среда, 03.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 02.02.2011. у 22:00 Стефан Деспотовић
КАКАВ ЈЕ КВАЛИТЕТ МАСЛИНОВОГ УЉА

Од екстрадевичанског до комине

Разлике у ценама на нашем тржишту јесу велике, али оне су слика квалитета овог производа, кажу дистрибутери. – Ни сунцокретово у разумним количинама није штетно, јер су организму потребне масноће, истичу нутриционисти

У чему се разликују многобројне врсте маслиновог уља на нашем тржишту, шта те разлике значе, као и шта купцима говоре велике варијације у ценама ових производа, питало је мноштво читалаца редакцију „Потрошача”.

Под налетом тренда о здравој исхрани традиционалне намирнице почеле су да добијају конкуренцију, па је тако у све више корпи потрошача уместо сунцокретовог почело да завршава маслиново уље. Раст продаје неколико пута скупљег производа, а за који се претпоставља да је здравији, са почетком кризе био је успорен. Али, интересовање потрошача за ову намирницу не јењава, па смо одговоре на питања читалаца потражили у Генералном инспекторату Министарства пољопривреде и код великих дистрибутера маслина на нашем тржишту. Забуна за купце је утолико већа што им се у великим трговинским ланцима нуди између 60 и 70 различитих артикала неколико добављача.

У компанији „Фудленд” кажу да на нашем тржишту има неколико категорија маслиновог уља – девичанско (виргино) маслиново уље, рафинисано маслиново уље, обично маслиново уље и маслиново уље од комине.

– Под девичанским (виргино) маслиновим уљем подразумева се уље врхунског квалитета. Због једноставног цеђења и филтрирања масних киселина приликом производње, девичанско је најздравије од свих врста маслиновог уља. Богато је природним антиоксидансима и есенцијалним витаминима. Укус и боја варирају, као код добрих вина, па је од тамнозелене до жућкасте боје, а укус зависи од поднебља и временских услова под којим се гаје маслине – објашњава Јована Лопушина из „Фудленда”.

И у Генералном инспекторату Министарства пољопривреде потврђују да је реч о најквалитетнијој врсти маслиновог уља на нашем тржишту.

– Девичанско маслиново уље добијено је маслине искључиво механичким или другим физичким поступком, под условима, посебно термичким, који не доводе до промена у том уљу и које није било подвргнуто никаквом другом третману сем прања, млевења, декантације, цетрифугирања и филтрирања – објаснио је Душан Пајкић, директор Генералног инспектората.

И ова врста маслиново уља се дели на још три – екстра, девичанско и обично.
– Екстрадевичанско (виргино) маслиново уље је доброг укуса и специфичног мириса које садржи највише један одсто слободних масних киселина, рачунате као олеинска киселина. Под девичанским (виргино) маслиновим уљем подразумева се уље доброг укуса и специфичног мириса које садржи највише два одсто слободних масних киселина, док се под обичним маслиновим уљем подразумева уље доброг укуса и мириса које садржи највише 3,3 процената слободних масних киселина – објашњавају у „Фудленду”.
Осим девичанског на полицама трговина налази се и рафинисано маслиново уље које се добија рафинисањем девичанског (виргино) уља, али који не доводи до промена у структури триглицерида. Овако произведено уље жућкасте је боје и укуса и ароме слабијег интензитета од девичанског.
– А што се обичног маслиновог уља тиче, подразумева се уље добијено мешањем рафинисаног маслиновог уља и девичанског маслиновог уља које служи побољшању боје и укуса – рекли су у Генералном инспекторату.

Једна од највећих непознаница потрошача је маслиново уље од комине. Читаоци „Потрошача” кажу да га због прихватљиве цене често пазаре, али сумњају да није истог квалитета као и девичанско. Да ли је то тачно или није?

У овом случају цена је најбољи показатељ, саветују наши саговорници. У „Фудленду” кажу да разлике у ценама на нашем тржишту јесу велике, али да су оне слика квалитета маслиново уља. Колико пара, толико и музике, правило је и када се пазари маслиново уље.

– Под маслиновим уљем од комине подразумева се производ добијен мешањем рафинираног уља комине маслина и девичанских маслинових уља, осим маслиновог уља лампанте. Комина, која је чврст остатак коштица и пулпе након центрифугирања, садржи у себи још пет одсто уља које се може екстрахирати уз помоћ органских отапала. Тако добијено сирово уље подвргава се рафинацији и додаје му се мало девичанског уља и тако настаје уље комине маслине. Овако добијено уље је слабијег квалитета, али може се користити за пржење – рекла је Јована Лопушина.

Осим на цену и врсту маслиновог уља, у Генералном инспекторату саветују потрошачима да обрате пажњу на рок употребе и нарочито на начин чувања ове намирнице.

– Треба добро затварати боцу јер отварањем и излагањам ове намирнице кисеонику она губи на квалитету и ужегне, а држањем у фрижидеру се кристализује. Препоручена оптимална температура по многима је 14 степени, као и чување у тамној боци – саветују у Генералном инспекторату.

--------------------------------------------------------

Нутриционисти: Благотворна намирница

Маслиново уље је изузетно благотворна намирница која утиче на срце и крвне судове, дигестивни тракт, на раст и развој костију код деце и има висок садржај антиоксиданата, објашњавају нутриционисти и додају да конзумирањем маслиновог уља временом долази до пада лошег холестерола у крви.

– Маслиново уље има већу нутритивну вредност, хранљивије је и благотворно је за срце и крвне судове, нарочито уколико се уноси свеже, са салатама. Сунцокретово није штетно, јер су и масноће потребне организму, али је проблем што има високозасићене масти које се не препоручују гојазним особама и онима са високим притиском – објашњавају нутриционисти.

-----------------------------------------------------------

Увоз из Шпаније, Италије и Грчке

(/slika2)На наше тржишту маслинова уља долазе из Шпаније, Италије и Грчке. Шпанска и грчка се за разлику од уља из Италије, праве се искључиво од маслина са шпанског и грчког поднебља, док се италијанска праве од маслина различитог порекла. Како је потражња за маслиновим уљем из Италије велика, произвођачи из ове земље приморани су да увозе маслине из Туниса, Египта, Сирије, Алжира и Грчке и да их мешају са домаћим плодовима.

-----------------------------------------------------------

Разлике према степену обраде

(/slika3)

Екстрадевичанско – најмање процесуирано и подразумева уље од првог пресовања маслина

Девичанско – добија се од другог пресовања маслина

Пречишћено – уље које подлеже филтрацији

Екстралако – прерађује се у већој мери и задржава само делимично благ укус маслине

Маслиново уље од комине – производ добијен мешањем рафинираног уља комине маслина и девичанских маслинових уља. Комина је чврст остатак коштица и пулпе након центрифугирања и садржи у себи још пет одсто уља

* Извор: Генерални инспекторат Министарства пољопривреде

-----------------------------------------------------------------------------------------

Преглед цена у супермаркетима

Екстрадевичанско (литар)

700–1.050

Маслиново обично (литар)

450–750

Уље од комине маслине (литар)

350–450

Коментари8
152fb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miki
Jednom prilikom boravka na crnogorskom primorju..kupio sam maslinovo ulje od neke bake na lokalnoj pijaci..ulje je bilo jakog karakteristicnog mirisa na masline..bilo je veoma masno..Kada malo tog ulja popijete osetite jacinu..baka je to ulje prodavala u pivskim flasama od 0,5 l.Razna ulja sam kupovao u raznim prodavnicama ali nijedno se nije moglo poistovetiti sa bakinim primorskim maslinovim uljem.
goga nik
Potrosac u Srbiji je ponizen jer sa njegov novac i njegova inteligencija smatrju "madjionicarskim trikom".Lepo ste nas ovim tekstom podsetili "sta je sta" i Generalni inspektorat se potrudio da vam pomogne, ali sta sad od ove price ima korisnog za sve nas.Kako bi bilo da ste predstavnike u Generalnom inspektoratu pitali, kako se uvozi maslinovo ulje,ko i kako vrsi kontrolu ne samo ispravnosti nego i kvaliteta ulja.Zatim, mogu li u javnost da izadju sa podacima o laboratorikskim ispitivanjima kvaliteta maslinovog ulja i koje su laboratorije opremljene za analizu maslinovog ulja i po kojim standardima. A sve to se radi da bi se proverila istinitost deklaracije.A sta kaze istrazivacko novinarstvo! Ko je najveci uvoznik maslinovog ulja, ima li prepakivanja i dodavanja boja itd. Odgovori na ova pitanja "ne ruse drzavu" samo pokusavaju da sacuvaju zdravlje i novcanik gradjana koji je cine.
D Š
U Hrvatskoj se vrhunsko maslinovo ulje, a naše je gotovo jednake kvalitete kao i ono što dolazi iz razvikanih sredozemnih država, prodaje za nešto manje od 15 EUR. U DM-u se može nabaviti ekološko maslinovo ulje iz Tunisa, a ono stoji oko 12 EUR.
Jovan Kocevski
Gospodine Schwabenlandle gde ste videli te cene maslinovog ulja i gde ja to zivim,naravno zivim u drazavi Italiji. U prodavnicama gde se kupuju zivotne namirnice litar malinovog ulja se krece od 3 do 30 eura. Ne iskljucujem mogucnost da uja preradjena za specijalne namena kostaju i vise. Moje znanje o kvalitetu je da ulje treba da bude hladno cedjeno mehanicke i takvo ulje je mutno prosek cene desetak eura. Sto je ulje bistrije i lepse izgleda opada mu kvalitet pozdrav.
Iscedjeni Kupac
a tako je to.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља