недеља, 29.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 26.09.2010. у 22:00

Мићуновић: Суочавамо се са реалношћу и рецимо истину; Вучић: Из пароле ДС „И Косово и Европа“ испало је Косово

Питање северног Косова је флуидно и о томе ће се разговарати

Још није познато о чему ће тачно разговарати Београд и Приштина.

После сусрета Бориса Тадића, председника Србије, са Кетрин Ештон, шефицом европске дипломатије, јавност је сазнала да ће се прво разговарати о „лакшим темама”. О томе шта би требало да буду теме предстојећих преговора, мишљења су укрстили Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС, и Александар Вучић, заменик председника СНС.

Мићуновић: Очигледно је да се питање статуса онако како је постављено до сада вероватно неће отварати у овом смислу, него ћемо поћи од неких ствари које су конкретне и важне. Мислим да је нама много прече да разговарамо него Албанцима.

Политика: Али до пре неки дан се говорило да треба да се разговара о статусу?

Мићуновић: Ја нисам рекао да не треба да се разговара о статусу, већ говорим о томе шта ће, по мом очекивању, бити предмет разговора. Ми имамо пуно разлога да о томе разговарамо. Пре свега ће се разговарати о статусу људских права na Косову. Ми тамо имамо наше сународнике и никад не можемо бити незаинтересовани и равнодушни о њиховом статусу. За то имамо прилику, јер је изгласана резолуција у Савету Европе, која је врло критична о стању људских права на Косову.

Друга тема је питање имовине, приватне и државне. Затим, ту су наши манастири и културни споменици, али и разна економска питања, која не треба да занемаримо. Наш извоз на Косово је већи него у Америку и ми имамо суфицит у тој размени. Дакле, ми смо заинтересовани за трговинску размену и инвестирање. На крају, биће покренуто и питање севера Косова, његовог статуса. Ту ће се решавати суживот између једних и других у будућности.

Вучић: Као човек који веома поштује г. Мићуновића, морам да кажем да је он, ово што је изговорио, много поштеније рекао него његове колеге, други представници режима. Они нас убише, свакодневно, својим лажима о томе како ћемо да разговарамо о статусу.  Г. Мићуновић је изнео и оно што су ставови ЕУ. Они су ту причу завршили и сада гледају како да је заврше у Србији. Ја мислим да је увек проблем била потреба политичара да лажу и измишљају пред грађанима нешто за шта сами знају да је ноторна глупост. И то је ствар коју ја највише замерам ДС. Да су сви изашли, као г. Мићуновић, и рекли: „То ће бити“, онда бих ја могао да кажем да се не слажем са тим и тим, јер је то против Устава Србије. Можда бих рекао да није лако да буде другачије, јер знам под каквим сте притисцима и чему сте све изложени. Али, овако, ја немам шта друго да кажем, сем да је невероватна разлика између онога што износи г. Мићуновић и онога што је, тобоже, званичан став.

Политика: А колика је опасност да се уопште не разговара о статусу?

Вучић: Г. Мићуновић ниједног тренутка није поменуо да ће се разговарати о статусу. Он је поменуо север Покрајине.

Мићуновић: Створена је одређена клима игнорисања чињеница већ 1999. године, изјавом да смо ми победили на Косову. Међутим, потребе су биле, вероватно, и политичке, а рекао бих, мало и у одбрану тих који су тако мислили, и психолошке – да народ треба припремити да то некако преболи. Али, онда се то допало многима, и на томе се онда инсистирало као на чињеници која постоји. Мислило се: имамо Резолуцију 1244 – није све пропало, само је питање тренутка када ћемо ми то питање поставити и тог тренутка ће се оно решити у нашу корист.

Политика: Шта смо у међувремену добили, а шта изгубили?

Мићуновић: Добијено је време, од оног тренутка када су биле паљевине цркава на Косову и организовани конфликтни протести са људским жртвама и митинзи са паљењем амбасада у Београду, до овог мирног разговора. Али смо изгубили, у смислу ритма, могућност да тај проблем решавамо како бисмо могли много више да се посветимо и нашим унутрашњим проблемима, пре свега организацији државе и привреде, која је и даље, како видимо, у лошем стању.

Политика: Хоћете да кажете да је на власти да сада каже истину?

Мићуновић: Ја мислим – да, али не само ова власт да каже, него свако ко је одговоран, ко је био на власти и у политичком животу. То народу данас не треба много ни објашњавати.

Вучић: Ја мислим да људи у Србији све разумеју и ја бих волео када би и други били отворени колико је г. Мићуновић. Дивим се његовој слободи, тиме што показује да држи до свог достојанства, до онога што има у својој глави и да то потпуно слободно износи, иако би му, можда, то у његовој партији замерили.

Две године смо слушали причу како ћемо да победимо пред МСП, дан уочи пресуде МСП ви сте чули г. Јеремића да ми тамо побеђујемо, а сви су знали резултате. Дан после тога ми смо поднели текст резолуције, за коју смо знали да не може да прође и да ће да нам направе најгору могућу варијанту. Уместо да смо се одмах консултовали, могли смо макар једну бољу реченицу да направимо.

Политика: Који је план за даље?

(/Slika2)Вучић: Ја ћу вам саопштити шта ће њихов (ДС – прим. а.) план да буде, шта ће да изведу на крају. Они ће нам саопштити као страшан успех, као величанствен успех и изванредну победу Бориса Тадића и наше дипломатије то што сада иначе имамо у рукама. Пре две године смо имали и више у рукама, то г. Мићуновић зна, и у време владе г. Коштунице смо имали још више у рукама, па нисмо искористили.

Сад имамо у рукама ово о чему је говорио г. Мићуновић. Они нама нуде као држави тај специјални статус за север Косова, вертикалну везу са Београдом. Рећи ће: „Имаћете пуну контролу над финансирањем севера, имаћете шта год хоћете, али ће морати да остане у држави Косово. Узми или остави.“

Политика: Мислите ли да то треба прихватити?

Вучић: Ми имамо Устав и мислим да не можемо на такав начин да прихватимо. Да ли ћемо бити натерани, е то је већ други падеж.

Мићуновић: Прво да кажем да ме ови комплименти г. Вучића, на чему му ја захваљујем, не могу заварати да …

Вучић: Ништа лоше нисам мислио.

Мићуновић: …постоји сад нека моја посебна политика коју нема ДС. Неће ме завадити са странком. Наравно, ДС је покушавао и то је морао, на неки начин и због Устава, да покуша да се то решава на правном терену. Друга средства нисмо ни могли ни хтели да опробавамо. Видели смо какав је био одговор МЦП. Према томе, ДС је урадио све што је могао да пронађе решење. Наравно, односи снага су такву какви јесу и стварност је таква каква јесте, а ми је можемо прихватити или игнорисати.

Постојала је у јавности, захваљујући политици појединих партија, веома напета ситуација да би се тада могло разговарати на онај начин на који то може данас. У том смислу, то јесте добијено време за припрему грађана за реалност. Јер, јако дуго су их многи „напумпавали” и обећавали паралелну, али виртуелну стварност, а сад имамо сусрет са реалношћу и треба одговорно да реагујемо и да у преговорима добијемо и оно што је праведно и могуће.

Политика: А шта ћемо са Уставом?

Мићуновић: Сваки се устав може променити у складу са реалношћу. Устав треба да одсликава реалност, и то му је и задатак. Не верујем да је то нека непремостива препрека. А што се тиче понашања ДС, ако се прате контакти и атмосфера у УН, као и разговори које је председник Тадић имао са представницима међународне заједнице, види се да ту постоји једна потпуна опредељеност за реалистичан приступ решавању косовског питања. Дакле, не бих хтео на било који начин да примам комплименте које не заслужујем да сам изузетно сепаратан у односу на политику странке.

Вучић: Нисам рекао да сте изузетно сепаратни, него сам Вам само честитао на слободоумљу.

Мићуновић: Ја сам, наравно, то што сам говорио, говорио увекслободно и у странци и јавно. То је био један реалистичан приступ. И увек сам говорио да виртуелну стварност не можемо претпоставити реалности, јер ће нам се то кад-тад на неки начин осветити. Ми смо сада, да тако кажем, отрежњени шта можемо да урадимо и треба да то урадимо паметно, да добијемо што можемо више. Мислим да је то питање северног Косова још увек флуидно, о томе ће се разговарати, ја сам бар чуо различите предлоге и мишљења различитих људи, али то је једна ствар која ће тећи. На крају крајева, то питање ће постати мање драматично онога тренутка када уђемо у ЕУ, и ми и Косово, и цео Балкан.

Али ја сада морам да похвалим господина Вучића: мени је драго што он сада има неемотиван, умерен, хоћу да кажем рационалан став. Раније је то изгледало другачије и мени је драго да се ми сада слажемо. Али треба да се слажемо у том смислу да одржимо, барем у питању Косова, некакав консензус у друштву, да се понашамо рационално у интересу грађана.

Вучић: Морам подсетити г. Мићуновића да је парола ДС до пре 20 дана била „И Косово и Европа“. Косово у Србији, и Европа. Онда је заборављено Косово из пароле „И Косово и Европа“ и речено је „Завршетак историјског конфликата у региону и Европа“. Ништа то не би представљало драматичан проблем да није у питању држава. Испоставило се, и ја се слажем када г. Мићуновић каже да се морало навикавати и да ће људи сада лакше да прихвате реалност. Значи, неко признаје да су смишљено лагали народ, све време су знали и само куповали време, да би народ лакше прогутао реалност.

Политика: Тренутно се ни у Вашој странци не зна да ли Европа има алтернативу или нема..

Вучић: Код нас се зна, за нас је Србија најважнија. Да, ми смо за европски пут Србије, али је за нас наша земља најважнија.

Мићуновић:Ипак, г. Вучићу, ово заједничко откриће са ДСС-ом, да Европа има алтернативу – није ме изненадило. Све има алтернативу. И живот има алтернативу, само се она зове смрт. Очекујем да се опише та алтернатива, да јој видимо предности, ако их има. Ово је моја чисто логичарска радозналост. Али да се вратимо теми: ја закључујем да се г. Вучић слаже да постоји реалност коју смо једнако перципирали и оценили. Он се слаже да је ту немогуће смислити неке мудрости или снаге које можемо открити да променимо ту реалност. Само он замера што је та реалност таква каква јесте. Али она није могла бити друкчија. Не делује убедљиво да би се та реалност променила да је ДС причао другачију причу. А какве сте све приче г. Вучићу, Ви и Ваша странка, причали! То је деловало потпуно независно од тога шта се о томе причало. Дакле, ако прихватате ову реалност, онда морамо да се окренемо чињеници шта са овом реалношћу – каква јесте сада – да нешто учинимо. То је оно на шта је апелујем.

Б. Митриновић

Б. Чпајак

Коментари37
218e5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Маринко Јашић
Стварању реалности о којој је овдје ријеч у доброј мјери су помогле политичке странке које су на власти од 2000, посебно ДС у којој је господин Мићуновић на челу Политичког савјета. Није се на вријеме препознало да се у једном историјском тренутку поклопио интерес велике свјетске силе и дугогодишња тежња Албанаца са Косова и Метохије да се осамостале и уједине са својим сународницима у Албанији, за шта кривицу сноси руководство Србије које је било на власти до 2000. и вукло погрешне потезе. Кад није пристала да буде добровољно окупирана, Србији је наметнут рат који је морала да изгуби, па је дио њене територије окупиран. Ипак, Резолуцијом СБ УН 1244 потврђен јој је територијални интегритет уз довођење УМНИК-а да привремено управља Косовом и Метохијом. Све што је послије чинила и пропустила да чини власт у Србији је помогло да позиција Србије у ријешавању проблема слаби, а позиција самопроглашене државе Косово јача. То је та реалност. Зар је то одговорна државна политика?
ssss+ srboslav
Sta pricate o stvarima koje neznate, krenite od onoga sto svi znamo i svet zna, a to je da je to Srbija pa kad je tako a i u papirima stoji( opet svet saglasan toj.UN) da Srpski granicari trebaju biti na granici Srbije onda gospodo sprovedite to milom ili silom,sta vam tu nije jasno, pa to vam je posao za to ste placeni smutljivci jedni!
B S
Gospodine Vučiću, nije mi namera da budem nekulturna niti drska, ali Vi, prosto izazivate takvu reakciju čim otvorite usta. "Notorna glupost i laži" kako kažete su, samo i isključivo, "specijaliteti" iz kuhinje SNS-a!!!
Dragisa Prvulovic
@da da: "Да, рецимо истину, г. Мићуновићу: Косово је Србија. Ако не верујете, погледајте наш Устав." ... Mi smo mogli da donesemo ustav i da je Kraljevina Engleska sastavni i neotuđivi deo naše države i sve to lepo da stavimo u preambulu ... pa šta? Da li mislite da nekoga u belom svetu zanima šta smo mi stavili u naš ustav ? Da li to što u našem ustavu piše da je Engleska u stvari Srbija znači da to stvarno i jeste ?
Dragisa Prvulovic
@Ceda Bradic: Gospodine Bradicu, ne računajte mene i moju porodicu (a odgovorno tvrdim ni 80% stanovništva) za bilo kakv rat. Mi (moja porodica) smo odavde otišli čim neko sa vlasti pomene "R", na državnoj granici smo kada dođe do "A", a kad izgovori "T" već smo u inostranstvu, odakle ću zadnjim atomom snage da se borim da kad-tad odgovaraju SVI koji su pozivali na rat. Toliko od mene !

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља