уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:55

Стан на лизинг или стамбени кредит

Аутор: kamatica.comсреда, 19.01.2011. у 22:00

 Последњих недеља са изменама Закона о финансијском лизингу отворена је могућност куповине непокретности на лизинг, што ће дати могућност грађанима да при куповини непокретности изаберу између различитих модела финансирања онај који њима више одговара. У протеклих шест година грађани и привредни субјекти су путем лизинга могли куповати само аутомобиле и опрему.

До сада су пословне банке имале својеврсни монопол код финансирања како стамбене изградње, тако и код финансирања купопродаје непокретности. Увођењем лизинга као алтернативе стамбеном кредиту, прошириле би се могућности куповине некретнина, а самим тим и донекле разбио тренутни монопол на тржишту финансирања куповине некретнина.

Куповина станова на лизинг има бројне предности у односу на стамбене кредите, али истовремено и одређене недостатке. Зависно од потреба купаца стана, један или други модел куповине некретнине ће бити одговарајући, али је сигурно да ће увођење куповине станова на лизинг пружити нову могућност оним грађанима, који до стана нису могли доћи коришћењем стамбеног кредита пословних банака.

Покретање куповине некретнина путем лизинга ипак неће бити конкурентно до решавања још неких питања, највећим делом везаних за порезе. Лизинг друштва очекују решавање проблема двоструког плаћања пореза на пренос апсолутних права, ПДВ-а на камате и одређивање субјекта који ће плаћати пореске обавезе током периода плаћања лизинг рата.

Иницијатори увођења могућности куповине станова на лизинг очекују да у кратком року цене некретнина буду за око 10 одсто ниже, а у дугом року чак и до 20 одсто.

Суштина куповина стана на лизинг је да лизинг кућа купује стан, док се корисник лизинга води као закупац све до отплате последње рате, када се стичу услови да корисник постане и власник некретнине.

Основне разлике

Основна разлика између куповине стана на лизинг и стамбеног кредита пословне банке је везана за власништво над станом током отплате кредита, односно плаћања лизинг рата. У случају стамбеног кредита пословне банке, власништво над станом припада кориснику кредита, док код куповине стана на лизинг, све до отплате последње лизинг рате власништво над станом припада лизинг компанији.

Док стамбени кредити пословних банака захтевају хипотеку на некретнину која је предмет куповине, а у одређеном броју случајева и хипотеку на другу некретнину веће вредности, код куповине стана на лизинг хипотека није ни потребна, јер је реч о плаћању закупнине све до отплате последње лизинг рате. У овом случају куповина стана на лизинг нуди значајне предности у погледу уштеде трошкова успостављања хипотеке, који могу бити значајни и које корисник плаћа пре исплате кредита. Осим тога, у случају коришћења друге некретнине као хипотеке, код нередовне отплате стамбеног кредита корисник губи некретнину под хипотеком уколико је вредност купљене некретнине мања од вредности кредита. Тог ризика код куповине стана на лизинг нема.

Куповином стана на лизинг, у тренутној законској регулативи, корисник лизинга плаћа порез на пренос апсолутних права, иако је то лизинг компанија већ урадила при куповини стана. Уколико не дође до адекватних промена законских прописа, куповина стана на лизинг би могла бити у знатно подређеном положају у односу на стамбене кредите. Стопа овог пореза је 2,5%, што у великој мери увећава трошкове финансирања и куповине стана.

Трошкови и камате

Генерални став већине економиста је да би куповина станова на лизинг могла значајно смањити иницијалне трошкове одобравања у односу на банкарске стамбене кредите. На првом месту ту су трошкови оверавања предуговора, који би могли бити избегнути, трошкови успостављања хипотеке на предмету куповине или на другој некретнини и трошкови мањих административних процедура, који ће засигурно бити осетно мањи имајући у виду начин одобравања коришћења лизинга за куповину стана и флексибилност у погледу минималне потребне документације од стране лизинг кућа. Од лизинга се очекује и укидање учешћа корисника, које је карактеристично за стамбене кредите пословних банака, што у великој мери олакшава могућност коришћења овог инструмента финансирања при куповини некретнине. Само на овим трошковима, корисници лизинга за куповину стана би могли уштедети неколико десетина хиљада динара у односу на кориснике стамбених кредита пословних банака.

Лизинг би могао умањити и трошкове процене вредности некретнине, за којом нема потребе будући да је власник стана лизинг кућа и наплата у случају нередовне отплате не зависи од вредности некретнине. Имајући у виду да корисници стамбеног кредита за ову врсту трошкова током отплате издвоје у просеку 1.000 евра, ово би могла бити још једна значајна уштеда.

Из искуства са куповином аутомобила и опреме на лизинг, може се очекивати да каматне стопе за куповину станова на лизинг буду нешто веће у односу на стамбене кредите, али ова разлика би вероватно била компензована смањењем поменутих иницијалних и пратећих трошкова, флексибилнијим условима одобравања коришћења лизинга и мањим административним захтевима.

Проблеми у отплати

Уколико дође до проблема у отплати лизинг рата, лизинг компанија по убрзаној и релативно лакој процедури одузима право на коришћење стана кориснику лизинга. На основу искуства са куповином аутомобила на лизинг, може се очекивати да до одузимања права коришћења може доћи након неплаћене три лизинг рате. У поређењу са стамбеним кредитима, код лизинга је значајно убрзана процедура одузимања права коришћења некретнине. Међутим, иако нешто мање стриктна, процедура наплате код нередовне отплате стамбеног кредита одузима много више од корисника кредита – учешће, некретнину која је предмет финансирања, па чак и другу некретнину уколико је на њој успостављена хипотека због висине стамбеног кредита.

Како изабрати

Коначна одлука о избору између лизинга и стамбеног кредита мора бити донета првенствено на бази упоређивања трошкова, висине камата, месечних рата, услова одобравања и ризика које доносе ови модели.

Свакако да ће флексибилнији услови лизинг кућа више одговарати онима који не испуњавају услове за стамбене кредите. То се првенствено односи на оне који поред основне зараде имају додатне изворе прихода и на оне који немају довољно новца за учешће у стамбеном кредиту или додатну хипотеку која је неопходна за станове у изградњи.

Купци станова у изградњи сносе ризик кашњења у изградњи, док корисници лизинга добијају на коришћење завршену некретнину без проблема везаних за употребне дозволе.

Иницијални трошкови су већи код стамбених кредита, али ће и каматна стопа код ових кредита бити нижа него код лизинга, те је неопходно упоредити користи и губитке из угла корисника.

Из свега наведеног, намеће се закључак да оба модела финансирања куповине некретнине имају своје предности и недостатке. Свако ко намерава да користи неки од ових инструмената финансирања мора упоредити сваки појединачни трошак и ризик који ће сносити у оба модела и изабрати онај који је прилагођенији његовим потребама и могућностима. Треба имати у виду да је куповина стана један од најважнијих догађаја у животу просечног грађанина, те да се свако површно посматрање и исхитрено деловање може скупо платити у будућности.


Коментари1
03103
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

CHALLENGE FINANCIAL SERVICES
Здраво, Ми Цхалленге Финанциал Сервицес вам може пружити кредите како би задовољили ваше потребе .. Да ли вам је потребан лични или пословни кредит без притиска и уз брзо одобрење? Имамо отворене финансијске могућности за људе којима је потребна било каква финансијска помоћ. Ово је ваша прилика да остварите своју жељу, добили смо све врсте кредита са 3% камате. стопе, примените сада Ако сте заинтересовани. контактирајте нас путем е-поште за више информација о понудама за кредит и завршићемо са вашим финансијским проблемима   Менаџмент Изазови финансијске услуге Email: : challengefinancialservics@gmail.com Email: challengefin@outlook.com Тел: +16789614259

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља