљица српског шаха

Наша најуспешнија шахисткиња свих времена, талентовани математичар и универзитетски професор, кандидат је за потпредседника Светске шаховске федерације у тиму Анатолија Карпова
субота, 25.09.2010. у 22:00
Близнакиње на првом такмичењу: Алиса је лево, Мирјана десно (приватна архива)

Први пут је села за шаховску таблу са три године, у дванаестој је постала најмлађи мајстор у историји српског шаха, у петнаестој омладински вицешампион света, са шеснаест сениорска првакиња Југославије. Њено пунолетство се подударило са освојеном титулом велемајстора, а у двадесетој години је постала трећа шахисткиња света. Носилац је две олимпијске медаље и победник три купа европских шампиона…

Са навршеном четвртом деценијом живота, једнако блистава, ведра и непобедива као онда кад је као „чудо од детета” савладавала старије, искусније и већ славне противнике за црно-белом таблом, Алиса Марић је данас доктор економских наука, професор маркетинга на универзитету Мегатренд, стални шаховски коментатор недељника НИН (у колумни „Рат на 64 поља”) и кандидат за потпредседника Светске шаховске организације (Фиде).

Бивши светски првак Анатолиј Карпов позвао је, наиме, нашу најуспешнију и најславнију шахисткињу свих времена да се придружи његовом тиму у изборима за новог председника Фиде, који ће се одржати за три дана у руском граду Ханти-Мансијску. И сама чињеница да је чувени руски велемајстор одабрао управо Алису за своју најближу сарадницу у кампањи, огромно је признање и за целокупни српски шах, а уколико Карпов постане „први човек” Фиде, његова потпредседница ће се наћи у положају да, после више од једне и по деценије, врати име своје земље у врх светске шаховске дипломатије.

Мада, ако ћемо право, Алиса Марић је већ и својим победама на шаховским турнирима довољно учинила за углед Србије.

„Рат” близнакиња на 64 поља

А како је све почело?

Трогодишње близнакиње Мирјана и Алиса су са великом пажњом и радозналошћу посматрале оца док помера фигуре по црним и белим пољима. Учинило им се да су ти човечуљци, коњи и куле неупоредиво занимљивији од лутака којима су се дотле забављале.

– Убрзо је открио да наше интересовање и таленат за шах надилазе пролазну дечију знатижељу, па је све више времена посвећивао нашем упућивању у овај спорт. И сам изврстан шахиста, па и такмичар, схватио је да је шах за нас постао много више од игре. Партије су бивале све озбиљније, увео је и шаховску литературу – сећа се наша саговорница.

– Корак по корак, почеле смо да побеђујемо њега, деку, маму, а онда и праве такмаце. Ипак, највећи изазов нам је био кад седнемо једна наспрам друге. Одувек смо волеле да се надмећемо, која ће брже, боље, више, даље… Борба над таблом је била увек узбудљива, јер иако смо биле изједначене, имале смо другачији стил игре: ја сам мирнија, сталоженија, играм на стратегију и завршницу, док је Мирјана динамична, оштра, воли отворену игру, спремнија је да ризикује, али и емотивније реагује на пораз или победу – прича Алиса.

Годинама су близнакиње Марић равноправно владале црно-белим краљевством, али је на крају ипак Алиса била та која је понела круну. Мирјана – кадетски првак света, двоструки сениорски првак Југославије, вишеструки репрезентативац и учесник Међузонских турнира у циклусу Светског првенства, подредила је своју каријеру сестриној, пружајући јој увек пуну подршку. Делиле су не само љубав према шаху, већ и таленат за математику. Обе су завршиле Математичку гимназију у Београду, да би двадесетак минута старија Мирјана дипломирала математику, а Алиса економске науке. Мирјана ради као програмер, удала се и има сина Филипа, тинејџера, теткиног љубимца, такође талентованог математичара. Алиса се није удавала, мада не искључује и ту могућност. Заљубљена је… али о томе не прича. Бар не јавно. На питања о шаху, међутим, радо и спремно одговара.

(/slika2)

Боби Фишер – сам против свих

Кога сматра најбољим шахистом свих времена?

– Бобија Фишера! Пре свега, он је био комплетан шаховски геније, све елементе је играо врхунски, за разлику од осталих светских првака који су ипак имали понеку слабост. Друго, одушевљавао ме је његов приступ игри, без компромиса, увек усмерен на победу. Најзад, својим оригиналним, самосталним, независним наступом показао је да у шаху постоји и нешто изван дотле доминантне руске школе шаха. Анализирао је партије боље и даље од целе руске екипе! Био је „сам против свих” – са дивљењем прича Алиса.

Ко су, по њеном мишљењу, данас најбољи шахисти света?

– „Вечити ривали” Анатолиј Карпов и Гари Каспаров.

А ко је највећа шаховска нада? Каже, млади Норвежанин Магнус Карлсен (тренира га Каспаров). Већ је виђен на месту садашњег првака света, Вишванатана Ананда из Индије, иначе Алисиног исписника и пораженог противника у једном такмичењу.

Шта је са српским шаховским талентима? Некада смо освајали пехаре на првенствима и олимпијске медаље, сад – на жалост – немамо светске резултате у шаху, и још ћемо чекати на нашег новог шампиона, сматра најуспешнија српска шахисткиња.

– Конкуренција је данас јака, много већа него у време Светозара Глигорића или Александра Матановића. Потребно је све више енергије, стрпљења и времена (новца можда и не толико) да се од даровитог шахисте направи шампион. Већ од малих ногу се такав таленат мора усмеравати и обучавати. Да нисмо имале онако предане родитеље (отац Небојша је предавао математику на факултету, а мајка Живана у средњој школи), да тата није толико радио са нама, Мирјана и ја никад не бисмо постигле овакав успех – истиче Алиса.

(/slika3)

Шах није мушки спорт!

„Краљица српског шаха” је сопственим примером збрисала све предрасуде о „шаховском уму” мушкараца и шаху као „мушком спорту”, што је и главни разлог да дечаке више и чешће подстичу да се баве шахом него девојчице (и иначе се у женски спорт мање улаже, примећује наша саговорница – уз изузетак тенисерки). А Алиса је своју прву турнирску победу забележила кад је, са девет година, победила девет дечака у девет партија!

– Поменућу и три сестре Полгар из Мађарске, три шаховска велемајстора. Најмлађа Јудит (рођена 1976) најјача је шахисткиња света, међу десет мушкараца! Одмалена је играла против момака – и редовно их побеђивала.

Да подсетим и на чувене грузијске шахисткиње које су такође „прегазиле” мушкарце у мечевима за титулу првака света: Мају Чибурданидзе, Нону Гаприндашвили, Нану Јоселиани и Нану Александрију – набраја наша саговорница.

У некадашњем СССР-у, где су постојале специјалне школе за младе шаховске таленте, Грузија је била прави златни рудник женских шаховских талената. Грузијска женска школа шаха је била најјача у свету, њене представнице су се деценију и по смењивале на месту светског првака. Наша Алиса Марић је, међутим, победила Мају и Нону, а коначан ударац доминацији „совјетског шаха” је задала поразивши, сензационалним резултатом, четири њихове такмичарке на Турниру кандидата за првака света у Боржомију 1990. године.

Два пута је Алиса замало постала светски првак. Титула јој је, ипак, измакла, оба пута због Кинескиња: 1991. у Пекингу је изгубила меч од Кси Јун (каже да је то био истовремено и најблиставији и најгори тренутак њене шаховске каријере), а 2001. у Москви од Цу Чен.
За разлику од наших најуспешнијих тенисерки или пливачица, прва дама домаћег шаха се не појављује у рекламама, нема своју модну линију, нити се о њу грабе спонзори. „Шах није таква врста спорта. Од њега може лепо да живи само неколико врхунских светских шампиона. Да будемо искрени – ко би спонзорисао надметање у којем посматрате два играча како седам сати мирно седе загледани у таблу?” – примећује Алиса.

Александра Мијалковић

..............
 
Посебне везе са „Политиком”

Алиса Марић има „посебне везе” са „Политиком”: ту су некада радили родитељи њеног оца (деда Никола је био спортски новинар и технички уредник, а бака Драгица дактилограф), тако да је као дете често долазила у нашу штампарију. Касније, као већ прослављена шахисткиња, на ТВ Политика је од 2003. до 2005. године водила запажену ауторску емисију „Алиса у земљи шаха”. Члан је Шаховског клуба „Политика”.

Победе на црно-белој табли

Четврт века је Алиса Марић предводница српског шаха, као победник Турнира кандидата, учесник Меча за изазивача светског првака и полуфиналиста Светског првенства. Пуних десет година (од 1990. до 2000) на пет узастопних првенстава света, Алиса Марић је била међу шест најбољих, а такав резултат није постигао ниједан други такмичар у историји нашег црно-белог спорта. Од 1986. до 2009. наступила је на десет шаховских олимпијада (одакле је донела две медаље) и пет европских екипних првенстава (једна медаља).

Рођена Њујорчанка

Сестре Марић су рођене Њујорчанке. Просто се догодило да је у то време њихов отац радио у седишту Уједињених нација. У Америци су завршиле и први разред основне школе, а онда су се за стално вратиле у Београд и кренуле у ОШ „Дринка Павловић”. Алиса каже да им је било необично јер се овде у школи много озбиљније и више радило него у америчкој, где је било више игре него учења. Захваљујући шаху Алиса је пропутовала свет, видела и доживела пуно тога – поред осталог да је у Кини заустављају пролазници и траже од ње аутограм – али не би, тврди, волела да живи у иностранству јер – странац увек остаје странац. Зато је њен мото „свуда пођи, кући дођи!”

Компјутери, интернет и шах

„Играти шах је данас сасвим другачије него у време кад сам ја почињала, јер тада није било компјутера ни интернета, а сада се без њих овај спорт више не може замислити. Неопходни су на турнирима. Уз њих стасавају нови нараштаји шахиста, постају велемајстори са 13, 14 година, што раније није могло без искуства и зрелости. Омогућавају да људи с разних крајева планете одиграју партију, да прате мечеве, коментаришу потезе… Шаховски софтвери су постали толико јаки да су незаменљиви у разради и анализи”, каже Алиса Марић, одмах додајући да се шах због овога никако није исцрпео, али је можда донекле изгубио на креативности и лепоти – постао је помало сувопаран.


Коментари4
7d9c6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivana stil
..kakva sjana vest!prekrasno!sahisti su izvrsni logicari,matematicari..sjajno za alisu!moje odusevljenje je neizmerno za takav um i razum!
Aндро Mошић
Iskrene želje Alisi da postane podpredsednik FIDE. Mirjanu i Alisu sa wihovim ocem, svojim kolegom Nebojšom, imao sam priliku da upoznam kao osmoškolke i veoma mi je drago da su ostvarile svoje životne i sportske ambicije. Sa Natašom Bojković i im Vuksanović su bile vrlo uspešan olimpijski tim.
dr b
moje divljenje izrazavam ovoj divnoj dami. hvala alisa na svemu i svako dobro u buducnosti.
Јован С. Илић
Како ми леже ова дивна прича о нашој најбољој шахисткињи Алиси Марић у којој се оправдано казује о доминацији женског пола уопште с обзиром да сам управо завршио телефонски разговора са Америком односно са саговорницом Лепшом Вушковићем Београђанком која сада живи у тој земљи која је до јуче била једна од 21. жена у свету по звању, а која се бави физиком. Данас , како ми је рекла, приближила се самом врху чиме је дала допринос глобалној оцени да су жене у односу на мушкарце добиле примат. Свидело ми се и ово кад је Алиса нанизала, са девет година девет мушкараца. Најлепшу причу, пре ове чуо сам о Алиси од Бранислава Крце Ракића. Браво Алиса краљице Српског шаха!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Мозаик /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља