понедељак, 06.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:26

Печење упркос беспарици

понедељак, 03.01.2011. у 22:00
Газда Раде Новаковић у својој печењари „Мрчајевци код Ђедовца” Фото М. Величковић

„Како знаш да си Србин?”, започео је расправу учесник на једном од најпопуларнијих интернет форума у нашој земљи.

„Тако што уз свако јело можеш да поједеш и мало печења”, одговара други.

„Ма, печење је и услов за одлазак на било какву прославу”, надовезује се трећи.

Култ печења опстаје у Србији. С трпеза је доспео и до интернет сајтова. Транзиција, криза, помодарство, развој технологија. Ништа од тога није утицало на љубав према месу с ражња.

Прасетина или јагњетина. Хладна или врућа. Без печења праве гозбе нема, сагласни су многи. Посебно на нашим просторима. Новогодишњи празници јесу завршени, али ближе се божићни. Нема сумње да су многи већ издвојили новац за још укусних и масних комада меса. Била криза или не поново следи убрзано пражњење новчаника. Мало ко мари за то кад је о задовољству с ражња реч.

Нањушили су то велики трговци, па у ово доба године многи од њих у понуди имају печење. Упркос кризи и беспарици. Али, сваки зналац ће рећи да „није то то”. Зато они који не могу да обрну ражањ у дворишту и даље походе печењаре у околини пијаца. А понуда је традиционално добра. Никле су ове радње на готово сваком ћошку око београдских тржница. У градовима у унутрашњости има их још више. Печењаре у Крушевцу све су веће, па већ наликују на праве кафане.

Како одабрати? Искуство и начин припреме гарантују квалитет, саветују зналци.

– Прасе мора да се стави на ражањ у року од два сата. И није добро да се пече у модерним електронским пећима, већ на дрвету. Ми печемо на буковини. Најпре се сагори пуно овог дрвета, па се тек онда изнад жара стави ражањ и тако пече. Печење тада има најбољи укус – каже Радомир Новаковић из печењаре „Мрчајевци код Ђедовца”, надомак Бајлонијеве пијаце у Београду, додајући да се од 100 килограма живе мере, добија око 40 килограма чистог печења.

Печењарским занатом, додаје он, још пре сто година почео је да се бави његов прадеда. А он је четврта генерација у породици из села Мрчајеваца која се посветила припреми меса с ражња.

– Прадеда је учио деду, он мог оца, па мене, а сада се овим послом баве и моје ћерке и зетови. Тако се вештина печења на ражњу преноси с колена на колено – прича Новаковић, док из транзистора у печењари одзвањају песме Мирослава Илића.

Осећају кризу и ове радње, каже, а највише муштерија има баш у ово доба године.

– Долази исти број купаца као и претходних година, али пазаре мање количине. Ја овде радим 11 година, па то могу и да проценим. Највише се тражи месо од плећке, а понеко воли и главу. Купује се око Нове године, Божића, Светог Стевана, Светог Јована и то је то. После тога, посао је лош – каже наш саговорник.

Чуо је он и за нови Закон о заштити потрошача. Не разуме се много, каже, у ту тематику. Његова мајсторска тајна гласи једноставно: „Квалитет изнад свега”.

– Ко добро ради, ниједан му закон не смета. Ја муштерију услужим како она хоће. Нема ту ограничавања. Ако неко има пара само за 100 грама печења, ја ћу му толико и одсећи – каже он.

Конкуренције је све више и наш саговорник процењује да ће бити све теже изборити се за динар у овом занату.

– Сада сви отварају печењаре. Скоро свака месара у околини држи и мало печења. Ја се за купце борим тако што се прасе види кроз излог, а то је најбоља реклама. Људи мисле да је ово уносан посао и рачунају овако: прасе има 20 кила, биће 10 кила печења, добра је то зарада. Али, није то баш тако једноставно. Треба упорности. Не може за дан да се заради за цели век – закључује газда Раде Новаковић из Мрчајеваца.

С. Деспотовић


Коментари5
69ba4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ljiljana Morris
Samo me manite americkog pecenja, molim vas. Zivim ovde u LA 10 godina i ja se jos nisam uverila da je ovo bolje od onog naseg. Nista bez nase srpske prasetine/jagnjetine.....
Muradin Rebronja, ugostitelj
Vrlo verovatno. Ren je zdrav i šteta je što kod nas nije razvijen običaj da se uzima uz pečenja. U Americi je ren sastavni deo njihovog najomiljenijeg pečenja, pečenih junećih leđa (roast beef), koji se servira i u njboljim restoranima. Uz to pečenje obavezno "ide" i pečen krompir u ljusci sa kiselom pavlakom. Prava je šteta što i jedno i drugo nisu našli mesto i na našim jelovnicima, s obzirom da imamo odlično organski gajeno juneće meso i krompira u izobilju sa kojim ne znamo šta da radimo pa ga uzgajivaći čak i bacaju, ili budzašto prodaju. Toliko o "kreativnosti" naših ugostitelja, "diplomaca" na daleko "čuvenih šuvarica". Ali i tome će doći kraj. Kada se uskoro osnuje Institut za američko ugostiteljstvo, kuhinjski & restoranski menadžment pri Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, videćete kako se peku pečenja u 21. veku. Sva mesa vakuum upakovana, zatim na pari ili vreloj vodi pasterizovana na 60 C, pa onda zapečena. Ne kalira 50% kao kod nas, bolje i jeftinije.
Zoran R.
Verovatno bi preživeo da je pojeo dovoljno rena, ljutog, to bi smanjilo količinu kalorija za 286 što bi ga dovelo znatno ispod gornje granice...
Muradin Rebronja, ugostitelj
Istina je! Nema ništa bolje i ukusnije od dobrog pečenja. Ono što nije dobro jeste masnoća, koja nije meso, u kojoj gram te masnoće sadrži 9 kalorija. Pošto uz pečenje "ide" i vino, pivo, ljuta.. a gram alkohola sadrži 7 kalorija, treba voditi računa koliko "ića i pića" konzumirati? Da bismo samo vegetirali, nama je potrebno 1.500 kalorija, plus za aktivnosti, zavisno od doba starosti, još 300 - 500 kalorija, za ceo dan, najbolje raspoređenih na pet obroka. A evo šta se desilo jednom mom komšiji koji je slavio "mrsnu" slavu. Pojeo je pola kila masnog prasećeg pečenja (oko 4000 kalorija) i popio pola litra ljute rakije (1750 kalorija), što je zajedno bilo 5.750 kalorija - prava kalorijska bomba. Otišao komšija da malo prilegne, pa se odužilo. Otišao sin da ga probudi, kad ono, komšija umro. Kako to? Zašto to? Pa on je to godinama redovno radio, i sad, odjednom.. Pa, to se samo jednom i dešava. Organizam ima svoja ograničenja. Nekad je to fatalno a nekad "samo" infrakt ili šlog.
h8 er
pečenje je uslov za ulazak u evropsku uniju

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља