понедељак, 09.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:34

Љуто за доручак, ручак, вечеру

петак, 17.12.2010. у 22:00

Није било шансе да нешто не штима у кухињи амбасадорке Мексика у Београду када је недавно са члановима мале мексичке заједнице правила славље пред Божић. Не само да је шефица кухиње добила оригиналне рецепте из Мексика, већ је и амбасадорка Мерседес Фелиситас Руис Сапата одлична куварица која специјалитете своје земље познаје у прсте. Крчкао се моле, пржио црни пасуљ и спремала салата од авокада.

– Основе наше кухиње су пасуљ, кукуруз и љуте папричице или чиле, објашњава Мерседес Фелиситас Руис Сапата.

На посади, којом Мексиканци обележавају дане пре Христовог рођења када су Девица Марија и Јосиф тражили конак, ужива се у националним јелима. Забава у резиденцији у Београду није могла да прође без соса од папричица и чоколаде – чувеног молеа са пилетином и пасуља прженог на врелом уљу, а послужени су и салата од авокада, грејпфрута и диње, фризер салата са јабукама и маринирани црвени мексички лук. Међутим, у Србији није увек лако пронаћи сав потребан материјал за јело из Мексика.

– Овде ми недостаје посебна врста парадајза, такозвани зелени парадајз, који је киселији од оног који се налази у Београду и који је неизоставан у нашој кухињи.

Нема парадајза? А шта ћемо тек са љутим папричицама које Мексиканци једу за доручак, ручак, вечеру, уз месо и рибу, као сос, у кајгани, чоколади и сладоледу, свеже, пржене, гриловане, сушене? Како свакодневно користе 150 врста чилеа, Мексиканцима тезга са љутим папричицама на Каленић пијаци може изгледати прилично сиромашно.

– Понекад ми одговара српска љута папричица, али ми смо једноставно навикли на много више врста. Није ствар у томе да су наше љуће, већ су различитог укуса.

Управо због толиког богатства укуса, Унеско је уврстио мексичку кухињу на листу нематеријалне баштине човечанства.

– Ми смо на тој листи јер смо успели да сачувамо кухињу која је по неким документима стара и 6.000 година.

Тамошња јела симбол су националног идентитета, објаснио је Унеско. Још један разлог да се мексичка кухиња стави на листу раме уз раме са француском и медитеранском, био је и тај што су Мексиканци успели да сачувају традиционалне рецепте под притиском глобализације. Ипак, Мексиканци су се нашли на врху још једне листе: Спадају у најгојазније народе на планети и то значи да не успевају да одоле брзој храни.

– Мексико има толико гојазних због брзе хране за којом су многи почели да потежу. Лакше је купити помфрит и кока-колу него спремити моле.

Међутим, амбасадорка каже да се у њеној породици и међу пријатељима сада више води рачуна о калоријама него у генерацији њених родитеља.

– Када сам ја била дете спремала се храна са много више шећера и масти. Данас избегавамо масно, па настојимо да, на пример, не пржимо тортиље.

Али и даље воле гвакамоле, умак од авокада који у мексичкој резиденцији у Београду спремају са црним луком, парадајзом, соком од лимете и, ево изненађења – љутом папричицом. Осим хране, Мексиканци су сачували и своју музику па слушају маријаче у свим важнијим приликама. Тако је било и на посади. Гости су ушли, деца су разбила декорацију свих боја препуну слаткиша – пињату, а онда су се зачуле гитаре. Оле! Посада је прошла, чекамо Божић.

-----------------------------------------------------------

Ех да нам је живот из ТВ сапуница

Када се на Бадње вече буду окупљали за столом, Мексиканци ће, објашњава амбасадорка, јести ћурку, бакалар и сос моле са поврћем. Ипак, људи у Европи и Америци најчешће не упознају оригиналне рецепте, већ мешавину мексичке и америчке кухиње, такозвани текс-мекс. Странци често упознају Мексико преко Марисол, Есмералде и Руби, па је амбасадорка често слушала: „Благо вама, у Мексику сви тако лепо живе, сви имају велике куће”.

– А ја бих само помислила – дај боже!

-----------------------------------------------------------

Бајат хлеб – прсте да полижеш

Жена без које је немогуће организовати посаду и вечеру за дипломате у мексичкој резиденцији је службеница амбасаде Марија Еухенија Есковедо де Андрић. Ова Мексиканка је удата за Београђанина и овде живи 34 године. Како је главни ауторитет за чиле и гвакамоле, многи мисле да је професионална куварица.

– Ако се рачуна то што је моја баба била одлична куварица, што је моја мајка такође сјајно спремала, као и то да и ја волим да месим, онда ја јесам професионална куварица – каже Марија Еухенија Есковедо де Андрић.

Код куће спрема српска јела, а када је ухвати носталгија, обавезно она из своје домовине. Припрема специјалитете за све посебне прилике у амбасади када набавља чиле из Мађарске и Аустрије. Међутим, још нешто недостаје да би се вратила мирисима и укусима своје земље – концентровани смеђи шећер. То је неопходан састојак за слаткиш од бајатог хлеба – кришке се испрже, поспу сувим грожђем и на крају прелију сирупом од концентрованог шећера.

Ј. Стевановић


Коментари10
81da3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Јован I Јовановић-Змај
"Лакше је купити помфрит и кока-колу него спремити моле." Као што већ написах, може да се купи унапред припремљен моле, тако да то није изговор. Такође, стварно треба бити луд па купити хамбургер или помфрит. За мало више од једног долара може да се купи сендвич (сендвичи се зову "торта") са шунком, пилетином, јајетом, сиром, авокадом, луком, парадајзом и (наравно) љутим сосом. У Мексико Ситију, тачније Сијудад де Мехику, не морате никога да питате где је станица метроа. Само пратите свој нос. Око сваког улаза у станицу постоје тезге са мексичком брзом храном. Највећи је проблем - изабрати. Најбоље је сваки пут нешто друго. Никад се неће погрешити!
Јован I Јовановић-Змај
Полако, колегинице и колеге коментатори! Тема је мексичка а не српска, турска, мађарска или нека пета кухиња. Хвала Мексиканцима што су сачували рецепте и састојке, нарочито папричице и чоколаду! Ваша Екселенцијо, са задовољством ћу се одазвати сваком Вашем позиву који укључује и мексичку храну. Текилу и мескал ћу прескочити, хвала лепо! За оне који не знају да припремају моле или немају времена, у продавницама и на пијацама постоје припремљене смеше којима само треба додати бујон или воду и загрејати. Има их на десетине, већ спакованих или на мерење. За паприке и папричице одокативно правило гласи: што мање, то љуће! Као што у тексту и пише, зову се (изговарају) "чиле" (chile), а не американизовано "чили" (chilli). Једна од интересантних грицкалица је смеша у уљу прженог: кикирикија, сувих љутих папричица и белог лука у неољуштеним чешњевима. За Лесковчане кад крену на фудбалску утакмицу! :-D
Srba, Velika Britanija
Za Milunku Savic koja su to srpska jela?? | 18/12/2010 14:49 - 'cevapi-turski, gulasi, paprikasi-madjarski, corbas pasulj, sopska salata iz Grcke' - Vidim da ste mnogo 'naobrazovani' mora da ste gledali neki DVD pa SIGURNO znate da je cevap turski, gulas paprikas madjarski, salata grcka?! Svaka vam cast! Znate li koliko ima srbizama u turskom jeziku? Sta je ono zestoko pice koje turci zovu 'raki' (rakija)? Otud to?
Milunka Savic
Srpska jela: Leskovacka muckalica, kajmak, cvarci, cicvara, popara, slatko od ruze, belih tresanja, svadbarski kupus, kapama, ajvar, pogaca sa drozdinama itd. Ako ovo niste znali nemojte vise da jedete ta jela nego maznjavajte stranu kuhinju i nek vam je nazdravlje :-)
grci i turci
Sada tamo u Grčkoj neki Grk se jada kako je "grčka salata" zapravo šopska/bugarska/srpska, Turčin se jada kako su ćevapi srpski/bosanski, itd, itd... Ili oni možda imaju malo više samopoštovanja, ili jednostavno ni ne sumnjaju u svoju kuhinju? Čudo jedno koliko mnogo Srba oscilira između dva ekstrema: "Srbi narod najstariji (Srbija do Tokija/Kosmosa i sl)" i "Srbi ne postoje, svi smo mi Turci"...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља