среда, 20.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 29.11.2010. у 22:00

Викиликс терористичка организација?

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Америчка влада и посебно њена дипломатија појачали су акцију „контроле штете”, после провале у архив Стејт департмента и Пентагона. Због тога су се јуче јавности обратили и председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон.

Први закључак, пошто је део садржаја дипломатске електронске поште до које је дошла организација „Викиликс” у недељу увече прво објављен на сајту „Њујорк тајмса”, а јуче и у свим новинама и увелико распредан у телевизијским емисијама, јесте да су размере поремећаја које ће ова „провала” унети у америчку дипломатију за сада тешко сагледиве, као и да је нанета огромна штета америчким интересима и њеној безбедности.

„Бомба” је постављена у саме темеље дипломатије која је као делатност јавна само на површини, док се њена суштина обавља тајно и открива се тек кад се уобличи резултат: постигне неки међународни споразум или договори нека акција.

Садржаји дипломатских депеша, које су данас у ствари шифрирана електронска пошта, која се шаље и прима преко специјалних уређаја, по правилу су доступни тек после неколико деценија, када су актери или мртви или одавно престали да буду важни. Тренутно је доступна архива Стејт департмента тек из 1972. године. Депеше које је ставио, или тек намерава да стави на увид „Викиликс”, углавном су од 2007. наовамо.

Оно што је управо објављено само је мали део, али, по свему судећи, најпровокативнији. Дипломатске депеше су иначе или инструкције дипломатским мисијама (Америка их има укупно 270, амбасада, конзулата и других представништава) из централе или повратни извештаји о отвореним разговорима иза затворених врата, информације свих врста и пратеће анализе.

Чак и кад износе и оно што је углавном познато, као што је рецимо дволичност главног америчког локалног савезника у авганистанском рату, Пакистана, или кад јеменски председник чињеницу да Американци бомбардују склоништа терориста у његовој земљи крије од сопственог народа, депеше износе важне детаље, који или наносе штету америчким партнерима или компромитују саме Американце.

Непосредни резултат је дипломатски скандал, мањих или већих размера, практично у свакој америчкој амбасади.

Главне дискусије јуче у Вашингтону вођене су око тога како прво спречити да „Викиликс” објави преостале транше дипломатског архива у чији је посед дошао, „нелегално” како се овде тврди, и како онемогућити да се нешто слично догоди убудуће.

То како је дошло до овог цурења без преседана, за Америку много штетнијег од претходних „подвига” организације „Викиликс” (објављивање тајних докумената о ирачком и авганистанском рату), углавном је познато: за то се основано сумњичи незадовољни млади војник Бредли Манинг (23), који на свом радном месту у Багдаду имао приступ поверљивој и заштићеној мрежи SIPRNET („Secret internet protocol router network”), намењеној војном и дипломатском интернет саобраћају. Манинг је велики део архиве из те мреже копирао и доставио „Викиликсу”.(/slika2)

Ухапшен је кад је штету већ направио, пошто се похвалио једном хакеру да ће „Хилари Клинтон стрефити инфаркт кад буде обелодањено оно што има”. Хакер је међутим схватио да је реч о нечему што је сувише важно и опасно, па је свог „колегу” пријавио властима.

Иронија је да је SIPRNET као мрежа са релативно великим бројем корисника (између 500.000 и 600.000) устројена баш да би повећала јавност и омогућила да поверљиве информације користи што више владиних агенција, односно људи у њима са одговарајућим овлашћењима за приступ.

Та јавност, у име које је и „Викиликс” објавио велики број америчких тајни, сада ће бити прва жртва. Најављује се већ реорганизација процедура и природа ове мреже, уградња система који ће онемогућити да се са ње копирају садржаји и сличне рестрикције.

Што се тиче „Викиликса”, изгледа да је највећа дилема да ли га прогласити „терористичком организацијом”, што је формално предложио новоизабрани републикански конгресмен и будући председник Конгресног комитета за домовинску безбедност Питер Кинг.

Иако формално „Викиликс” за то испуњава критеријуме, јер је, прво страна организација, а својим активностима заиста угрожава безбедност америчких држављана и националну безбедност САД, одлука ће бити веома деликатна, јер би то значило да се тенковима иде на миша. То би Џулијана Асанџеа, који се ставио у улогу „новинарског Џемс Бонда”, ставило у исти ранг са Осамом бин Ладеном.

Што се других средстава тиче, овдашњи сајтови који се баве информатичким технологијама износе претпоставку да је Америка извршила сајбер напад на сервере „Викиликса”, који су у недељу били блокирани старом хакерском техником „бомбардовања” серијом узастопних захтева за одговорима.

Главни проблем је међутим како да америчка дипломатија поврати поверење својих страних сабеседника: да ли ће они убудуће уопште бити спремни да са америчким дипломатама, било ког ранга, уопште отворено разговарају, имајући у свести могућност да то једнога дана негде буде објављено.

На америчке дипломате ће се ионако убудуће гледати и другим очима, после обелодањивања инструкције коју је потписала Хилари Клинтон, о прикупљању личних података о релевантним страним личностима: бројевима њихових кредитних картица, банковних рачуна, компјутерских програма које користе, па чак и биометријских чињеница, као што је то посебно тражено да се прибави о генералном секретару УН Бан Ки Муну и његовом окружењу.

Мало ће у том погледу помоћи изјава Филипа Кроулија, споксмена Стејт департмента, да амерички дипломати нису шпијуни, већ само оно што им име каже – дипломате, који раде исте послове „које су радили стотинама година”.

Линија између дипломатије и шпијунаже која је одувек била танка – шпијуни су често имали дипломатско покриће, а дипломате шпијунирале – чини се да је после обелодањивања поверљивих депеша сасвим нестала.

Милан Мишић

---------------------------------------------------

Њујорк тајмс: Документи од јавног интереса

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Први наставак свог досијеа о „Депешагејту”, како се афера са објављивањем америчке дипломатске архиве већ понегде назива, „Њујорк тајмс” је јуче објавио на пет страна, на пола насловне и четири целе унутра. Објавиће још осам наставака, при чему је редакција сматрала за неопходно да читаоцима образложи зашто је, као једина у Америци, прихватила услове „Викиликса” да би материјал, заједно са „Гардијаном”, „Мондом”, „Паисом” и „Шпиглом” добила и припремила унапред.

Споксмен „Доу Џонса”, издавача „Волстрит џорнала”, иначе у саставу „Њуз корпорације” Руперта Мардока, саопштио је да за њих нису били прихватљиви услови „Викиликса”. Понуду је, без јавног образложења, одбио и Си-Ен-Ен.

„Верујемо да су документи од јавног интереса, јер осветљавају циљеве, успехе, компромисе и фрустрације америчке дипломатије на начин који не може да се мери са другим сведочанствима”, каже се на почетку „Напомена читаоцима” уредништва „Њујорк тајмса” које предочава да је документе добило од посредника, од извора који је инсистирао на анонимности, а наглашава да је једини услов био тајминг њиховог коришћења.

„Њујорк тајмс”, међутим, није, нити ће објавити све што је добио. „Водили смо рачуна да искључимо документе који би угрозили поверљиве информаторе или нашкодили националној безбедности. Те интервенције смо предочили и другим редакцијама као и ’Викиликсу’ у нади да ће на сличан начин редиговати то што намеравају да објаве”, каже се даље у „Напоменама читаоцима”.

Редигована верзије је показана и Обаминој администрацији и од ње затражено да оцени да ли ће оно што је остало угрозити националне интересе и безбедност. Уз генерално противљење објављивању тајних материјала, надлежне службе су сугерирале додатне измене, од којих је редакција, како се износи, прихватила само неке, и проследила их и другим редакцијама.

У обраћању читаоцима уредништво потом констатује да поступање са тајним информацијама до којих се дође „никад није лако”, јер треба „избалансирати важност материјала за јавност и потенцијалне опасности за јавни интерес”. „По правилу, не објављујемо оно што би могло да користи противницима у рату, оно што би терористе могло да одведе до необезбеђеног материјала за оружје и оно што би могло да угрози обавештајни рад у непријатељским земљама или открије могућности америчког оружја”, образложило је потом своју уређивачку политику уредништво овог листа.

Пошто би „Викиликс” већину материјала ионако ставио онлајн, њихово игнорисање од стране „Тајмса” било би ускраћивање сопственим читаоцима „пажљивог извештавања и промишљених анализа које се у оваквим ситуацијама од листа очекују”.

Најважнији разлог за објављивање је, међутим, то што поменуте дипломатске депеше „без лакирања показују како влада доноси своје најважније одлуке које земљу коштају у људским животима и новцу... Американци имају право да знају шта се чини у њихово име”, закључује уредништво „Њујорк тајмса”.

М. М.

---------------------------------------------------

Кремљ: Ништа занимљиво што треба коментарисати

Москва – Кремљ не сматра потребним да коментарише објављивање преписке америчких дипломата на сајту „Викиликса”, саопштила је Наталија Тимакова, прес-секретар руског председника Дмитрија Медведева.

„Измишљени холивудски јунаци тешко да захтевају званичан коментар”, рекла је Тимакова, а пренео је Итар-Тас, док агенција РИА Новости преноси речи Тимакове да „нема ничег интересантног што заслужује коментаре у тим публикацијама са сајта ’Викиликса’ у новинама”.

Агенција РИА Новости пренела је изјаву извора из дипломатских кругова Русије у којој се изражава нада да у материјалима „Викиликса” нема ничега што би могло Москву да „заиста зачуди” и „стави у питање” постојеће руске оцене политичких процеса.

Танјуг

----------------------------------------------------

Берлин забринут

Берлин – Немачка влада је јуче изразила велику забринутост због објављивања поверљивих докумената америчке дипломатије на Интернет порталу „Викиликс”, јер то може ометати важне политичке процесе у свету. Влада је, истовремено, указала да нема потребе за забринутост када је реч о немачко-америчким односима. Немачка влада, према речима њеног портпарола, међутим, веома жали због објављивања тих докумената.

„Дипломатији је потребно поверење”, рекао је он, нагласивши да Влада Немачке неће кренути у тражење могућих извора америчких информација у немачким круговима.

Танјуг

------------------------------------------------------

Ванакере: Откривено мало шокантних ствари

Брисел – Шеф белгијске дипломатије Стевен Ванакере изјавио је јуче да документа која је објавио сајт „Викиликс” „откривају мало шокантних ствари” о Белгији и изразио забринутост због начина на који функционише америчка дипломатија.

Ванакере је рекао да га „забрињава” чињеница да САД од својих дипломата траже да више играју улогу шпијуна, него дипломата, и долазе у посед информација као што су бројеви кредитних картица страних званичника у УН, шифре и тајни кодови. „Овим се иде предалеко. Морамо добро да проучимо баланс између интереса које треба штитити и средстава која се за то користе”, рекао је он указујући да постоји „конфузија” између тога шта је дипломатски рад, а шта шпијунажа.

Танјуг

--------------------------------------------------------

Палестинска управа демантује сарадњу са Израелцима

Тел Авив – Палестински преговарач Саеб Ерекат порекао је јуче да је било консултација између Палестинске управе и Израелаца пре израелске војне офанзиве на појас Газе крајем 2008. године, које је разоткрио „Викиликс”. У једној од преко 250.000 дипломатских депеша, које су процуриле у јавност у недељу, наводи се да је Израел покушао да координише тронедељну операцију „Чврсто олово” са Фатахом палестинског председника Махмуда Абаса и с Египтом. На састанку с америчком конгресном делегацијом, јуна прошле године, израелски министар одбране Ехуд Барак је рекао да се израелска влада „консултовала с Египтом и Фатахом пре те операције, упитавши да ли су вољни да преузму контролу над Газом када Израел победи Хамас”. Одговор је био негативан, што није представљало никакво изненађење, казао је Барак. Ерекат је, међутим, порекао да је Израел обавестио ПУ унапред о рату. „Ми смо знали за рат јер су Израелци рекли да ће бити рата”, рекао је он.

Портпарол исламистичког Хамаса, ривала Абасовом Фатаху, Сами Абу Зухри казао је да није био изненађен сазнањем о сарадњи Фатаха и Израела. „Рекли смо неколико пута да је Фатах умешан у тај рат и да они желе да се врате у Газу на израелским тенковима”, рекао је Абу Зухри, нагласивши ипак да је дошло време за помирење.

 Танјуг

----------------------------------------------------

Претња демократској суверености

Париз, Рим – Француска је јуче саопштила да стоји уз Сједињене Америчке Државе и назвала објављивање поверљивих докумената на „Викиликсу” претњом демократској суверености. Портпарол француске владе Франсоа Баруен изјавио је да је Француска дознала за ова документа пре њиховог објављивања и заложио се за пружање подршке САД-у у одбрани дипломатске тајности, преноси Ројтерс.

Када су га обавестили да су на „Викиликсу” објављени поверљиви документи о његовим журкама, неспособности и блиском односу са руским премијером Владимиром Путином, италијански премијер Силвио Берлускони се „насмејао”, преноси италијанска агенција Анса.

Министар спољних послова Франко Фратини изјавио је да се Берлускони „не осећа ни нападнуто ни увређено”. Фратини је, такође, оптужио оснивача „Викиликса”, Џулијана Асанжа, да жели да „уништи свет”. Фратини је прекјуче изјавио да објављивање америчких поверљивих докумената на интернет сајту „Викиликс” који се односе на осетљиву дипломатску преписку представља „11. септембар светске дипломатије” и упозорио да то може нарушити односе поверења између држава.

Танјуг

Коментари64
4c959
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovica G.
Kao sto vidite gospodo anglosaksonska vase prljavstine isplivase na povrsinu. Nista nije novo da ljudi ogovaraju jedni druge u normalnim zivotnim prilikama, ali kad se tz.elita (sto bi se reklo krem drustva) ponasa kao obicne opajdare onda nije ni cudno da se Svet nalazi u totalnom metezu. Sto se tice terorizma, svima je valjda jasno, a pogotovu Amerikansima i njihovim sluganima Englezima, ko je terorista. Americki vlastodrzci se odnose prema svom narodu teroristicki pa nije ni cudo da terorisu ostali svet. Kao sto vidimo i tome dolazi kraj,ali svet se mora cuvati americkih ludaka kada se propast priblizi posto oni imaju ista psihopatske karakteristike kao i muhadjedinske samoubice-ako propadam ja neka propadne i ostali svet.
zbunjeni tosa
Ovde na zapadu reakcija objavljivanja tajnih dokumenata je skoro ne osetna,nikog ne interesuje,Srbske novine ko o kome sve o drugom.Neverujem da ce mi komentar proci,ali bi bio srecan da vise vodimo racuna onasem dvoristu.
Ivan senator
...да је нанета огромна штета америчким интересима и њеној безбедности. Ovaj deo najvise mi se svidja...
Ljiljana N.
Sve je to zamesateljstvo americke administracije i CIA,sa samo njima znanim ciljem.Od njih nista ne iznenadjuje i sve je moguce.Pustise tako i raznorazne viruse (tako se pricalo) iz laboratorije,pa satro traze lek i vakcinu.I ovo je neki njihov probni i eksperimentalni balon.
Dušan Trajković
Berluskoni zna da živi i uživa u životu.Za Fratinija naš narod ima poređenje "Svraka od kol'c na kol'c dok se ne nadene na kol'c".

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља