понедељак, 18.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:51

Вино и коњак по француској технологији

Аутор: З. Глигоријевићнедеља, 03.04.2011. у 22:00
Саша Никодијевић у својој винарији (Фото З. Глигоријевић)

Деспотовац – Породична фирма за производњу вина и алкохолних пића „Деспот“ Саше и Љубинке Никодијевић из Стењевца код Деспотовца не само што је једина регистрована винарија у деспотовачкој општини, већ је и једина од Другог светског рата у овом крају. Њих двоје сами обављају све послове, од прераде грожђа до паковања у оригиналне флаше. Никодијевићи производе и коњак по старој француској технологији, брендиран као „златни змај“. Пића, углавном, продају ексклузивним ресторанима у Београду, а тренутно преговарају о извозу коњака за Канаду.

– По струци сам механичар-лимар и издржавао сам породицу од своје аутомеханичарске радње. Винарство ми је хоби од 1991. године. Онда се претворио у посао и 2003. године сам регистровао фирму „Деспот“, која је име добила по деспоту Стефану Лазаревићу. Две године касније заштитио сам и њено име. Годишње прерадимо око шест тона грожђа од кога добијемо око 3.000 бутељки црног и вина розе – наводи Саша за „Политику“.

Он додаје да је основна карактеристика његове винарије, по чему се разликује од већине, органска производња, јер у вино додаје минималне количине винобрана и осталих хемијских супстанци. Сва њихова вина у подруму одлеже најмање три године, па тек онда иду на флаширање, јер тако добијајутакозвани буке. Никодијевићи сада флаширају вино из 2005. године.

Ова вредна породица производи и коњак по старој француској технологији, брендиран као „златни змај“.

– Најважније је да коњак у храстовом бурету одлежи од шест до осам година, јер тако поприми мирис, укус и боју. Храст с ракијом размени преко 40 материја. За одлежавање увек користимо ново буре од храста благуна, које више никада не употребљавамо. Колико знам, на овај начин нико у централној Србији, а можда и шире не производи коњак. Поред луксузне флаше, занимљиво је и да користимо чеп из Португалије, који је од плуте и дрвета. Све су то параметри који наш коњак чине квалитетним – додаје Саша за наш лист.

Он оцењује да је будућност Србије у производњи здраве хране и пића, по чему би наша земља требало да буде препознатљива на европском тржишту. Али, држава би морала да обезбеди сигурнији платни промет, јер се њима догодило да једној фирми продају пиће у вредности од 6.000 евра а да им она никада не плати, јер је фирма угашена, а власници похапшени.


Коментари1
056d0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Проф. др Миладин М. Шеварлић
Честитам породици Никодијевић и желим да убудуће имају боље пословне партнере. С обзиром да су винарији дали име „Деспот” и да користе специфичну технологију производње, морали би размислити и о другим маркетиншким погодностима које произилазе из коришћења имена деспота Стефана Лазаревића.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља