недеља, 24.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 14.03.2011. у 22:00

Циљ је већи стандард и мања незапосленост

Приоритети извршне власти остаће непромењени рекао је јуче у Скупштини Србије премијер Мирко Цветковић представљајући програм реконструисане владе уз поруку да у свом кабинету неће толерисати нерад и бахатост.

А приоритети владе, на основу којих је формирана у јулу 2008. године, јесу пуна посвећеност бржем уласку Србије у Европску унију, очување Косова и Метохије, развој привреде и побољшање животног стандарда грађана, развој социјално одговорне државе, бескомпромисна борба против криминала и корупције и пуна сарадња са Хашким трибуналом.
„Србија вођена владом коју сам досад имао част да предводим направила је суштински искорак ка пуноправном чланству у ЕУ. Пред нама је наставак реализације акционог плана усаглашеног са Европском комисијом и наставак реформи српског друштва на путу ка ЕУ. Да би се ови реформски задаци у потпуности реализовали влада ће у наредним месецима доставити скупштини на усвајање низ системских закона којима ће се уредити: избор народних посланика, питање бланко оставки, дефинисање јавне својине, реституција и завршетак реформе у правосуђу”, истакао је Цветковић додајући да ће успешно окончање планираних реформских процеса омогућити да Србија до краја ове године добије статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

У наставку експозеа је подсетио да је влада, на чијем је челу, непосредно по формирању, у јесен 2008. године, била суочена са изазовима највеће економске кризе у историји света. У таквим, по светским мерилима изузетно неповољним условима, Влада Србије је успела да само својим мерама минимализује последице кризе по привреду земље.

„У наредних годину дана пред нама је највећи изазов, а то је свакодневни интензиван рад на смањењу незапослености и повећању животног стандарда грађана. Да бисмо остварили ове циљеве спроводићемо развојну економску политику, што је и предвиђено новим моделом економског раста у оквиру концепта развоја ’Србија 2020.’”, рекао је Цветковић и наставио:

„У месецима који су пред нама спровешћемо мере економске политике које ће омогућити: снабдевеност свих грађана основним животним намирницама по прихватљивим ценама, повећањe запослености кроз нове облике подстицаја за отварање радних места, даље смањење јавне потрошње и фискалног дефицита, динамичан раст привредне активности на бази производње размењивих добара, већа улагања у пољопривредну производњу усмерену ка већим приносима и вишем степену финализације производа, оснивање развојне банке и ефикаснијег механизма гаранција за извозне послове;

привлачење нових инвестиција кроз унапређење пословног амбијента и равномеран регионални развој, системску подршку сектору малих и средњих предузећа и иновативним делатностима, реформу јавних предузећа која подразумева укидање монопола, увођење професионалног руководства и смањење субвенција, ефикасније управљање великим инфраструктурним пројектима.

Како премијер објашњава улагања у динамичан раст привреде ни на који начин неће умањити социјалну одговорност ове владе и напоре да заштити најугроженије категорије становништва. Нови закон о социјалној заштити значајно ће унапредити квалитет заштите оних који су најугроженији и обухватиће већи број корисника социјалне заштите.

Влада је направила крупне кораке у изградњи ефикасног система борбе против свих облика корупције и криминала.

„До краја мандата влада ће у потпуности спровести реформу правосуђа, којом ће се изградити ефикасно и независно судство и тужилаштво, учврстити владавина права и правна сигурност.

На пољу међународног права, влада ће као и у досадашњем периоду наставити политику стриктног поштовања свих међународних обавеза наше земље, укључујући сарадњу са Међународним судом за ратне злочине у Хагу. У складу са таквом политиком, Србија је у потпуности посвећена успешном окончању сарадње са овим судом, што укључује изручење преостала два бегунца Ратка Младића и Горана Хаџића”, рекао је премијер Цветковић.

А. Н.

-----------------------------------

Нулта толеранција за нерад и бахатост

„Лично ћу се потрудити да уведем нулту толеранцију за нерад, бахатост и све оно што искачe из зацртане заједничке политике. Сви чланови ове владе мораће да буду одговорнији у свом раду, скромнији у свом држању, вреднији у циљу постизања резултата, са још више слуха за потребе грађана због којих се налазе ту где јесу. Интерес грађана и решавање њихових проблема биће и још много више него до сада врхунски приоритет за сваког члана владе”, истакао је Мирко Цветковић.

-----------------------------------------------------

Опозиција оштро критиковала експозе премијера

Подршку реконструкцији владе која ће имати 17 министарстава, укупно 21 члана најавили су сви из парламентарне већине, док је опозиција оштро критиковала „козметичке промене, које немају никаквог садржаја и ништа добро неће донети”.

Одмах после премијера, говорили су сви шефови посланичких група, а једини који се није огласио био је Млађан Динкић, шеф посланичке групе УРС-а. Опозиционари, као да су све критике „потрошили” кад се расправљало о законима неопходним за реконструкцију, па су, некако били, на почетку, мање оштри него раније.

Било је, међутим, више личног обраћања премијеру, па и замерки што „ниједну реч не рече о људима који су предложени за министре”, али, како је казао Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, зато што је дошао „у парламент и седи ту да као џак истрпи све, а ако сте дошли да одседите како можемо нешто позитивно да очекујемо од владе?” Премијер Цветковић је казао да ће говорити кад почне расправа и тога се држао. Тако је објаснио, између осталог, зашто се у експозеу није захвалио министрима за које није било места у новој влади: „Ја сам се њима захвалио лично, разговарали смо и о томе шта су урадили и о њиховом новом ангажману. Сматрао сам да је то личне природе и да не треба да буде у експозеу”.

М. Чекеревац

-----------------------------------------------

Балинт Пастор (СВМ): Трећи пут подршка

Ово је трећи пут да расправљамо о влади и трећи пут ћемо јој дати подршку. Добро је што смо добили визну либерализацију, Статут Војводине, што је ухапшен Радован Караџић... Важна је политичка стабилност, зато нам нису сада потребни избори, мада то не би било погубно, али важно је да Србија добије статус кандидата за ЕУ. Надам се да ће бити испоштован коалициони договор и да ће бити промењене границе управних округа, а коначно требало би отворити канцеларију Војводине у Бриселу. Душану Петровићу желим да се избори за више пара за пољопривреду, а Предрагу Марковићу кажем да нам је задовољство што ће он бити министар културе.

Чедомир Јовановић (ЛДП): Стиропор алтернатива

У експозеу, осим намере да се нешто промени, нема ниједне мере која би то омогућила. Зашто разговарамо о реконструкцији, због погрешне политике, или зато што су поремећени односи међу вама? Нема у експозеу никакве суштине, а ни једноставне реченице да сте решили међусобне спорове. Не можете господине Цветковићу да говорите, а да ниједну реч не кажете о кандидатима за министре, сигурно постоји неки квалитет који имају за то место. Понудили сте главе тајкуна овом народу, а у међувремену су ваши кадрови почели себе да представљају као државне тајкуне. Ово није реконструкција владе већ фантомска творевина, ви реконструишете стиропор алтернативу себи.

Велимир Илић (НС): Козметика и бућкуриш

Обратићу вам се песмом једног песника: „Поздрави премијера Цветковића, нема више замајавања и кајања, прошао вам је рок трајања”. Очекивали смо да премијер поднесе оставку, јер одлази пола владе, а ова министарства која сте направили све је то козметика и бућкуриш. Добро је што сте кренули у обрачун са криминалом, али хоће ли бити расветљен „Нубаинвест”, Сартид, Сателит, хоће ли Ђелић одговорити да ли је купио кућу у Сокобањи преко словеначке банке, или су проблеми само у железници и у Путевима Србије?

Слободан Самарџић (ДСС): Ортопедска хирургија

Једини начин да се ова влада промени били би нови избори. Европски пут сте платили Косовом. Разговори с Приштином су нови резервоар уцена, јер ако се кандидатура за ЕУ поставља као примарни циљ Србија ће све што јој се наметне прихватити. Стравична економска ситуација се решава магичним обећањем ЕУ, влада нам нуди кадровски инжењеринг од кога немамо ништа. Одајем вам признање на Оливеру Дулићу, који је до сада био задужен за ширину и висину Србије (просторно планирање и животна средина), а сада ће бити и за дубину (рударство) и све то ће радити ортопедски хирург, а све ово и личи на ортопедску хирургију.

Томислав Николић (СНС): Обећања као резултати

Какви резултати стоје иза ове владе, осим обећања? Сад чекате кандидатуру за ЕУ да бисте могли да је припишете себи, па да распишете изборе. Шта би с вашим моралом госпођо Калановић кад се сад враћате у владу? Господине Јеремићу, који сте ви Вук Јеремић, онај који пише резолуције, или их повлачи? Шта сте ви из Санџака урадили, изазвали немире, на вас се народ жали... Кандидатуре за министре прихватили су се они из врха партија и они који немају шта да раде код куће. Ако борбу против криминала сведете на обрачун са опозицијом грдно ћете погрешити.

Александар Мартиновић (СРС): Потребни су лидери

Уместо персоналне требало је да предложите суштинску реконструкцију државне политике. Нема ништа од ЕУ, треба да се ослањате на Русију, Кину и арапске земље, ко вам је дао право да суспендујете споразуме са Либијом, која није признала КиМ? Како може платформа за преговоре са Приштином да буде статусно неутрална, ако је КиМ део Србије и зашто преговоре води Министарство спољних послова, а не за државну управу и локалну самоуправу? Ја немам обичај да говорим о личностима, али господине Цветковићу, морам да вам кажем у тешкој ситуацији у којој се Србија налази потребни су јој јаки лидери, ви нисте довољно јаки да нас водите.

Бранко Ружић (СПС): Добро је, може боље

Премијеров експозе садржи елементе који могу бити предмет критике, али указују на оно што ова влада намерава да ради. Критика може да послужи за дневнополитичке сврхе, али ни на који начин не може да угрози стратешке циљеве. Ресорни министри из СПС-а су радили добро, СПС–ЈС ће гласати за избор владе, уверен сам да ће влада успети све да уради, можда је и до сада могло боље, али они који раде могу некад и да погреше.

Нада Колунџија (ДС): Јединство и одговорност

Очекујемо да ова влада покаже јединство, јер не може бити збир партија које је чине, она је орган који је скупштина изабрала да оствари стратешке циљеве. Очекујемо да покаже одговорност према неминовним жртвама транзиције и да пронађе решења која муче ову земљу. Ова влада је постигла добре резултате, свет јој је признао резултате, а најтрагичније је кад вам свет призна успех, а ми овде кажемо нисмо урадили ништа.

-------------------------------------

„Типизирани” Николић

Нада Колунџија (ДС) реаговала је на речник Томислава Николића, који је био „недопустиво увредљив”. Она је казала да је „неко ко је показао да не постоји нико кога није спреман да увреди, неко ко од паљења амбасада покушава да стекне заслуге за европске интеграције, мора још да учи, али се не сме дозволити да некога вређа”. Славица Ђукић-Дејановић, председница парламента, казала је да су Колунџијине констатације на месту, али „ово је уобичајен начин обраћања господина Николића, који је постао типизиран и просто не могу на њега реаговати”. Николић је је затражио од Ђукић-Дејановић да се уздржи мало, или „у вама постоји унутрашња потреба да о мени изговарате ружне речи да бисте сакрили симпатије које осећате према мени”. Што се вас тиче „госпођо Колунџија знате ли колика је то увреда рећи да сам палио амбасаду, а нити сам привођен, ни притворен, ни у затвору, не могу да нађем реч коју бих ја вама рекао да вас овако увредим као ви мене.”

-------------------------------------

Констатоване оставке

Скупштина је јуче констатовала оставке министара који неће бити у саставу реконструисане владе и оних који остају, али уз свој ресор добијају нови посао: Диане Драгутиновић, Саше Драгина, Петра Шкундрића, Милутина Мркоњића, Милана Марковића, Слободана Милосављевића, Божидара Ђелића, Жарка Обрадовића, Јасне Матић, Оливера Дулића, Небојше Брадића, Богољуба Шијаковића, Срђана Срећковића и Светозара Чиплића.

----------------------------------------

Предраг Марковић међу новинарима

Нико од министара, ни кандидата за министре јуче није желео да даје никакве изјаве за новинаре. Ни Предраг Марковић, кога је Г 17 плус предложио за министра културе и информационог друштва, није желео да даје изјаве, али је дошао у новинарску собу да, као бивши председник парламента, који је бринуо за услове у којима раде новинари, види како ради „седма сила” и да обећа да ће, кад буде изабран, радо разговарати са њима.

------------------------------------------

Чланови реконструисане владе

Мирко Цветковић, премијер

Ивица Дачић, заменик премијера и министар унутрашњих послова

Потпредседници: Божидар Ђелић, Верица Калановић, Јован Кркобабић

Вук Јеремић, министар спољних послова

Драган Шутановац, министар одбране

Снежана Маловић, министар правде

Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Небојша Ћирић, министар економије и регионалног развоја

Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру и енергетику

Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, за државну управу и локалну самоуправу

Жарко Обрадовић, министар просвете

Зоран Станковић, министар здравља

Расим Љајић, министар рада и социјалне политике

Оливер Дулић, министар животне средине, рударства и просторног планирања

Предраг Марковић, министар културе и информационог друштва

Горан Богдановић, министар за КиМ

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре

Снежана Самарџић-Марковић, министар спорта и омладине

Сулејман Угљанин, министар без портфеља

Коментари63
7fa7d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stanko Vid.
Gospodine Cvetkovicu,mislim da ste vi to nesto pobrkali. Ne sumnjam ja da bi ste vi voleli da se ostvari ova zamisao u naslovu ali se isto tako bojim da se ostvaruje upravo suprotno od toga.Standard gradjana je sve manji,srednja klasa gotovo da i ne postoji, a o broju ljudi koji su ostali bez posla ne bih ni da govorim!
jelena m
ZIVOT NE MOZE DA CEKA
С и М
Питање, не за фотеље и клубове, него за оне који још нису оболели од идеје богаћења преко ноћи: Да ли је свакоме сада јасно колико је лако срушити државу, а колико је тешко створити или је макар сачувати са непријатељима које имамо и неморалом који нам се намеће? Излаз и мирна решења и после катастрофичног ДОС-а постоје, кад их нађемо сви ће нас друкчије гледати. Промене су неопходне да се уклоне заблуде, усправи колико се може, уозбиљи и мане козметике, манира силе, мафије и лажи. Траже се поштени, храбри, посвећени свом народу и народном послу, способни и довољно умни да пресеку ово политикантско коло које је пустило своје пипке. Имамо их сигурно, вероватно их људи и познају, слушајмо их и дајмо им поверење у неизрежираним изборима. Само ће такви имати довољно морала да одступе пред бољим од себе у корист народа и тиме докажу шта су приоритети друштва.
Ilija Garasanin
Prica za malu decu i naivne glasace....
Ljubomir Nenadovic
Kakavo dostignuce, malo vam je vremena trebalo da shavtite vas posao.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља