уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:24

Заштита права корисника финансијских услуга

Аутор: kamatica.comсреда, 15.12.2010. у 22:00

Свакодневно смо сведоци незадовољства грађана у односима са финансијским институцијама (банкама, лизинг компанијама, осигуравајућим компанијама, мењачницама или пензионим фондовима) било да је реч о ценама финансијских услуга, условима за остваривање права на различите врсте кредитирања, неочекиваним променама услова отплате кредита, незадовољства због раста месечних рата због курса било о вишој камати и сл. Често су ови приговори неосновани и настају као последица неинформисаности или непознавања услова пословања финансијских институција, али има и оних код којих саме финансијске институције из најразличитијих разлога неправедно поступају према појединим клијентима.

Да би се предупредили проблеми који могу настати на релацији односа клијената и финансијских институција неопходно је да клијенти поред познавања добрих обичаја пословања финансијских институција познају своја права и обавезе у тим односима, али и могућности које им се пружају у заштити сопствених права и интереса у односима са финансијским институцијама.

Народна банка Србије, у складу са својим овлашћењима и обавезама, представља надзорни орган у пословању финансијских институција, али и стуб заштите клијената финансијских институција у односима са истим. Низом одлука, препорука, правилника и других докумената, Народна банка Србије је успоставила основна „правила игре” за пословање финансијских институција. Овим правилима се успоставља систем поверења грађана и привреде у финансијске институције, кроз заштиту њихових права и успостављање могућности да своја права заштите уз помоћ надзорних органа, у овом случају – Народне банке Србије.

Највећи број услуга финансијских институција које грађани користе се односи на банке, међутим, Народна банка Србије штити грађане и у односима са лизинг друштвима, осигуравајућим друштвима, добровољним пензијским фондовима и мењачницама.

Врло је важно знати да Народна банка Србије не може заштитити клијенте који се сматрају оштећеним због тога што су били недовољно информисани о начину и општим правилима пословања финансијских институција. Због тога постоји систем правила у пословању финансијских институција који гарантује грађанима право на потпуну информисаност о правилима и условима пословања финансијских институција. Увек имајте на уму да је мењач дужан да вам пре обављања трансакције саопшти курс по коме се врши конверзија валута, да је банкарски службеник дужан да вам објасни услове под којима се може изменити каматна стопа на кредит за који бисте поднели захтев или да је службеник добровољног пензијског фонда дужан да вам саопшти услове под којима можете располагати средствима уплаћиваним на рачун фонда. Потписивањем уговора о обављању финансијске услуге ви потврђујете да сте разумели услове дефинисане уговором и накнадне жалбе на услове из уговора се не сматрају оправданим.

-------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Права корисника и неоправдани приговори

Највећи део права корисника услуга финансијских институција се односи на банке, због велике лепезе услуга које пружају, али с обзиром на то да већина грађана бар у одређеној мери користи и услуге осталих финансијских институција потребно је истаћи и права у односима са њима. Следећа права су нека од основних које корисник финансијских услуга има у односу са финансијским институцијама:

– упознавање са општим условима пословања конкретне финансијске институције

– право да не потписујете уговор са финансијском институцијом пре него што вам сви услови уговора не буду објашњени

– право да знате по ком курсу мењач врши конверзију валуте пре обављања трансакције

– право да будете обавештени о ефективној каматној стопи на сва кредитна задужења

– саопштење износа укупних средстава која ћете остварити након истека орочења штедње и обрачуна пореза

– право да будете обавештени о условима наплате настале штете на осигураној имовини

– обавештење о времену и условима располагања средствима уплаћеним добровољним пензијским фондовима

– решавање проблема са финансијским институцијама уз посредовање Народне банке Србије

Грађани су често незадовољни пословним односом са финансијским институцијама који не проистиче из пословања које је супротно добрим пословним обичајима или важећим законима већ из недовољне информисаности корисника финансијских услуга. Неоправдани приговори се првенствено односе на следеће:

– приговор на услове уговора финансијске институције, који су у складу са важећом законском регулативом

– жалба на појединачне услове уговора које је корисник оверио својим потписом

–приговор на промене у отплати кредитног задужења које проистичу из уговора потписаног од стране клијента

– жалба на поступак финансијске институције, који претходно није писмено пријављен надлежним лицима конкретне финансијске институције

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Шта урадити када сте оштећени

Први корак у покушају решавања проблема који настане у вашем односу са неком финансијском институцијом – банком, лизинг компанијом, мењачницом, осигуравајућим друштвом или друштвом за управљање добровољним пензијским фондовима треба да буде директно обраћање службеном лицу те институције. Искуства говоре да се велики део проблема, који настају у односу грађана и финансијских институција, релативно једноставно решавају у директном контакту са овлашћеним лицем институције.

Уколико проблем није решен на овај начин, други корак требало би да буде писмено обраћање финансијској институцији. Писмени приговор шаљите препорученим писмом како бисте имали доказ о пријему вашег приговора и обавезно задржите копију приговора. Након овог корака, финансијска институција има обавезу да вам у року од месец дана достави писмени одговор.

Уколико вам одговор у овом року није достављен или сте незадовољни предложеним решењем, можете се обратити Народној банци Србије, односно упутити приговор Центру за кориснике финансијских услуга, на поступке финансијске институције са којом имате проблем у пословању.

Народна банка Србије у складу са својим обавезама и овлашћењима разматра ваш приговор и уколико га сматра оправданим, организује поступак посредовања – медијације, којом се проблем покушава решити у разговорима три стране – лица које се жалило, финансијске институције на чије услуге је упућен приговор и Народне банке Србије. Сматра се да ће финансијска институција детаљније размотрити ваше жалбе, уколико у медијацији учествује надзорни орган, а то је у овом случају Народна банка Србије.

Уколико чак ни овај корак не доведе до решавања проблема, Народна банка Србије ће вам дати савет у смислу процене оправданости ваших захтева, а вама преостаје као крајња опција покретање судског поступка против конкретне финансијске институције.


Коментари0
66be7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља