уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:45

Како се осигурати од пожара, поплава, болести...

среда, 08.12.2010. у 22:00

Ризици од пожара, поплава, повреда, болести и великог броја осталих неочекиваних догађаја су наша реалност. Ови ризици најчешће доводе до великих финансијских трошкова, које у конкретном тренутку лице није у могућности да надокнади из сопствених извора. Посебну јачину овим ризицима даје то што њихова појава утиче на угрожавање егзистенције лица којима се догодио ванредни догађај.

Један од начина да се ублаже или елиминишу последице наведених ризика јесте осигурање. У савременом друштву, осигуравају се како имовина, тако и лица – ове врсте осигурања су познате као неживотна и животна осигурања.

Осигурање имовине и лица представља однос који настаје на основу уговора о осигурању, у коме једна страна, друштво за осигурање (осигуравач), преузима обавезу да другој страни (осигуранику) или трећем лицу, у чију корист се уговара осигурање (кориснику осигурања), накнади штету код имовинског осигурања, односно исплати или исплаћује одређену суму новца код личног осигурања у случају да наступи предвиђени догађај (осигурани случај), а уз услов да осигураник уплаћује одређене износе новца у предвиђеним роковима (премија осигурања).

Осигурани случај, тј. догађај у односу на који се закључује осигурање, мора бити будући, неизвестан и независан од искључиве воље уговарача.

Зашто је псигирање потребно?

Осигурање је потребно ради обезбеђења економске сигурности за евентуалну штету која може, али не мора, настати.

Можете се осигурати од различитих непредвиђених догађаја: елементарних непогода, пожара, поплаве, губитка пртљага приликом путовања, повреде на раду. Такође, можете се осигурати од догађаја који су извесни, као што је нпр. старост.

Осигурање је економска нужност, а дилема може постојати само код избора од којих ризика се заштитити и код ког осигуравача. Приликом потписивања уговора о осигурању морате бити тачно и потпуно информисани о конкретној врсти осигурања и свесни шта осигурање тачно обезбеђује као економску заштиту за плаћену премију.

Многи послодавци, уз животно осигурање, за своје запослене уплаћују и осигурање од последица незгоде, а врло често и допунско здравствено осигурање за случај теже болести и хируршких интервенција, осигурање за трошкове лечења и надокнаду губитка зараде током одсуствовања због болести и сл.

Добро се информишите пре него што одаберете осигурање

Саставни део уговора о осигурању су и општи и посебни услови оне врсте осигурања за коју потписујете уговор о осигурању.

Условима осигурања се уређују права и обавезе између осигураника и осигуравача. Осигуравач је дужан да приликом закључења уговора осигуранику преда услове осигурања уколико нису (што је најчешћи случај) одштампани на полиси осигурања.

Слично банкарским општим условима пословања или условима пословања туристичке агенције, опште услове осигурања доноси осигуравач унапред, одређујући њима садржај будућих уговора за сваку поједину врсту осигурања. Они су најчешће опширни и, на први поглед, захтевају посебно, стручно знање да бисте их разумели. Заступник у осигурању (продавац полисе) дужан је да Вам их објасни. Ти услови су саставни део уговора и стављањем потписа на полису (уговор о осигурању) потврђујете да сте их разумели и да сте на њих пристали, тј. да сте пристали на сва права и обавезе који из њих проистичу.

Посебни услови су они услови осигурања о којима се осигураник и осигуравач споразумевају око осталих одредби, које нису обухваћене општим условима осигурања.

Закључите само онај уговор о осигурању који сте разумели и тачно знате која су ваша права и обавезе, а која су права и обавезе осигуравајућег друштва.

Осигурана сума

Сума осигурања (осигурана сума) важан је елемент уговора о осигурању и служи за обрачун висине премије. Она највећим делом утиче на висину средстава коју ћете остварити у случају настанка ванредног догађаја. Осигуравач је укључен у одређивање висине суме осигурања, али коначну одлуку о суми осигурања доноси и одређује је осигураник. Код осигурања лица она је искључиво мерило обавезе осигуравача, док је код осигурања имовине то само један од чинилаца (поред вредности ствари која је осигурана и утврђене висине штете) за одређивање износа који ће вам бити исплаћен. Што је сума осигурања већа, то је већа и сума која ће вам бити исплаћена у случају настанка осигураног догађаја.

Код појединих осигурања и ви као корисник осигурања учествујете у надокнади штете. То је ваш удео у новчаном износу накнаде штете и он је дефинисан Уговором о осигурању. За проценат учешћа у штети биће вам умањен износ утврђене штете. Најчешћи пример оваквог односа су осигурања имовине, где се осигуравач обавезује на надокнаду штете у нпр. износу од 70 одсто.

Самостално одаберите осигуравајуће друштво

У Србији послују 23 осигуравајућа друштва, која нуде услуге осигурања имовине и живота. Уговор о осигурању можете закључити непосредно с друштвом за осигурање или преко заступника, који морају поседовати дозволу за обављање делатности коју је издала Народна банка Србије. Поједина осигурања су законски обавезна, попут осигурања од одговорности код аутомобила, али осигуранику је остављено право да изабере свог осигуравача.

Савети

Не уплаћујте новац на име осигурања док не прочитате опште и посебне услове и не потпишете полису.

Обратите пажњу на текст исписан ситним словима на полиси

Потпишите само уговор о осигурању који разумете.

Уколико се осигуравате преко заступника, од њега тражите на увид овлашћење Народне банке Србије за обављање послова заступања у осигурању.

Тражите да вам заступник у осигурању, продавац осигурања, објасни све што вас занима у вези с уговором који имате намеру да потпишете .

Не потписујте полисе на страном језику. Оне не уживају правну заштиту у нашем правном систему.

Тражите да вам се да време да детаљно прочитате и потпуно разумете опште услове осигурања. Они су саставни део уговора који потписујете.

 kamatica.com


Коментари0
f7fae
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља