уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:06
СТАМБЕНИ КРЕДИТИ

Проверити понуде у свим банкама

Уколико бисмо рангирали стамбене кредите према висини каматне стопе и укупној цени за корисника, кредити уз субвенцију Републике Србије били би најјефтинији, следе они из потенцијала пословних банака осигурани од стране НКОСК, а потом стамбени кредити за финансирање куповине неукњижених стамбених објеката.
Аутор: kamаtica@comсреда, 17.11.2010. у 22:00

Куповина некретнине је једна од највећих инвестиција у животу просечног човека. Доношење мудре одлуке о куповини некретнине је половина успешног посла, а другу половину чини избор правог извора финансирања. У нашим условима избор извора финансирања углавном се своди на избор правог стамбеног кредита. Стамбени кредит највећим делом утиче на вредност укупне инвестиције, те избор правог стамбеног кредита постаје пресудан фактор у оцени исплативости инвестиције у некретнину.

Стамбени кредит је врста дугорочног кредита намењеног за куповину стана, куће, изградњу, реконструкцију, адаптацију или доградњу стамбеног објекта. У Србији је актуелно неколико врста стамбених кредита, које одобравају пословне банке, а који се финансирају из различитих извора.

Стамбени кредити могу бити са различитим процентом учешћа, из потенцијала пословних банака, уз субвенцију Републике Србије, осигурани код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), за укњижене или неукњижене непокретности и слично.

Услове одобравања стамбених кредита углавном одређују пословне банке својом пословном политиком. Изузетно, код кредита које субвенционише Република Србија, поједини услови су одређени од стране надлежних министарстава задужених за субвенције.

Проценат учешћа код стамбених кредита се најчешће креће између пет и 20 одсто. Што је учешће корисника кредита веће, то ће укупна цена стамбеног кредита бити мања, а рата током отплате нижа.

Осигурање стамбених кредита код НКОСК није обавезно код свих врста кредита, међутим, пословне банке све више инсистирају на овом елементу као обавезном код већине стамбених кредита. Уколико је стамбени кредит осигуран код НКОСК, корисник ће отплаћивати кредит по нижој каматној стопи. С друге стране, треба имати у виду да осигурање код НКОСК повлачи стартне трошкове пре исплате кредита, а који обухватају 30 евра једнократне накнаде за обраду кредитног захтева и премију осигурања од 1,5 до 3,5 одсто износа кредита. Стамбени кредити за финансирање куповине укњижених објеката су увек јефтинији и носе ниже каматне стопе на позајмљена средства од кредита за куповину неукњижених објеката.

Уколико бисмо рангирали стамбене кредите према висини каматне стопе и укупној цени за корисника, стамбени кредити уз субвенцију Републике Србије били би најјефтинији, следе стамбени кредити из потенцијала пословних банака осигурани од стране НКОСК, а потом стамбени кредити за финансирање куповине неукњижених стамбених објеката.

Месечна рата за отплату стамбеног кредита не би требало да пређе 60 одсто укупних нето прихода дужника по кредиту. Уколико дужник своја месечна примања остварује у валути која се разликује од валуте у којој је индексиран стамбени кредит, максимално месечно кредитно задужење може бити 50 одсто. Наведена кредитна задужења се односе не само на рату стамбеног кредита, већ на збир свих месечних обавеза по основу кредитних задужења поред стамбеног кредита, било да је реч о готовинским или потрошачким кредитима. Кредитну способност појединачног клијента пословна банка оцењује на основу документације о месечним приходима и извештају Кредитног бироа. Да би стамбени кредит био одобрен, један од основних услова, као и код осталих врста кредита, јесте да је клијент у протеклих 36 месеци био уредан у измиривању обавеза по основу кредитних задужења.

Као средства обезбеђења за стамбени кредит пословна банка најчешће од клијента захтева успостављање хипотеке првог реда на некретнини која је предмет куповине или на некој другој некретнини, чија вредност прелази вредност стамбеног кредита. Ако се хипотека успоставља на некретнини која је предмет куповине, степен завршености исте мора бити најмање 80 одсто, уколико је у питању некретнина у изградњи. Степен изграђености некретнине оцењује овлашћени проценитељ.

Уколико касније дође до престанка отплате кредита, пословна банка има право да некретнину под хипотеком прода ради наплате дуга.

 ------------------------------------------------------------------------

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА СТАМБЕНИ КРЕДИТ

Пословне банке имају дискреционо право да од зајмотражиоца стамбеног кредита траже додатну документацију уз основну, која важи за све пословне банке. Основна документација коју је потребно приложити за одобрење стамбеног кредита обухвата:

– захтев за стамбени кредит

– оверену потврду о запослењу и висини месечних примања

– фотокопију личне карте

– предуговор о куповини непокретности оверен у суду

– процену вредности непокретности која је предмет хипотеке од стране овлашћеног проценитеља

– изјаву о административној забрани

– власнички лист и пратећу документацију за обезбеђење кредита хипотеком.

----------------------------------------------------------------- 

САВЕТИ ЗА ИЗБОР СТАМБЕНОГ КРЕДИТА

Процес трагања за најбољим стамбеним кредитом може бити дуг и захтевати исцрпљујући процес провере великог броја различитих понуда пословних банака. Следеће препоруке ће вам у великој мери олакшати процес избора и скренути пажњу на битне услове кредита, који имају највећи утицај на степен повољности одређеног стамбеног кредита:

– проверите понуде свих пословних банака које нуде стамбене кредите

– захтевајте податак у којој валути је индексиран кредит

– распитајте се да ли је каматна стопа променљива и под којим условима се она може променити

– проверите могућности различите висине учешћа и његовог утицаја на укупну цену кредита

– испитајте висину својих обавеза у погледу осигурања кредита и осигурања некретнине током периода отплате кредита

– проверите услове превремене отплате кредита или дела кредита

– врло је важно проверити да ли некретнина испуњава услове за успостављање хипотеке

– распитајте се о томе ко може бити садужник и учествовати у отплати стамбеног кредита.

----------------------------------------------------------------------- 

СУБВЕНЦИОНИСАНИ СТАМБЕНИ КРЕДИТИ

Субвенционисани стамбени кредити представљају тренутно најповољнији облик стамбеног кредитирања у Србији. Међутим, право на субвенционисане стамбене кредите могу остварити само одређене категорије становништва, које испуњавају услове прописане од стране надлежних министарстава Владе Републике Србије.

За субвенционисане стамбене кредите могу конкурисати грађани који немају некретнину у власништву, старости између 20 и 45 година, са примањима не већим од 120.000 динара и без других стамбених кредита или кредита за адаптацију у коришћењу.

Повољности субвенционисаних стамбених кредита се манифестују кроз вишеструко ниже месечне рате до 31. 10. 2012. године и током последњих пет година отплате кредита, када Република Србија средствима из буџета финансира припадајуће камате, а корисник врши отплату само главнице ануитета.


Коментари0
bf8a9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља