уторак, 19.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:12

Труба, куглоф и бермет господаре Господском улицом

Аутор: Б. В.недеља, 19.12.2010. у 22:00
На манифестацији „Божићни празници” у Земуну изложени ручни радови, колачи, вино и ракија (Фото А. Ћирић)

Србобрански труба колач, јединствен карловачки куглоф, права медовача, бермет намењен краљевском столу, лицидерска срца, свилене бомбоне, шалови, капе ... производи су које посетиоци могу пазарити ако посете манифестацију „Божићни празници” отворену у Господској улици и на Магистратском тргу у Земуну.

– Труба колач је традиционални мађарски слаткиш чији је рецепт стар око 400 година. Прави се од киселог теста у које могу да се ставе млеко и јаја, али се сада за време поста прави и без ова два састојка. Пече се без уља и масноће на ваљкастим дрвеним калупима у пећници између две ватре и окреће се као на ражњу. Може да се поспе ванилом, чоколадом у праху, кокосом, орасима или циметом – каже Золтан Зоки, произвођач колача из Србобрана.

Температура од минус три испод нуле и слава Свети Никола нису спречили излагаче и Земунце да се друже, а крај неких штандова разговор и куповина боље су текли уз покоју чашицу.

– Ово је права старословенска медовина. Одлежала је четири године у бурету и настала је ферментацијом меда и вина, а не кувањем. Мед, иначе, не сме да се загрева, јер на више од 45 до 50 степени губи своја својства. Медовина је природан производ у коме нема никаквих додатака, а цена је око 1.000 динара – објашњава Зоран Костић, пчелар и произвођач ракије из Крупња.

Осим медовине, на овом штанду су се могли пазарити и ликери од вишње, купине, малине и ораха, али и производи од меда.

– Посебно је тражено воће у меду. У теглу се ставља петнаестак врста воћа и залије багремовим медом. Осим ораха, лешника, сувих шљива и смокава, у мед стављамо и кандиране урме, банане, ананас, киви... – прича Костић.

Некада се ниједна породична трпеза у Војводини није могла замислити без куглофа, а овај помало заборављени колач сада се све више враћа на наше столове.

– Рецепт је на наше просторе још давно стигао из Аустроугарске и „одомаћио” се код нас у Карловцима. Постоје различите врсте куглофа. Међу најтраженијим је алзашки куглоф, са сирупом од кајсија и бадемима, а име је добио по региону у Француској где је овај колач један од најтраженијих – каже Влада Ковачевић, произвођач из Сремских Карловаца. Истиче да је за производњу куглофа задужена супруга Мира, која га је, осим лепотом, пре 18 година с ногу „оборила” – куглофом.

– Одмах сам на поклон добио и два миксера, за сваку руку по један – смеје се Ковачевић.

Зубато сунце и штанд поделио је с Ковачевићем и Горан Сазић, продавац из винарије Бермет Алекс.

– Најбољи бермет направљен је од грожђа сорте гаме, са 21 травом и тајном прави се такође у Карловцима. Ово пиће први су произвели калуђери, а они који су га за време Марије Терезије правили били су ослобођени служења војске и пореза. То је у ствари пиће дипломатије. И данас се служи на краљевским дворовима – каже Сазић.

Иницијатори ове јединствене туристичко-угоститељске продајне изложбе која ће трајати до седмог јануара су општина Земун и удружење Хоби арт.


Коментари1
6bdfe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

branko miokovic
Zaboravili ste da kazete da se to slavi katolicki Bozic. Sve je u skladu sa evroatlanskim integracijama.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља