понедељак, 18.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:11

„Југославија” и „Париз” чекају обнову

среда, 09.02.2011. у 22:00

Краљево – Највећа неизвесност у санацији штете после земљотреса у Краљеву постоји када су у питању разни пословни објекти. Међу њима је знатан број и старих зграда које су, као културно добро, заштићене па закон налаже а стручњаци траже очување аутентичности. Поједини власници, вођени рачуницом, најрадије би да их руше и из темеља подигну, како се то у шали каже, „још лепше и старије“.

Краљевчани су посебно заинтересовани за два објекта у самом центру града, некадашњи хотел и ресторан „Париз“ и „Југославију“. Оба објекта, први стар око 120 година а други скоро пола века млађи, у земљотресу су тешко оштећена па је још катанац на њиховим вратима. Стога су све учесталије гласине о рушењу ових зграда, на шта нам стручњаци овдашњег Завода за заштиту споменика објашњавају да су обе проглашене културним добром амбијенталне целине Стара чаршија и да нема говора о рушењу.

Наиме, „Париз“ је саграђен још 1881. а „Југославија“ 1932. године и, уз архитектонску вредност, од старијих на млађе се овде преносе сећања на то време прерастања чаршије на Ибру у модеран град. Хотел „Париз“ су подигли угледни краљевачки трговци и дали га као залог „Првој краљевској занатској штедионици“. Та банка је после изнајмљивала зграду искусним угоститељима тако да је „Париз“ био место окупљања прве краљевачке аристократије. У њему су се, како у књизи „Краљевачке кафане“ пише др Милан Матијевић, справљала јела домаће и француске кухиње. Ту су се одржавали балови, прве биоскопске представе... Собе на спрату користили су домаћи пословни људи, али и они из Француске, Грчке, Аустрије.

„Југославија“ је саграђена касније али је, такође, то било место окупљања и забаве отмене краљевачке господе. После рата, у оба објекта угоститељска делатност је настављена, били су то ресторани у саставу угоститељског предузећа „Србија“ које је сада, односно после недавне приватизације, у власништву београдске фирме „Мирамар“.

– Због обнове оба објекта још у новембру смо затражили услове градње од Завода за заштиту споменика културе. Нисмо их још добили, колико знам они раде и неки пројекат. Ми пројекат нисмо наручили, а када то добијемо, не знам, зависи од много фактора да ли ћемо га прихватити, односно и да ли нам одговара таква санација. Иначе, ове зграде, после неколико рестаурација, сада нису у оном првом, аутентичном спољашњем изгледу... – каже Горан Џодан, директор АД „Србија“ у Краљеву.

У Заводу за заштиту споменика културе од директорке Гордане Тошић дознајемо да ће стручњаци овог и њихове колеге из других завода граду поклонити конзерваторске пројекте санације за ове две и неколико других зграда. У овој установи још додају „да се мора поступати према тим пројектима а свака измена, чак и да није било земљотреса, подразумева стручну процену и спровођење посебне законске процедуре“.

Тако, пројекти санације биће ускоро спремни, али за сада нико не зна, па ни власници, када ће почети реализација, односно радови на обнови „Париза“ и „Југославије“.

М. Дугалић


Коментари3
77bbf
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muradin Rebronja, ugostitelj
Muradin Rebronja za Rašu: "Kulinologija" objedinjuje umetnost kulinarstva i najsavremenju tehnologiju u cilju obezbeđivanja najbolje hrane po najnižim cenama za što veći broj ljudi. Niste ni videli o čemu se radi a već ste "zaključili" da to Kraljevu nije potrebno. Ako je, po Vama, Novi Pazar "kasaba", onda bi Kraljevo trebalo da bude "metropola". Meni je posao da znam nivo razvijenosti ugostiteljstva celog zapadnog Balkana, pa bolje da ne pominjem nivo ugostiteljstva Kraljeva. Biće sasvim drugačije kada osnujemo Institut ugostiteljstva pri Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Dva osnovna koncepta Instituta: Sandžak kafeterija & etno restoran će biti školski primeri ugostiteljstva 21. veka. Samo nenormalni i neuki ljudi nebi poželeli da imaju to isto i u njihovom mestu. Uostalom, ja želim da pomognem kolegama ugostiteljima a oni zanju ko sam ja. Baš tako stare zgarde treba da imaju nove tehnologije gde se spaja staro i novo. Kafane su prošlost a kafeterije budućnost.
Раша .
@ Реброња. Не знам шта ти значи то "ми то зовемо цулинологија" али не би волео да заживи у Краљеву то што намерава Нови Пазар да створи у својој касаби. "Париз"на као стара кафана, него као импозантна грађевина,ако може,треба се обновити, али они оронули околни ћепенци,јер то нису зграде,за њих је грехота онако старе и оронуле,без икаквих хигијенских садржаја,држати их а понајмање обнављати. Они су своје одживеле и као свему другом треба своја места препустити савременијим објектима,који такође неће бити вечни. Питао би ја Реброњу и њему сличнима да ли би они волели да живе и раде у таквим објектима. Сликајте то и оставите поколењима да виде како је некад било, и српска краљица Јелена Анжујска ,францускиња, некад је живела на Магличу, што не значи и да сада неко тамо треба да живи. У овој немаштини у коју смо упловили,сведоци смо да су нам уличне тезге по тротоарима прекриле градове од Београда до најмање паланке у Србији,али надајмо се, да ће и то ,незнам кад, али засигурно нестати
Muradin Rebronja, ugostitelj
Niukom slučaje nebi trebalo dozvoliti da se zgrade "Jugoslavije" i "Pariza" sruše i tu prave nekakve nove zgradurine. Pošto stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture rade projekat konzervacije i sanacije, sada je pravo vreme da se projektuje i ugostiteljska ponuda tih objekata. Ponuda primerena potrebama ljudi u 21. veku. Specijalna vrsta koju mi nazivamo culinologija. Kombinacija najboljih receptura (softwera) i najnovijih tehnologija (hardwera) sa ciljem da se priprema najbolja moguća hrana, po najnižim mogućim cenama u funkciji prehrane stanovništva. Verujem da bi u tom slučaju vlasnici oberučke prihvatili projekte u celini i u paketu. Verujem da će sa tim konceptom uskoro moći da se uvere i stručnjaci iz Zavoda i vlasnici. Naime, uskoro će se osnovati Institut ugostiteljstva pri Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Baš u samom centru Pazara, u staroj zgradi će biti model culinologije u vidu javne kafeterije i Sandžak etno restorana. Kraljevo može samo da poželi to

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља