уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:27
КАКО ИНВЕСТИРАТИ У БУДУЋНОСТ ПОРОДИЦЕ

Традиционално улагање у некретнине

Инвестиције у некретнине подразумевају, улагање у куповину сопственог стамбеног простора, у стамбени простор за издавање или у комерцијални простор за издавање
среда, 24.11.2010. у 22:00

Свака породица на различите начине покушава да обезбеди сигурнију будућност за своје чланове. Као један од најважнијих елемената сигурне будућности, појављује се новац, који на различите начине можете инвестирати и тако сачувати и увећати вредност истог за будућност.

За сваку породицу је при избору начина инвестирања најважније да одреди циљеве инвестирања и степен ризика који је спремна да прихвати у инвестирању. Под циљевима се може подразумевати очекивана висина ликвидних средстава у одређеном периоду или очекивања у погледу могућности куповине неког трајног потрошног добра након протека одређеног периода и сл. Различите врсте инвестиција подразумевају и различите степене ризика. Инвестиције могу бити краткорочне, дугорочне, више или мање извесне – те је неопходно одлучити до које границе ризика сте спремни да улажете и која је разлика у потенцијалној добити са различитим степеном ризика.

Након наведених одлука, потребно је донети одлуку о врсти конкретног улагања и начину на који ће се вршити улагање.

Инвестиције које су доступне физичким лицима и породицама у Србији могу се разврстати у четири основне категорије:

– депозити

– дужничке хартије од вредности

– власничке хартије од вредности

– некретнине

Улагања у ове категорије инвестиција може бити директно или индиректно (преко различитих врста посредника).

Наведене врсте инвестиција носе различите нивое ризика, али и различите нивое приноса које можете остварити. Депозити и дужничке хартије од вредности носе ниже нивое ризика по инвеститора, али и ниже приносе, док власничке хартије од вредности и некретнине могу донети значајне приносе, али и губитке, због чега се сматрају ризичнијим улагањима. Међутим, дугорочно посматрано, све наведене инвестиције носе мање или веће приносе, а ризици се углавном појављују код краткорочнијих улагања. Због тога, избор било које од горе наведених опција на рокове дуже од 3-5 година доноси принос за улагача.

Ради смањивања општег ризика препоручљиво је улагање у различите врсте инвестиција, па чак и у различите модалитете у оквиру исте врсте инвестиције. Овакво улагање је познато као диверсификовано улагање и једно је од опште прихваћених начела инвестирања.

ДЕПОЗИТИ

Иако то није општеприхваћено у нашој земљи, из оправданих разлога у ближој историји, уобичајено је да се готов новац држи на штедним рачунима у пословним банкама. Овако акумулиран новац, било орочен или не орочен, доноси одређену камату, а истовремено пословна банка обезбеђује клијенту сигурност и доступност новца у било ком тренутку. Принос на депозите је низак, и по многим дефиницијама, депозити се ни не сматрају инвестицијама, међутим, у нашим условима, при недовољно развијеном тржишту капитала, штедња у пословним банкама и даље представља један од најпопуларнијих видова „инвестирања“ грађана.

Депозити у пословним банкама су одлично решење за оне који не желе да преузму било какав ризик зарад већег приноса на уложена средства. Најчешће се депозити користе као извор финансирања за краткорочне куповине – путовања, мали кућни апарати и сл., и као фонд за непредвиђене ситуације за чије решење је краткорочно неопходна неочекивана сума новца.

ДУЖНИЧКЕ ХАРТИЈЕ ОД ВРЕДНОСТИ

Дужничке хартије од вредности представљају сличан инструмент улагања као и депозити. Реч је о куповини хартија од вредности које издају држава, општина или компанија. У Србији су тренутно присутне само дужничке хартије од вредности које издаје држава (државни записи), а које су доступне физичким лицима. Упоређујући ризик код дужничких хартија од вредности државе са ризиком код депозита у пословним банкама, може се рећи да је први нешто нижи, али углавном доноси и нешто нижи принос него што је то случај код штедње у пословним банкама. Морамо ипак нагласити да се овај однос приноса у нашим условима често мења, те да иако су мање ризичне, дужничке хартије од вредности које је издала држава често доносе веће приносе од штедње у банкама.

ВЛАСНИЧКЕ ХАРТИЈЕ ОД ВРЕДНОСТИ

Власничке хартије од вредности или акције, представљају удео у власништву компаније. Куповином акција постајете један од власника компаније и по том основу можете остварити приносе по два основа: дивиденде и капиталне добити.

Дивиденда представља расподелу профита који је остварила компанија на крају године. Редовна расподела дивиденде није обавезна и зависи од успешности пословања компаније. Због тога је јако важно куповати акције само профитабилних компанија и компанија са перспективом у будућем пословању.

Капитална добит представља остварење приноса по основу продаје купљених акција по већој цени. Куповна и продајна цена акција су резултат кретања тржишне цене акција на берзи и што је већа разлика између њих у корист продајне цене, то ће улагач остварити већу капиталну добит. Грађани који остваре капиталну добит у обавези су да је пријаве локалној пореској јединици и да уплате припадајући порез на капиталну добит од 10%. Грађани могу куповати акције преко овлашћених брокерско-дилерских друштава и кастоди банака. За услугу посредовања, ови учесници на тржишту наплаћују провизије од 0,5 до 3 одсто.

Улагање у власничке хартије од вредности представља један од ризичнијих видова улагања, јер улагач нема гаранција да ће остварити зараду, па чак ни да ће повратити своју инвестицију. Међутим, улагање у здраве и профитабилне компаније у дугом року готово увек доноси профит, који најчешће превазилази приносе на све остале врсте улагања. Краткорочно улагање, са друге стране, носи високе ризике, али и потенцијално високе добитке у само неколико месеци, понекад чак и недеља.

НЕКРЕТНИНЕ

Некретнине представљају традиционалан вид улагања, који захтева висока почетна улагања уз дугорочан и спор повраћај уложеног новца. Инвестиције у некретнине подразумевају, улагање у куповину сопственог стамбеног простора, у стамбени простор за издавање или у комерцијални простор за издавање. Улагање у сопствени стамбени простор је инвестиција која не доноси директан новчани принос, али ће вам уштедети значајна средства која бисте утрошили на плаћање закупнина за изнајмљене станове или куће. Највећи број грађана Србије улагање у сопствени стамбени простор сматра инвестицијом живота и ово је најчешћи вид инвестирања у нашој земљи у последњих неколико деценија.

Улагање у стамбене и комерцијалне просторе за издавање представља инвестицију, која слично улагању у власничке хартије од вредности, доноси приносе по два основа: закупнине и оствареној капиталној добити продајом по вишој цени. За оваква улагања важе готово потпуно иста правила као и код власничких хартија од вредности.

Наведени видови улагања су основни и између њих постоји доста подваријанти, које најчешће подразумевају посреднике, удруживање и плаћање трећих лица оспособљених за инвестирање. Србија је земља у којој још увек нема превише могућности за инвестирање просечних грађана, али временом ће се ове могућности појављивати, вероватно и преплавити тржиште домаћег капитала.

kamatica.com


Коментари1
79ece
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Sve je to tacno, ali funkcionise samo u jednoj pravnoj drzavi.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља