субота, 06.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 20.03.2011. у 22:00

Јапанска криза десетковала промет на берзи

Велика негативна корекција на светским берзама проузрокована јапанском нуклеарном кризом није у значајнијој мери оборила вредност домаћих акција, али је конзервативан наступ пре свега иностраних улагача умногоме умањио вредност промета. Укупна реализација у трговању износила је 3,44 милиона евра што је најслабија овогодишња берзанска недеља по реализацији, док је реперни берзански показатељ, индекс Белекс 15, ослабио 1,8 одсто на 760 поена. Упркос корекцији, ова корпа најликвиднијих акција домаћег тржишта од почетка године бележи раст вредности интензитетом од 16,6 одсто.

Најпрометнија хартија током протекле седмице била је Нафтна индустрија Србије (НИИС) која је забележила промет од 79,6 милиона динара уз континуирано слабљење вредности. У среду је окончана јавна понуда за преузимање од стране већинског власника Гаспромњефта, а према саопштењу саме компаније укупно је продато 5,15 одсто акција НИС-а док ће за истоветан проценат порасти власнички удео руског партнера у овој компанији. Данас ће Гаспром и званично укњижити нове акције у НИС-у, док ће сви продавци, међу којима је било доста и портфељних улагача, добити новац у висини од 506,5 динара по акцији. Како је и било очекивано, у новим тржишним условима у којима више нема осећаја сигурности услед загарантоване цене, акције НИС-а су отпочеле лагано слабљење те су власнички папири ове највеће компаније на Београдској берзи последњег трговачког дана падале и до нивоа од 460 динара.

Сличан негативни тренд бележиле су и акције београдског Аеродрома „Никола Тесла“ које су се после скоро месец дана поново спустиле испод психолошке баријере од 500 динара. Акције ове компаније са А листинга ослабиле су протеклих пет трговачких дана 4,1 одсто док је укупан промет у трговању износио 36,3 милиона динара. Бечејски Сојапротеин (СЈПТ) је забележио реализацију од 11,5 милиона динара, а цена је углавном осцилирала око 1.000 динара уз благо повећање притиска на страни тражње поткрај седмице. Највећи домаћи грађевинар Енергопројект (ЕНХЛ) већи део седмице провео је на нивоима испод 1.000 динара док је реализација била релативно скромна и износила је 7,2 милиона динара. Солидну реализацију од 10,2 милиона динара забележила је Галеника фитофармација (ФИТО), углавном на нивоу од 7.950 динара, док је београдски Имлек (ИМЛК) уз промет од 11,1 милион динара бележио велике осцилације у распону 2.150-2.300 динара.

Најпрометнија банкарска акција била је нишка АИК Банка (АИКБ) која је седмицу окончала на нивоу од 4.055 динара уз промет од 43,8 милиона динара. Акције најпрофитабилније домаће банке ослабиле су током седмице скоро 4 процента, а током недеље падала су и испод нивоа од 4.000 динара, први пут у последњих месец и по дана. Одличан промет од 29,5 милиона динара забележила је београдска Агробанка (АГБН) благо ослабивши до ниво од 8.873 динара, док је Комерцијална банка (КМБН) са невеликим прометом порасла 1,2 одсто на 32.735 динара. После дужег времена, солидну реализацију од пет милиона динара забележила је Креди банка (ЦYБН) која се налази у већинском власништву мариборске Нове кредитне банке која је у два наврата докапитализовала ову крагујевачку банку.

Ненад Гујаничић

Синтеза инвест груп

-----------------------------------------------------------

Обвезнице

Обвезнице старе девизне штедње забележиле су прилично низак обим промета од 143,5 хиљада евра, а цене већине серија наставиле су силазни тренд. Тако су приноси на најпрометнијим обвезницама А2011, А2013 и А2014 увелико премашили границу од 6 процената.

-----------------------------------------------------------

Трезорски записи и трезорске ноте

Протекле седмице одржане су две аукције државних трезорских записа. Тромесечни трезорски записи номиналне вредности 3 милијарде динара реализовани су са успешношћу од 78,5 одсто док је приносна стопа била 12,75 процената (дисконтна стопа 12,35 одсто). Велика емисија 12-месечних дужничких хартија државе номиналне вредности 10 милијарди динара реализована је са успехом од 92,2 одсто уз приносну стопу од 12,5 одсто (дисконтна стопа 11,07 одсто).

-----------------------------------------------------------

Вести са берзе

НИС, Аеродром и Јубмес нови чланови индекса Белекс 15

Индексни комитет Београдске берзе донео је одлуку да се из састава корпе индекса Белекс 15 искључе акције издавалаца Привредна банка и Месер Техногас, док су нови чланови индексне корпе акције Нафтне индустрије Србије, Аеродрома „Никола Тесла” и Јубмес банке. Такође, код емитената Тигар из Пирота и Имлек извршена је промена freefloat фактора, а све ове промене ступају на снагу 31. марта текуће године. Индекс Белекс 15 представља реперни берзански показатељ домаћег тржишта који мери кретање његових најликвиднијих хартија.

Добит Јединства пет милиона евра

Производно-монтажно предузеће Јединство из Севојна одржало је висок ниво профитабилности и у протеклој, тешкој години за грађевинарство, остваривши и солидан раст реализације. Јединство је регистровало неконсолидовани пословни приход у висини од 3,03 милијарде динара (повећање од 8,2 одсто) док је нето добит износила 489 милиона динара и била је 3,7 одсто нижа у односу на 2009. годину. Ова компанија из предграђа Ужица је наставила да исплаћује прилично добре дивиденде акционарима, али не у толико високом обиму као што је то било у претходне две године. Одлуком скупштине, сви акционари који су то били у Централном регистру на дан 31. децембра 2010. године добиће дивиденду у бруто износу од 666,7 динара, а њена исплата ће се извршити најкасније до 11. априла текуће године.

-----------------------------------------------------------

Одлично пословање Гоше Монтаже и у 2010.

Монтажно предузеће Гоша Монтажа забележило је одличне пословне резултате и у протеклој години, како по питању раста прихода тако и у погледу одржања одличне профитабилности. Ова компанија из Смедеревске Паланке у протеклој години забележила је пословни приход од 1,83 милијарди динара што је повећање од чак 36,2 одсто у односу на годину дана раније. Нето резултат био је незнатно јачи него у 2009. години и износио је 265,3 милиона динара. Контролни пакет акција Гоше Монтаже држи конзорцијум радника и менаџера који је 70 одсто капитала купио на аукцији у Агенцији за приватизацију пре скоро шест година.

-----------------------------------------------------------

Акционарски буквар

Отворени инвестициони фондови

Отворени инвестициони фондови представљају врсту институционалних инвеститора који прикупљају новчана средства чланова која потом инвестирају у различите врсте хартија од вредности у зависности од тога за шта су специјализовани што је дефинисано проспектом који је доступан улагачима. Специфичност ових фондова јесте што они континуирано током времена продају и купују своје акције (инвестиционе јединице) по тржишној вредности која се свакодневно обрачунава у складу са кретањем вредности хартија које се налазе у портфељу. Ликвидност, односно могућност да се увек може продати власништво у фонду је свакако највећа предност ових финансијских институција, док су професионални менаџмент, економија обима и диверсификација такође значајне предности ове врсте улагања. Према домаћој законској регулативи, у зависности од инвестиционог циља, могу постојати фондови раста вредности имовине, фондови прихода, балансирани и фондови очувања имовине. Тако, на пример, фонд раста углавном инвестира у акције, док фонд очувања вредности имовине махом купује сигурније хартије од вредности као што су обвезнице.

-----------------------------------------------------------

Добитник недеље

Акције врањског произвођача пећи и шпорета Алфа плам порасле су током протекле седмице на Београдској берзи 15,3 одсто, стигавши до нивоа од 9.875 динара. Ова компанија обелоданила је инвеститорима финансијске резултате за протеклу годину током које је настављен узлазни тренд пословања. Алфа је забележила пословни приход од 3,44 милијарде динара што је повећање од 13,2 одсто у односу на 2009. годину, док је нето добитак био највиши још од 2005. године и износио је 457 милиона динара. Посматрано у физичком обиму, Алфа је забележила реализацију већу за 4,8 одсто, док је извоз био незнатно мањи и износио је 19,7 милиона евра.

-----------------------------------------------------------

Губитник недеље

Акције Чачанске банке, уз невелики промет, спустиле су се протекле седмице на 15.500 динара што је смањење од 13,9 процената у односу на протекли петак. Ова банкарска установа специјализована за кредитирање малих и средњих предузећа објавила је да је у протеклој години остварила добит од 93,1 милион динара што је не много више у односу на крајњи резултат из 2009. године. Чачанска банка, коју контролише држава, крајем протекле године је спровела докапитализацију вредну 8 милиона евра од стране ЕБРД-а и ИФЦ-а, али ова нова емисија акција још увек није евидентирана у књизи акционара ове банкарске установе.

Коментари1
b9e79
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Imate cudne izvore, vecina akcija na berzi Tokija su u zadnja tri dana u rastu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља